Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Rapid București prelungește seria cu U-BT Cluj din semifinalele Ligii Naționale

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
03.05.2023

Rapid București prelungește seria cu U-BT Cluj din semifinalele Ligii Naționale

Rapid București și-a revenit după evoluțiile slabe din primele două meciuri ale seriei din semifinale cu U-BT Cluj-Napoca. Feroviarii și-au protejat avantajul terenului propriu și s-au impus cu scorul de 106-86, administrându-i campioanei României cele mai multe puncte într-un meci de campionat din acest sezon.

Rapid București: Vaidas Kariniauskas, Mladen Jeremic, Tudor Gîrbea, Tyler Stone, Alex Olah

U-BT Cluj-Napoca: Patrick Richard, Karel Guzman, Leo Meindl, Stefan Bircevic, Emi Cățe

Meindl a deblocat tabela cu o reușită din interior. Kariniauskas și Jeremic au lovit primii pentru gazde. Guzman a egalat la 4 cu un slam-dunk, înainte ca Jeremic să înscrie prima triplă a confruntării. Kariniauskas a fost primul care a dus diferența la două posesii, înainte ca Meindl și Olah să se dueleze în coșuri din interior. Pivotul român a dus apoi scorul la 13-8, înaintea coșului de la distanță al lui Richard. Meindl a egalat la 13, înainte ca ardelenii să revină la conducere prin Cățe. Kariniauskas cu un coș de afară și Olah cu unul din căciulă au dus scorul la 18-15, reușite urmate de floater-ului lui Richard, dar Gîrbea a adus o nouă triplă pentru feroviari. Acesta a dat drumul unui run impresionant al giuleștenilor, condus de Bilinovac, care a marcat șapte puncte la rând și a dus avansul echipei sale în double-digits. Emi Cățe a sunat revenirea, iar cu trei acțiuni consecutive în care a înscris câte două puncte făcea ca tabela să indice 32-26.

Shepherd a marcat de la semi-distanță în tranziție, după ce i-a furat mingea sub inel lui Olah. Americanul și-a apropiat echipa la o posesie apoi de la libere, dar Olah a răspuns cu un coș superb de la semi-distanță. Jeremic a majorat avansul cu o reușită din spatele arcului de cerc (38-30), însă Shepherd și-a continuat evoluția bună din sfertul doi și a punctat la inel. Olah cu un floater și Bilinovac de la libere au readus diferența în double-digits (42-32), înainte ca Emi să puncteze printr-un and-one și să taie din avansul gazdelor. Omologul său din tabăra alb-vișiniilor a înscris alte cinci puncte la rând, printre care și prima sa triplă în meci și ajungea la 20 de puncte. Diferența a continuat să crească în continuare după ce Conger și Kariniauskas au reușit și ei să marcheze din spatele arcului de cerc. Repriza a fost încheiată cu o nouă reușită de afară, aparținându-i lui Bilinovac, iar scorul la pauza mare era 58-41.

A doua jumătate a debutat cu un coș al lui Richard de sub inel. Kariniauskas i-a replicat de la linia de libere. Gordic a înscris pe pătrundere, dar replica lui Olah a venit imediat printr-un and-one. Bircevic cu o triplă și Stipanovic cu un procedeu în căciulă au adus cinci puncte la rând pentru studenți, iar tabela indica 63-52, înainte ca Bilinovac și Gordic să finalizeze două acțiuni din interior. Stone a înscris apoi primele sale puncte în această partidă, însă Guzman cu patru puncte la rând a readus diferența în single-digits (69-60). Răspunsul lui Olah nu a întârziat să apară, iar acesta a reușit al doilea său coș cu fault din acest sfert. Gordic a luat o acțiune pe cont propriu și a punctat imediat din interior, înaintea triplei lui Conger. Gordic nu a ezitat să răspundă și a înscris prin același procedeu. Scorul înaintea actului decisiv era 80-67 după un and-one al lui Kariniauskas.

