Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Prima impresie contează. Timișoara puternică la debut

Adrian Micinic

Adrian Micinic
06.10.2012

Misterul a fost risipit în mare parte în cursul serii de vineri (05.10). Interesul manifestat de iubitorii baschetului românesc cu privire la potențialul lui BC Timișoara în exercițiu direct împotriva echipelor românești a meritat așteptarea. Leii din Banat au impresionat la Târgu-Mureș, impunându-se cu scorul de 85-72 în fața echipei locale.

Trupa lui Predrag Badnjarevic a etalat nu doar o uniformă nouă ci și un baschet extrem de atractiv și de precis. BC Timișoara a venit foarte hotărâtă la începutul meciului și s-a desprins pe fondul execuției ofensive extrem de precise.

Jocul colectiv rămâne un aspect de care trebuie ținut cont în baschetușl promovat de BC Timișoara, dar cel mai important, la prima vedere, este faptul că noile achiziții arată potențial pe ambele faze ale jocului.

Prin legitimarea lui Delvon Johnson, respectiv trimiterea lui în cvintetul de început, rolul lui Bogdan Popescu devine mai apropiat de cel cu care s-a consacrat. Nu că jucând un 5 clasic pe termen lung în echipamentul Timișoarei n-ar fi fost impresionant. De altfel, TotalBaschet l-a recompensat pe jucătorul bucureștean cu titlul de MVP în sezonul anterior.

Însă prin revenirea la poziția naturală există mai multe momente de răgaz din punct de vedere al contactului fizic. Lucru care l-ar putea menaja într-un fel pe Popescu și în același timp să-l mențină proaspăt pe tot parcursul sezonului. Lucru care nu s-a întâmplat spre finalul campionatului trecut.

Marko Derasimovic a fost impresionant în joc, cu precădere pe faza ofensivă. De altfel, BC Timișoara a executat excelent pe semicerc și a pedepsit adversarul pe tot parcursul jocului. Alb-violeții au avut 70% și nouă reușite din zona de trei puncte pe parcursul primelor 20 de minute. Însă, desprinderea decisivă s-a consemnat în sfertul al 3-lea, când s-a consemnat o singură reușită de la distanță, dar Timișoara a fost mult mai atentă și eficientă în defensivă, marcând apoi la celălalt capăt al terenului de la semidistanță sau din spațiul de trei secunde. Fie că a fost vorba de atac pozițional sau în tranziție.

Ivan Jelenic nu a strălucit, însă este ultimul venit și a avut prea puțin timp la antrenament pentru a se familiariza cu noii colegi respectiv cu sistemul de joc.

Andrei Căpușan a avut suficiente minute de joc pe poziția 3. Cu Archie odihnit, Badnjarevic a avut posibilitatea de a-l folosi pe campionul din sezonul precedent pe poziția sa preferată. Chiar dacă nu strălucește în acest rol, Căpușan oferă o variantă în plus. Iar Timișoara este încărcată la pozițiile 3-4-5. Este vorba despre Archie, Căpușan, Popescu, Sarovic și Johnson. Patru dintre aceștia pot juca cel puțin două poziții. Iar în cazuri excepționale va apărea și Dan Păltinișanu pe parchet.

În rest, Robert Sarovic nu a strălucit, dar nu a fost nevoie în acest meci. El nu a avut nicio reușită de la distanță, însă Timișoara nu a jucat prea mult shcemele care au consacrat-o în sezonul precedent. Adică pick and roll cu Jovanovic și Popescu, respectiv pick and pop cu Zlatko și Sarovic.

Dominique Archie a făcut de toate, așa cum ne-am obișnuit deja. A totalizat 7 puncte, 4 recuperări, 4 capace, 3 pase decisive, o intercepție și a fost extrem de atent și disciplinat.

Însă, așa cum s-a întâmplat și în turul precedentei ediții de campionat, Zlatko Jovanovic a fost strălucitor. Cel mai pur conducător de joc din baschetul românesc, mereu cu capul sus, indicând schema și în mod continuu vorbind cu colegii de echipă, Zlatko a avut două reprize diametral opuse. În prima repriză a marcat 14 puncte și a fost extrem de sigur la aruncări, iar în cea de-a doua a luminat jocul echipei sale și a găsit mai mereu omul liber.

BC Timișoara arată foarte bine. Poate prea bine pentru prima etapă a campionatului și având în considerare faptul că are de disputat 22 meciuri în următoarele trei luni.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!