Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Prima întâlnire, după 15 luni, între suporterii lui U-BT și jucătorii clujeni. Foto

Prima întâlnire, după 15 luni, între suporterii lui U-BT și jucătorii clujeni. Foto

Relația dintre spectatori și echipa favorită are o dinamică foarte interesantă, fiind adesea alcătuită din sentimente contradictorii. Sportul este de așa natură încât te poate duce de la agonie la extaz, dar și invers, în câteva secunde. Fanii trec prin zeci de stări de-a lungul unui meci și, cu cât tabela arată un scor mai strâns, cu atât mai mult pasiunea ia locul rațiunii.

Astfel, publicul devine principala sursă de energie pentru o echipă, însă și un izvor de critici atunci când situația pare să iasă de sub control și lucrurile nu merg conform planului. În ultimele 15 luni, am văzut cum arată sălile goale, am rămas uimiți de liniștea din timpul partidelor și ne-am dat seama că sportul fără spectatori nu are farmec.

În 7 martie 2020, U-BT Cluj-Napoca o întâlnea pe CSM CSU Oradea într-un duel decisiv pentru asigurarea primei poziții la finalul sezonului regulat. În fața a 2500 de fani, LJ Peak reușea să aducă victoria gazdelor, iar ambele formații începeau să se gândească la fazele superioare ale campionatului și la o posibilă întâlnire în finală.

Chiar dacă apăruseră primele știri legate de răspândirea virusului COVID-19, nimeni nu își imagina ce avea să urmeze. Susținătorii alb-negrilor, bucuroși pentru succesul favoriților, au părăsit BTarena, neștiind că nu vor mai călca în sală timp de mai bine de un an de zile. După câteva săptămâni, Federația Română de Baschet a decis anularea sezonului 2019-2020 și peste tot plutea un nor de incertitudine.

Tot într-o sâmbătă, de această dată în 5 iunie 2021, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca și-a deschis din nou porțile pentru iubitorii baschetului. Miza confruntării dintre U-Banca Transilvania și CSO Voluntari a fost uriașă: calificarea în finala Ligii Naționale.

Formația pregătită de Mihai Silvășan și-a adjudecat primele două jocuri din serie, însă la Voluntari, echipa gazdă a avut în Anthony Hickey și în Devoe Joseph doi baschetbaliști convinși să își vândă foarte scump pielea. Ilfovenii au luptat până la capăt și au câștigat ambele jocuri de pe teren propriu, trimițând seria în decisiv.

Revenirea spectaculoasă a lui CSO Voluntari a stârnit un val de comentarii negative la adresa alb-negrilor și părea că relația dintre spectatori și echipă a atins un punct nevralgic. Totuși, entuziasmul provocat de posibilitatea revenirii în sală a depășit orice supărare și mai mult de 1500 de fani au răspuns invitației făcute de clubul clujean

Întrebarea care a apărut, cu siguranță, în mintea tuturor era legată de cum va arăta primul meci în BTarena, după un an și trei luni de la victoria cu CSM Oradea. Unii suporteri s-au reobișnuit rapid cu sala, cu locurile de unde își susțin echipa de ani de zile, în timp ce alții au avut nevoie de mai mult timp pentru a se bucura din nou de atmosfera unui derby.

De asemenea, în aer a plutit un soi de curiozitate, ca atunci când doi oameni care au auzit unul de altul se văd pentru prima oară în carne și oase. La încălzire, fanii clujeni i-au observat cu mare atenție pe jucătorii echipei, în timp ce aceștia nu știau la ce să se aștepte din partea publicului prezent în sală.

Această senzație s-a disipat rapid și, încă din primele minute ale partidei, suporterii au jucat un rol foarte important. Aceștia au cântat, ca de-obicei, imnul Universității și, apoi, au continuat să își expună repertoriul de cântece. În același timp, au apărut și clasicele comentarii la adresa arbitrilor, a adversarilor sau chiar a propriilor jucători. Până și doamna care strigă „ratează” la fiecare liberă a oponenților și-a făcut datoria.

La pauză, cei prezenți în BTarena s-au bucurat să își reîntâlnească prietenii alături de care s-au bucurat și au suferit în ultimii ani. Evident, toate discuțiile au dus înapoi la baschet și la jocul prestat de ardeleni, care conduceau cu un singur punct la pauză.

Situația s-a schimbat în repriza a doua, când U-BT a început să domine întâlnirea, iar Tarolis, Guzman sau Richard au ridicat publicul în picioare. La final, după victoria cu 75 la 56 a alb-negrilor, care a asigurat prima prezență în finala campionatului după stagiunea 2016-2017, suporterii au uitat de toate supărările și s-au bucurat alături de jucători. Aceștia au intonat imnul, au cântat celebrul „Șalalalalalala”, iar baschetbaliștii lui Silvășan au făcut turul sălii, dând mâna cu fanii clujeni.

 

Suntem în FINALĂ!!!

Posted by U-BT Cluj-Napoca on Saturday, June 5, 2021

Miercuri, 9 iunie, la 15 luni și două zile de la ultimul duel cu public din ediția precedentă, U-Banca Transilvania și CSM Oradea se vor întâlni din nou în BTarena. Totul a revenit la normal: avem finala pe care ne-o doream, între cele mai bune formații românești ale ultimilor ani, suporterii au acces din nou în sălile de baschet și se anunță un spectacol pe cinste.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    ...
    S-a rupt tendonul, s-a spart ghinionul.

    cu 2 ani în urmă (06.06.2021)
    • CSM CSU Oradea nailman:

      Numai s-a amânat ghinionul, pentru finală!
      The answer my friend is in a spell... a fost vorba de ceva mult mai banal, o vrajă senegaleză făcută la comanda lui Uzi pentru decisiv, care s-a prins aproape bine, dar mai exact a fost greșită! Ce să o mai lungim: oamenii au acolo vreo 40 de limbi oficiale plus dialectele tribale, așa că a fost aproape firesc să greșească vraciul din satul vecin o silabă, o ideogramă și gata, în loc să le rupă Voluntari sezonu' și-a rupt Silvă tendonu'...

      cu 2 ani în urmă (06.06.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!