Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Prezentarea lui ZZ Leiden, prima adversară a vicecampioanei României în Top 16 FIBA Europe Cup

Prezentarea lui ZZ Leiden, prima adversară a vicecampioanei României în Top 16 FIBA Europe Cup

CSM CSU Oradea începe miercuri, 6 decembrie, aventura în Top 16 FIBA Europe Cup, fază în care a ajuns pentru a cincea oară consecutiv. Vicecampionii României vor evolua pe terenul celor de la ZZ Leiden, în grupa N.

Înființată în urmă cu 65 de ani, Zorg en Zekerheid Leiden este clubul olandez care a câștigat primele două ediții ale BNXT League, competiție care unește ligile din Belgia și Olanda. În plus, adversarii celor de la CSM Oradea au devenit de cinci ori campioni pe plan intern și au cucerit patru Cupe, respectiv patru SuperCupe. În trecut, clubul a avut și alte denumiri, precum Bona Stars, BS Leiden, Parker Leiden sau Elmex Leiden.

Ascensiunea olandezilor a început după 2006, când compania care dă numele actual al echipei a devenit principalul sponsor. O cupă cucerită în 2010 a reprezentat primul trofeu sub denumirea aceasta. În plus, acel an a consemnat și revenirea clubului în competițiile europene, de atunci fiind bifate participări în EuroChallenge, Basketball Champions League și FIBA Europe Cup.

Cum s-au descurcat olandezii în prima parte a sezonului european

Referitor la sezonul regulat din ediția 2023/2024 a FIBA Europe Cup, merită amintit faptul că ZZ Leiden a făcut parte din grupa G, una rămasă cu trei echipe după retragerea lui Hapoel Galil Elion ca urmare a situației din Israel. Olandezii au reușit să câștige grupa, cu 3-1 bilanț, în fața echipelor BCM Gravelines Dunkerque și BC Trepca.

În privința rezultatelor, Leiden și-a trecut în cont două victorii cu Trepca, conform așteptărilor (84-54 și 80-76), iar succesul din tur cu Dunkerque, 77-69, s-a dovedit decisiv în calificarea mai departe. Francezii s-au răzbunat în retur și i-au administrat un eșec dur lui ZZ Leiden, 46-74.

Lot conturat în special pe jucătorii autohtoni

Doar doi străini se regăsesc în lotul campioanei BNXT League, aceștia fiind americanii Alex Gross și Taijon Jones. Cel din urmă, un fundaș de 24 de ani, este al doilea marcator al echipei în FIBA Europe Cup, cu 10.5 puncte pe meci și 3.3 recuperări. Dintre autohtonii pe care se poate baza antrenorul Douglas Spradley ies în evidență Luuk van Bree (18.3 puncte, 5.5 recuperări, 48% de la distanță), Marjin Ververs (9.3 puncte, 4.3 pase decisive, 4.0 recuperări, 43% de la distanță) sau Stan van den Elzen (7.3 puncte, 4.8 pase decisive, 2.5 recuperări, 1.5 intercepții), toți având peste 10.5 index mediu al eficienței.

În lot se regăsește Roland Schaftenaar, fratele unui fost jucător din Liga Națională. Olandezul la care se face referire, Olaf Schaftenaar, a evoluat în partea a doua a sezonului 2021/2022 la CSU Sibiu. De altfel, în curtea lui ZZ Leiden s-au afat în trecut și alți jucători cu meciuri în campionatul României, precum Deion Hammond (ex - CSM Petrolul Ploiești), Josh Cunningham (ex - FC Argeș), Mo Watson (ex - CSO Voluntari) sau Peter Olisemeka (sub contract cu CS Vâlcea 1924), dar și Alexandru Olah.

Statistica ține destul de evident cu Oradea

După ce și-a încheiat socotelile în sezonul regulat din FIBA Europe Cup, ZZ Leiden a disputat trei meciuri interne. În două ocazii a trecut de Donar Groningen în BNXT League, 85-77 și 72-70, iar cel mai recent a învins-o categoric pe BS Leiden în Cupa Olandei, 100-47. Adversara celor de la CSM Oradea nu a pierdut vreun meci pe teren propriu în sezonul 2023/2024, indiferent de competiția în care a evoluat.

Statistica ține cu „Leii Roșii” la nivelul aruncărilor, diferența mai mare fiind în interiorul arcului de cerc (61 - 53.5%). În plus, echipa antrenată de Cristian Achim este peste Leiden la aproape orice detaliu statistic, avantaje destul de importante consemnându-se la punctele pe a doua șansă (16.0 - 9.0), respectiv la punctele marcate în căciulă (45.0 - 31.5).

Batavii au trecut în două rânduri de „Leii Roșii”

ZZ Leiden și CSM Oradea s-au întâlnit în FIBA Europe Cup și cu ocazia stagiunii 2018/2019, atunci când ambele meciuri le-au apariținut batavilor. În tur, Leiden a câștigat cu 90-76 și a răspuns prestației excelente pe care a avut-o Kris Richard (25 de puncte, 4 recuperări). Diferența a fost mai mică în retur, 76-72 pentru Leiden la Oradea. Darius Thompson și Mo Watson au avut contribuții decisive în acea victorie, prin cele 47 de puncte marcate împreună.

În sezonul amintit, CSM Oradea a încheiat grupa din prima fază a competiției cu 1-5 bilanț, în timp ce ZZ Leiden a avut 4-2. Olandezii s-au oprit în runda următoare, după ce au încheiat pe 3 într-un cvartet în care s-au regăsit Avtodor Saratov, Bakken Bears și Kataja.

Parcursul în Top 16 FIBA Europe Cup va începe miercuri, 6 decembrie, pentru CSM Oradea. Jocul din fieful lui ZZ Leiden va fi disponibil pe canalul de YouTube al FIBA începând cu ora 21.00.

*foto: Facebook ZZ Leiden Basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Papa CoAch loves the podcast
    Papa CoAch H'Akeem the Dream a făcut dezvăluiri cutremurătoare în podcastul care a zguduit lumea baschetului on-line. Aflat în pragul centenarului duelurilor internaționale "100 play, 100 stay", cel mai longeviv, cel mai titrat, cel mai complet și cel mai complex CoAch din peisajul nostru intern se confruntă cu dileme dogmatice: să fii CoAch "100-100" și să aibă altul norocul unui sponsor gras cum e Banca care-i face o echipa de vedete, să fii mai longeviv și invincibil decît Tadici dar să antrenezi mereu o echipă de underdogi și tu să tot tragi de ei, să fii așa un tip volubil pe podcast însă să vină ăia de la un site de baschet și să te sîcîie cu fleacuri cînd ți-e lumea mai dragă... Văzînd atîta nedreptate și lipsă de recunoștință, H'Akeem the Dream și-a jurat atunci în barbă să-i alipuie pe toți, iar pe holendării de miercuri să-i dea drept exemplu celor ce vor cuteza să i se mai ridice împotrivă!

    cu 5 luni în urmă (05.12.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!