Ultimul act a fost inaugurat de un coș pe recuperare ofensivă al lui Gîrbea. La capătul celălalt al terenului, jucătorul autohton l-a faultat pe Meindl care a transformat un and-one. Barovic și Jeremic la un coș, respectiv Guzman și Shepherd la celălalt au reușit să puncteze din interior. Stone a dus scorul la 88-72, printr-un tip-in. Jeremic a continuat să majoreze avansul echipei sale cu prima triplă din ultimul sfert. Diferența a ajuns la 20 de puncte datorită liberelor lui Stone. Gruparea din Capitală nu a tremurat deloc în finalul de joc și s-a impus în cele din urmă cu 106-86.

Alex Olah a fost omul meciului și a reușit să strângă 26 de puncte și 7 recuperări, transformându-și toate aruncările din acțiune. Vaidas Kariniauskas a avut una dintre cele mai bune prestații în tricoul Rapidului și a totalizat 22 de puncte și 9 pase decisive. De partea cealaltă, Nemanja Gordic a fost cel mai bun marcator al clujenilor, cu 16 puncte, urmat de Emi Cățe cu 15.

Meciul patru al seriei este programat vineri, 5 mai, de la ora 19:00, în direct pe Digi Sport 3, Prima Sport 3 și FRB TV.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

12 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Silvă-n gară întreba:"unde e Cluj Nàpoca?"
    Rapidul a umplut vagoanele de Cluj...

    cu 11 luni în urmă (03.05.2023) Raspunde
  • Nicola Topanovic :

    Greu cu Rapid
    In finala Rapidul se pare ca o sa fie o nuca destul de tare.

    cu 11 luni în urmă (03.05.2023)
    • boogie:

      Finala
      Da,o să aveți probleme cu ei în finala mică.

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • Nicola Topanovic:

      Realistic
      …. Clujul are mai multe șanse sa joace pentru locurile 3-4 decât cei de la Oradea.

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      meci
      iO ZIC SA NU RIDETI ca nu se stie nici o data ce putem patii si noi

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • boogie:

      tot realistic
      Nu cred ca se pune problema necalificarii in finala a Clujului si a Oradiei,"U" are,totusi,2-1 la victorii si meci decisiv acasa{daca este cazul).Acuma intreb si eu,daca in finala Oradea castiga primele 2 meciuri acasa si pierde primul in deplasare (ca si "U"),tot asa ai spune,ca Oradea a pierdut titlul?

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • Nicola Topanovic:

      Nu retractez ce am spus in alt comentariu
      Fără nicio ironie, Clujul are prima șansa

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca radu V :

    Meci
    S-a stricat masinaria defensivă astazi.
    Bine asta nu e un lucru asa ingrijorator, precum procentajul f slab la 3p, și asta din păcate in ultimele câteva meciuri.
    Poate ar fi nevoie și de mai multe scheme care sa aducă la aruncări deschise, astăzi am avut doar 16 încercări.
    Sunt deacord ca stilul de joc la pivoți cu multe pase decisive, care e practicat de U, duce la un baschet mai spectaculos și eficient pe alocuri, dar cred ca v-om fi tot mai ușor de citit, de către adversari.
    Rapidul a pregătit bine meciul, cu Stone pe post de servant pentru câțiva jucători foarte in forma.
    Trebuie sa de adunam bine ca altfel riscul sa mai prindem cu meci acasă în semifinale

    cu 11 luni în urmă (03.05.2023) Raspunde
  • CSM Ploiești CONSTANTIN MIRCEA :

    qed
    Felicitari Costescu.

    Cu alte cuvinte, ramane cum v-am spus deja.
    O echipa, in aceasta sitatie cea a Rapidului, bate individualitati. Vezi Sibiu - Voluntari.

    Cu o evolutie peste medie a unor jucatori si sub medie a altora, Rapidul a demolat adunarea clujeana.

