Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Reţete "albe". De ce nu scoate Timişoara bani din EuroChallenge?

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
06.11.2012

Sala plină şi buzunarul gol.

De cinci ani suporterii timişoreni nu au mai plătit bilet de intrare la meciuri

Legat de mâini şi de picioare. Aşa pare clubul de pe Bega. BC Timişoara va evolua în grupele FIBA EuroChallenge, însă, cel puţin pentru moment nu va avea niciun câştig financiar important din participarea în a treia competiţie ca valoare din Europa. Nu se pune problema de reţetă financiară, chiar dacă în sala Constantin Jude vor sosi două formaţii din Ungaria şi una din Germania.

Gruparea de pe Bega e un fel de bunul samaritean, varianta "la infinit"! Fiind finanţată de Consiliul Local şi de Consiliul Judeţean, deci implicit din banii timişorenilor şi ai timişenilor, autorităţile au decis să nu impună bilet de intrare la meciuri. Nici la cele din campionat, dar nici în cupele europene. Asta pentru a nu le cere fanilor să scoată practic de două ori bani din buzunar pentru aceeaşi echipă. Lăudabil şi sincer gestul, însă la ce duce el? 

Timişoreanul şi biletul

În această vară s-au vândut abonamente cu 75 de lei în primele rânduri ale tribunei. Asta e o noutate.

Publicul din Timişoara s-a schimbat mult în ultimii ani. Şi nu mă refer aici doar la baschet! Per ansamblu, spectatorul timişorean s-a obişnuit, să nu spun săturat, de atâtea meciuri şi competiţii. Până să apară problemele de la fotbal, în oraş erau Poli Timişoara, BC Timişoara, BCM Danzio, RCM Timişoara (rugby), BC Timba, HCM Poli (handbal), alte două formaţii de handbal fete în liga secundă şi volei masculin. O mulţime de echipe, multe competiţii, multe aplauze de dat.

Cum sporturile de sală au loc aproape în totalitate în bătrâna Olimpia, cei care alegeau să vină la meciuri nu au avut niciodată grija portofelului, asta pentru că nu se percepe bilet. Cu excepţia fotbalului, la niciun meci al echipelor amintite mai sus! Lucrur rar în România. Mai ales într-o perioadă în care chiar şi un leu poate face diferenţa între existenţa sau dispariţia unui club.

Suporterul timişorean s-a obişnuit să nu plătească. Să vină, să vadă, să se bucure sau să vocifereze, să plece acasă. Nu lasă nimic material în urmă. Un spectacol gratuit la care e invitat şi la care, culmea, de multe ori fie e pasiv, fie nu participă. Altfel, cum se explică asistenţele scăzute la meciurile lui BCM Danzio, volei masculin (anul trecut când echipa era în prima ligă) şi chiar handbal, unde media e de 1000 de oameni?

Revenind la baschet, această obişnuinţă a devenit o normalitate. Aşa cum pentru fanii din Oradea sau Cluj, cei 10 lei plătiţi la intrare nu mai reprezintă "un cost", ci o practică întâlnită oriunde în ţările vest-europene, acolo unde e normal să plăteşti pentru un spectacol. Fie el bun sau prost!

Ţinută în frâu de proprii "patroni" şi de propriul mod de organizare, BC Timişoara nu poate câştiga nimic din participarea în grupele FIBA EuroChallenge. Probabil marţi vor fi în tribună aproape 2000 de oameni, iar în bugetul clubului vor fi 2000 de acte de binefacere.

Singurul plus

Clubul va încasa un procent din drepturile de televizare. Partida va fi transmisă de TVR 2, iar o parte din încasările din publicitate vor reveni grupării alb-violete. E cam singurul plus. Sumele încasate vor reprezenta însă doar aproximativ 10% din cheltuielile clubului în această competiţie.

