Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Românii au marcat doar 24 de puncte în meciul Dinamo vs Giurgiu

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.09.2011

Meciul dintre Dinamo București și CSȘ Giurgiu, contând pentru manșa inaugurală a turului întâi din Cupa României la baschet masculin, adjudecată de bucureșteni cu scorul de 92-69, a consemnat o statistică îngrijorătoare în ceea ce privește contribuția baschetbaliștilor autohtoni.

Fără să lungim vorba prea mult vom sublinia faptul că jucătorii români de la Dinamo, cea mai titrată echipă din baschetul românesc cu 22 titluri de campioană națională, a beneficiat de 13 puncte din partea efectivului de jucători români.

De cealaltă parte, echipa din Giurgiu a contabilizat la finalul partidei doar 11 puncte din partea românilor.

Se cuvine, desigur, să notăm că ambele echipe sunt nou promovate pe prima scenă a baschetului românesc și nu dispun de forță financiară suficientă pentru a atrage cel puțin un jucător român consacrat.

La o analiză mai amînunțită vom observa că antrenorii Valentin Pogonaru, respectiv americanul Theo Evans nu au insistat prea mult cu baschetbaliștii români în această confruntare. Probabil ei știu mai bine de ce.

Dinamo a rulat cinci români:

- Oyur Musledin a fost titular pe postul 2 și a schimbat cu Andrei Bădilă. Cei doi au bifat cele 40 de minute obligatorii în care un român trebuie să se afle pe parchet. În această perioadă aceștia au produs 3 puncte (1/5 din acțiune, 1/2 la linia de pedeapsă), 6 recuperări, 3 pase decisive, o intercepție și 5 posesii pierdute pentru un indice colectiv de 3 la eficiență.

- Bogdan Sandu a fost singura rază de soare a unui meci în care americanii au zburdat în ambele direcții. Pivotul lui Dinamo a totalizat 10 puncte (5/7 din acțiune), 8 recuperări și o intercepție pentru un coeficient de 17 la eficiență în 23 minute de joc.

- Baris Aktas și Dan Ioan au adunart împreună ceva mai mult de cinci minute și nu au punctat. Oricum statistica lor nu poate fi concludentă într-un interval de timp atât de scurt.

Giurgiu a jucat cu toți cei opt români înscriși pe foaia oficială a partidei:

- Cezar Stănescu a fost folosit cel mai mult. Fundașul sosit de la CSU Asesoft Ploiești a bifat 25 minute de joc și a realizat 9 puncte (4/6 din acțiune, 1.4 la linia de pedeapsă), cu 2 pase decisive, o recuperare și o posesie pierdute pentru un indice de 6 la eficiență.

- Daniel Bivolaru (fundaș) și Cătălin Vlaicu (extremă-pivot) sunt ceilalți jucători români care au bifat minute cât de cât importante în acest meci pentru debutanta CSȘ Giurgiu. Primul a petrecut 15 minute în teren, iar al doilea a jucat aproape 13 minute. Aceștia au combinat pentru 2 puncte (1/8 din acțiune), 5 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții și 4 posesii pierdute pentru zero la eficiență!

- Ceilalți cinci jucători au fost folosiți între două și nouă minute, fără a conta la capitolul finalizare. De asemenea, statisticile acestora nu pot fi luate în seamă pe o perioadă atât de scurtă în condițiile în care rolul lor în teren nu a fost unul foarte important.

Așadar, românii au combinat pentru 24 din totalul de 161 puncte înscrise. Dinamo a acordat românilor 30 de minute peste baremul obligatoriu de 40, iar Giurgiu a oferit 36 de minute în plus față de limita minimă. Vă reamintim că meciurile din Cupa României se joacă cu patru jucători străini spre deosebire de cele din Divizia A unde pot fi folosiți, prin rotație, cinci cu condiția ca un român să fie în permanență pe parchet. Și în plus, reamintim încă o dată că a fost o confruntare între două echipe nou promovate. Deci cu siguranță vor fi adversari mult mai puternici.

În ceea ce o privește pe Dinamo, ar trebui menționat faptul că Bogdan Sandu a avut un sezon solid pe vremea când a jucat la Rapid București, în sezonul în care feroviarii au retrogradat. Putem spune, așadar, că Sandu este o piesă destul de importantă în momentul de față la Dinamo, dar el evoluează pe postul de extremă (3), iar alb-roșii duc lipsă de jucător străin pe postul 2. Probleme de chimie și dificultăți în ceea ce privește rotația pentru Vali Pogonaru încă de la începutul sezonului.

În tabelul de mai jos vă prezentăm rezultatele finale ale confruntărilor din manșa inaugurală a Cupei României la baschet masculin iar în cea de-a doua coloană punctele marcate de către jucătorii români pentru fiecare echipă în parte, iar în ultima procentajul de puncte înscrise de români în fiecare partidă respectiv pe ultima linia în toate confruntările de până acum:

 Meci   Scor (Total)   Români (Total)   Procent 
 CSU Asesoft Ploiești vs Energia Rovinari   78-76 (154)   22-29 (51)   33.1% 
 CSM București vs Politehnica Iași   102-49 (151)   51-49 (100)  66.2%
 Dinamo București vs CSȘ Giurgiu   92-69 (161)   13-11 (24)   14.9% 
 BC Timișoara vs BC Mureș   90-67 (157)   25-24 (49)   31.2% 
 Gaz Metan Mediaș vs U Mobitelco Cluj-Napoca   89-72 (161)   28-23 (51)  31.6%
 Total  784 puncte  275 puncte   35.0% 

* Politehnica Iași are în componență doar jucători români

Notă
Tabelul are rol pur informativ și nu ține cont decât de un simplu calcul matematic. Nu au fost luate în considerare rotații, numărul de jucători străini, numărul de minute acordate românilor peste minimul de 40 ori de eventualele absențe/accidentări. 

3 comentarii la aceasta stire:
  • imkenny :

    .
    "Fără să lungim vorba prea mult vom sublinia faptul că jucătorii români de la Dinamo, cea mai titrată echipă din baschetul românesc cu 22 titluri de campioană națională, a beneficiat de 13 puncte din partea efectivului de jucători români."

    aloo domnu Micinic!!! haideti sa fim mai atenti sau sa ne lasam de scris. e pacat de prestigiu site-ului.

    cu 12 ani în urmă (18.09.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @imkenny
    Pot să întreb unde am fost neatent?

    cu 12 ani în urmă (18.09.2011) Raspunde
  • imkenny :

    .
    mai citeste o data!

    cu 12 ani în urmă (18.09.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!