    Propun ca urmatorul meci, la time-out, conducatorii clujului sa foloseasca si tabla, sa dea peste nas sau peste ceafa jucatorilor in caz ca nu se duc direct la colt.

    @ NUMAI "U" , vezi prietene ca baschetul e alta ciorba. nu e varza a la cluj. Da, fac parte din fosta echipa CSU Asesoft Ploiesti care a castigat tot ani de zile. Asta nu imi scade in nici un fel expertiza in baschet. Dupa ce treci si tu de 30 de ani (de baschet), te invit sa mai spui cum e. Eu doar arat ce e. Invit la analiza. Si crede-ma, e usor sa arati catre ceea ce e evident. E evident sa nu vezi realitatea, cand esti indoctrinat.

    I <3 this game!

    Sper in meciuri la fel de frumose in continuare. Ce se face Clujul daca toti jucatorii Rapidului joaca la medie / peste medie? Vedem in episodul urmator.

    cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • boogie:

      Rapid
      Acuma,Titi,unii dintre noi știu că ai fost,un picuț,antrenorul Rapidului(acum vreo 15 ani,cred),deci e normal să fi subiectiv.Te întreb de ce n-ai făcut și "analiza" meciurilor de la Cluj?O aștept cu nerăbdare! p.s.Da' dacă în meciul următor Rapidul prinde "forma" de la Cluj?

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • CSM Ploiești Costantin Titi Mircea:

      Re:Rapid
      @ boogie, da, am fost un meci. nu asta e ideea. asa, am jucat si la ICED, Steaua, Ploiesti, Dinamo, Rapid, Constanta sau lotul reprezentativ.
      Sentimentele ar putea fi contradictorii, avand in vedere ca am fost doar o etapai :))))

      Nu am comentat evolutia Rapidului de la Cluj, pentru ca era evidenta si , mai mult, recunoscuta. Toata lumea a recunoscut (inclusiv Rapidul) ca echipa Rapidului nu a fost sincronizata in meci.

      Comentez evolutia Clujului, pentru ca vad ca mai toti pe aici doar ridicati in slavi, si de multe ori in necunostinta de cauza. Normal e sa vezi si ce e bun, si ce e mai putin bun, daca vrei sa mergi mai departe cu sanse. Sa pleci capul si pupi mana (dosul) e o atitudine fara viitor.

      Da, am riscat cu comentariile mele. E posibil ca Rapid sa nu repete episodul din meciul 3. Un risc pe care l-am asumat, avand intuitie. Ramane de vazut. De multe ori, am dreptate. Nu intotdeauna ;)

      P.S.
      Pana si eu uitasem ca am fost pe banca la Rapid o etapa. Respect @boogie

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    • boogie:

      Re re:Rapid
      Să știi că sunt destui pe-aici care critică,de multe ori,jocul lui"U".Mulți zic că anul trecut am avut un lot mai bun.Eu nu cred asta.Cu excepția conducătorilor de joc(așa se numeau pe vremea când jucam și eu),care sunt tare subțiri,avem,cred, jucători mai buni.Și fără conducători de joc de valoare(și tu știi bine treaba asta),echipa nu funcționează.Am început cu un pg valoros,care a fost dat afară pe motiv de incompatibilitata cu echipa.Mai degrabă cred că nu a fost compatibil cu Silvășan.Jucătorii de valoare au,în general,personalitate și nu prea acceptă "dresajul" și "milităria",cu ei trebuie să ai tact și uneori să treci cuvederea unele mici abateri.Silvășan,ca și Țenter mai demult,nu înțelege și nu acceptă asta.Dar,revenind la oile noastre,cred că "U" se va califica fără probleme,nu văd Rapidul făcând încă 2 jocuri la fel de bune ca ăsta.Rămâne de văzut.Respecte și din partea mea.

      cu 11 luni în urmă (04.05.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!