Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Rade Dzambic reloaded

Costin Marinescu

Costin Marinescu
06.12.2012

Revelația de până acum a turului de campionat în LNBM a fost SCM U Craiova. Echipa din Bănie, una care nu a prins niciodată playoff-ul de la promovarea pe prima scenă a baschetului românesc, se află, după 11 etape scurse din actualul sezon, pe locul 2, cu un bilanț de 8 victorii și 3 înfrângeri.

Motivele pentru care echipa antrenată de Andelko Mandic evolueză atât de bine în acest an vor fi analizate în detaliu într-un material separat. Acum ne vom opri doar la unul dintre ele și anume conducătorul de joc. Mandic l-a redescoperit pe Rade Dzambic și a reușit să îl facă să evolueze la nivelul la care o facea în urmă cu câțiva ani, la Timișoara.

Dzambic are în acest sezon medii de 16.5 puncte, 5.4 recuperări și 6.3 pase decisive. Cu excepția paselor, celelate numere sunt recorduri personale în LNBM. Și tot un record personal în cei 6 ani de când evoluează în România este și procentajul la aruncările de 3 puncte. ”Turbo” Rade a înscris în actuala ediție a campionatului 36.7% din aruncările de la mare distanță încercate, cu 2.4 puncte procentuale mai bine decât în sezonul 2009/10, când evolua la Elba Timișoara.

Vezi prestația meci cu meci a lui Rade Dzambic!

Dzambic și-a făcut debutul în Liga Națională în sezonul 2008/09, pe atunci Divizia A. Timp de două sezoane a jucat sub culorile Elbei Timișoara și sub bagheta lui Dragan Petricevic. Cu Elba a câștigat primul său trofeu în România, Cupa 2010, într-o finală contra Mediașului în care, cu 15 puncte, 3 recuperări și 6 pase decisive, a fost cel mai eficient jucător al echipei sale.

În cele două sezoane petrecute la Timișoara el a avut medii de 15 puncte, 4.5 recuperări și 4.6 pase decisive.

În vara lui 2010 a ales Bucureștiul și tricoul CSM-ului. Aici a evoluat în doar 14 partide și în ciuda minutelor comparabile cu cele primite la Timișoara, numărul punctelor marcte a fost inferior, 9.7. În schimb a pasat decisiv de 7.9 ori pe meci, record al carierei în România. În iarnă s-a despărțit însă de CSM. Sau clubul a renunțat la el. Chestie de nuanță. Rade nu s-a adaptat la echipă, a negociat o revenire la Timișoara în secret, conducerea bănățenilor nu a fost atât de discretă și a lăsat să scape informația în presă, CSM a aflat. Rezultatul a fost revenirea lui Dzambic în Banat pentru returul sezonului 2010/11. Statisticile sale s-au îmbunătățit puțin la Timișoara, dar nu au ajuns la nivelul primelor două sezoane.

În vară a ales altă echipă. De această dată pe CSU Ploiești. Aici a avut parte de cel mai slab sezon al său de când a venit în România. Dzambic a terminat campionatul cu medii de 5.2 puncte, 2.6 recuperi și 3.6 pase decisive în doar 20 minute petrecute pe parchet. Satisfacția a venit însă din faptul că a devenit campion al României pentru prima dată în cariera sa.

A venit însă altă vară și alt transfer. De această dată destinația a fost Craiova și se pare că a fost cu noroc. În tricoul lui SCM, Dzambic realizează cea mai bună prestație a sa la o echipă în LNBM și contribuie, alături de coechipierii săi, la transformarea actualei ediții de campionat într-una nebună, nebună!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!