Arsenalul din taraba... lipsă

Să trecem la partea de marketing. Clubul, şi aici e exclusiv vina sa, nu are şi nu poate vinde materiale promoţionale. Asta nu se întâmplă nici în campionat. Nu există un stand al echipei. S-a încercat o variantă de scurtă durată cu tricouri vândute, dar se pare că ele costă şi nu e rentabil. E greşeală foarte mare pentru un club care îşi doreşte să devină campion în România şi să urce an de an în competiţiile europene. Poate că din banii care ar fi venit pe bilete s-ar fi plătit măcar costurile cu producţia materialelor promoţionale, iar profitul ar fi intrat în buget. Sau poate că au făcut un sondaj şi au aflat că pentru fanul timişorean cei 50 de lei cât reprezintă preţul unui maieu de joc sunt o avere. Posibil, de moment ce la 5 sau 10 lei cât ar putea da pe bilet în alt oraş, probabil în sală ar fi la fel de mulţi fani ca pe vremea debarcării lui Petricevic în Banat.  Desigur, să nu fiu ipocrit pentru că sigur sunt şi suporteri care ar plăti pentru a-şi vedea la lucru favoriţii. Întrebarea e câţi?

Pentru BC Timişoara, baschetul e în acest moment doar un sac fără fund. Clubul investeşte în imagine. Culmea, nu şi în cea vandabilă. E o afacere în care deocamdată doar intră bani. Poate că e o strategie pe termen lung. Dar dacă ea nu se va schimba riscă să devină una falimentară. Ce se întâmplă dacă anul viitor nu ma vine finanţare de la buget? Câţi fani vor fi dispuşi să dea bani pe bilet şi să susţină echipa, de moment ce Timişoara întreagă a fost obişnuită cu spectacole sportive gratuite?

Conducerea clubului face eforturi lăudabile să ridice an de an nivelul echipei. Bravo ei! Dar nu ştie să se folosească de acest eforturi. Are 2000 de oameni în sală aproape meci de meci şi zero încasări!

Să nu uităm că sportul educă. Să nu uităm că sportul creează anumită stări. Iar la Timişoara, în acest moment, sporturile de sală creează doar reţeţe "albe".

Notă: Cu excepţia anumitor evenimente speciale, ultima oară când fanii timişoreni au plătit bani pentru intrarea la meciuri s-a întâmplat în 2008. Atunci, la meciurile echipei de handbal din cupele europene, un bilet a costat 2 lei. 

Notă 2: La un calcul simplu, cu 2000 de oameni în sală şi 5 lei biletul, rezultă 10.000 de lei pentru fiecare meci acasă, adică 30.000 de lei numai din bilete. Aproape 35% din garanţia de 20.000 de euro cerută de FIBA.

9 comentarii la aceasta stire:
  • Sean :

    !
    De curiozitate, stiti cumva cine are cele mei scumpe bilete si abonamente?

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Quetz :

    @ Sean
    Cred ca Oradea, dar ar fi interesant un articol pe tema asta.

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • Sean :

    .
    La Medias e 250 lei abonamentul.

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • Vdcnsrg :

    Bilete
    In Oradea e 10 lei biletul, 150 sau 120 parca abonamentul. Pana acuma a fost 5 lei biletul, dar vad ca lumea vine si asa la meci. Nu stiu daca exact atatia, dar sunt destul de multi. Cu Gazul va fi gratis, sper sa fie plina sala

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mitupower :

    Oradea
    La Oradea biletul e 10 lei(pensionarii si copii sub 14 au intrarea gratuita) iar abonamentul - 160 lei.
    Oradea are deja un public fidel si in continua crestere, existand o emulatie crescuta in jurul echipei!
    Exista un fan-shop de 2 ani de zile!
    Exista un site al suporterilor! www.csm-oradea.ro
    URMARITI MECIUL DE VINERI SA VA CONVINGETI !

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    ^_^
    yeh, noi sintem cei mai scumpi!

    cu 11 ani în urmă (06.11.2012) Raspunde
  • Sean :

    @mira
    esti din Medias? :D (10/250)

    cu 11 ani în urmă (07.11.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    cluj
    5 lei in partea de sus, 10 lei in partea de jos, 150, respectiv 300 abonamentul, cu reducere daca ai continuitate! La meciurile lui U Jolidon a fost 30 lei pe meci in europene! Si sunt spectatori la fiecare meci!

    cu 11 ani în urmă (07.11.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    @Sean
    inca nu :)) P.S. de unde sa stiu eu la cit se imparte? s-apoi m-am luat dupa Quetz, si nu in ultimul rind, mi-a placut ideea de-a fi cei mai'scumpi'... macar atat...

    cu 11 ani în urmă (07.11.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!