Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Șase episoade dramatice din cariera lui Andrei Damian, povestite chiar de către sportiv

Șase episoade dramatice din cariera lui Andrei Damian, povestite chiar de către sportiv

Fost jucător la SCM U Craiova, Cuza Sport Brăila și CSM VKSC Miercurea Ciuc, Andrei Damian a decis să se retragă din cariera baschetbalistică, la numai 25 de ani.

Sportivul care a fost campion al Ligii 1 de baschet în sezonul 2017/2018 cu Cuza Sport Brăila a explicat într-o postare amplă pe facebook de ce a decis să își agațe ghetele în cui:

„Salutare. Daca vreodata te-a interesat baschetul din Romania, cred ca ai vrea sa citesti textul de mai jos. Incepand de ieri (n.r. miercuri, 28 august) am decis “sa-mi agat ghetele in cui”. Sunt satul de ceea ce se intampla in baschetul romanesc si de bataia de joc cu care suntem tratati noi, romanii, in special cei peste 23 de ani. Pe parcursul ultimilor 5 sezoane am auzit si trait niste chestii care m-au facut sa inteleg ca noi, baschetbalistii romani, suntem priviti doar ca niste marionete. Daca aveti rabdare sa cititi , va veti schimba parerea despre anumite persoane din baschetul romanesc cu siguranta.

1. Acum 5 ani cand eram la Craiova si bineinteles ca pe vremea aia nu exista regula cu juniorul u23, a venit antrenorul la mine si mi-a spus urmatoarele “Copile, talent ai, muncesti, vreau sa te bag sa joci, dar din pacate salariul tau e prea mic ca sa fac asta. Sunt altii care trebuie sa joace inaintea ta si sa demonstreze ca isi merita banii”. Mirific, nu? Toata echipa(bine, romanii, ca pe straini nu-i interesa, ca deh,ei jucau) stia cine facea schimbarile din timpul meciurilor si ca in 80% din cazuri nu era vorba de antrenor.

2. Anul urmator, aceeasi persoana care facea schimbarile, la o sedinta cu toata echipa vine si imi spune ca salariul meu a crescut fata de anul trecut si ca trebuie sa fac ceva ca sa demonstrez ca merit banii aia. Pai bine, draga domn, dar daca tot dumneata care faceai schimbarile, nu ma bagai sa joc, in conditiile in care la antrenamente demonstram ca sunt pregatit sa o fac, atunci cum puteam sa demonstrez ca imi merit salariul sau locul in echipa? Asa am luat decizia sa plec la Braila.

3. Acum 2 veri am participat la Universiada din Taipei. Aceeasi federatie care acum isi suspenda jucatorii ca au vrut sa mearga cu o zi mai tarziu sau ca unul dintre ei a baut 2 beri intr-o seara(2 beri!! La lotul mare acum 5-6 ani, erau unii care “scurgeau” minim 5-6 pe seara) , ne-a trimis la Universiada cu spray de dezghetat motorul masinii iarna in loc de spray de gheata !!! Cand am ajuns in Taipei si am descoperit treaba asta, antrenorii ne-au pus sa dam spray-urile inapoi(probabil ca sa nu se afle mai departe), dar deja era prea tarziu. Si inca ceva, mai bine sa avem delegatie mare la turnee de genul, cu oameni care nu ajuta sportivii cu nimic, dar vin acolo sa se plimbe, decat sa aducem si noi un maseor pentru saracii sportivi care joaca 7 meciuri in 10 zile. Mi se pare normal. Ce? Daca facem voluntariat, macar sa il facem pana la capat, nu?

4. Perioada petrecuta la Braila, din punct de vedere baschetbalistic a fost cea mai frumoasa din toata scurta mea cariera. Acolo am regasit placerea de a juca, dar ca de obicei, cand ceva merge bine, trebuie sa fie alte lucruri care merg prost. Asa am ajuns ca eu, impreuna cu coechipierii mei(sau colegi de suferinta), sa primim 7 salarii din 15. Stiu, 95% din cei care ati citit pana aici o sa va ganditi cum de s-a intamplat asta, dar pana la urma era munca noastra la mijloc si credeti-ma, nicio alta echipa nu si-a dorit atat de mult sa promoveze, cum ne-am dorit noi. Dovada? Am castigat toate meciurile de la turneul final, un turneu final pe care l-am jucat degeaba, pentru ca oricum minunata noastra federatie schimbase sistemul competitional pentru sezonul urmator, cu 2 zile inainte.

5. Dupa toata treaba cu Braila, a urmat Miercurea Ciuc. La unul din antrenamente, m-am lovit la genunchi(intindere de menisc si ligament anterior sau ceva de genul). Teoretic, trebuia sa fac 3 saptamani repaos, practic cineva mi-a recomandat sa ma operez. Mi-a spus ca oricine a interpretat Rmn-ul, stie ca cea mai buna varianta ar fi fost sa ma operez si sa stau o luna(genunchiul ala trosneste si acum), decat sa fortez, sa ma rup si sa stau 3. Asa am ajuns ca la 2 saptamani dupa “accidentare” , antrenorul sa vrea sa ma forteze, doar ca sa castige el un meci (eu abia incepusem alergarea usoara cu o zi inainte de meci). Normal ca am refuzat.

6. Vara asta, agentul meu a incercat sa imi caute o echipa, dar degeaba. Motivul? De cand federatia a bagat regula u23, a adaugat si regula cu 6 straini. Acum orice antrenor/manager spune ca decat sa dea 1000 de euro unui roman, mai bine ia un strain de banii aia (din cate am inteles, 2 jucatori care au reprezentat nationala vara asta se vor lasa din acelasi motiv!!). Ce conteaza ca romanii sunt prosti si joaca pentru echipa si ca strainii doar pentru statistica? Daca dau 15 de puncte fiecare si se joaca 4 vs 4 (ca romanii “nu au voie” sa atinga mingea) si echipa castiga, atunci si primariile si consiliile sunt multumite si banul vine. Ei ca antrenori isi fac treaba, dar jucatorii romani se duc pe capete.

Ar mai fi o gramada de spus, dar astea in principiu au fost principalele cauze care m-au facut sa spun stop. Decat sa joc in Liga I (care chipurile e facuta special pentru romani si careia ar trebui sa i se schimbe numele in “Liga Pacii”) pe 700 de euro(daca avem noroc sa ii primim) si sa existe riscul sa-mi rup ceva, am ales sa ma angajez. Mai rau ca in baschetul romanesc cu siguranta nu poate sa fie !!”

În total, Andrei Damian a jucat 64 de meciuri în LNBM, cu medii de 3,3 puncte pe meci și 1,2 recuperări. În sezonul trecut, la CSM VKSC Miercurea Ciuc, a adunat medii de 9 puncte, 3,3 recuperări și 2,4 pase decisive.

*foto: facebook Andrei Damian

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu CountJustice :

    Trist.
    Poate... poate asa se mai trezesc cativa de acolo de sus.

    cu 4 ani în urmă (30.08.2019)
    • U BT Cluj-Napoca chair13:

      Din pacate
      Nu cred sa se intanple ce ai spus @CountJustice, din simplul motiv ca nu-i intereseaza, deoarece dupa fiecare strain clubul trebuie sa plateasca o taxa, dupa jucatorii autohtoni mai putin, deci nu vin banii, nu-i interes.......

      cu 4 ani în urmă (30.08.2019)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Stanciu CO :

    Trist
    Ca la noi la nimeni!

    cu 4 ani în urmă (03.09.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!