Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SCM U Craiova a definitivat lotul de jucători pentru sezonul 2012/13

Adrian Micinic

Adrian Micinic
16.08.2012

SCM U Craiova este o altă echipă care și-a întregit lotul în vederea abordării sezonului competițional 2012/13. Echipa olteană a operat un număr semnificativ de schimbări, cu precădere la capitolul jucători străini, dar nu numai.

Antrenorul Andjelko Mandic va avea, cel puțin pe hârtie, un lot de jucători experimentat la nivel de Divizia A în noua ediție de campionat. Să nu înțelegem greșit această afirmație. Dawson, Belanovic și Gennie au experiență la nivel de Divizia A însă ei au venit la jumătatea sezonului trecut. Atunci când cu totul altfel a decurs integrarea acestora în echipa, acomodarea lor la rigorile și stilul de joc, respectiv rolul fiecăruia dintre ei a fost cu totul altul față de cum ar fi putut să fie dacă ei ar fi fost prezenței la echipă de la bun început. De asemenea, dacă pe finalul sezonului regulat ar fi existat o oarecare miză pentru această formație, Craiova cu siguranță ar fi fost mai prezentă, mai activă în lupta pentru victorie. Și dacă ne amintim, pe finalul sezonului regulat oltenii s-au ridicat la nivelul valorii lotului doar la Oradea. În rest au capotat într-un mod inexplicabil.

În ceea ce privește efectivul de jucători străini la Craiova îi regăsim pe câțiva dintre cei mai rutinați baschetbaliști din și care au evoluat în România. Într-o vară în care multe echipe au efectuat schimbări majore și au transferat străini aflați la prima experiență în România, oltenii au optat pentru o serie de jucători obișnuiți cu rigorile campionatului nostru.



Vorbim aici despre LeVar Seals - singurul străin care a rămas din lotul de anul trecut, Rade Dzambic - baschetbalist cu experiențe la Timișoara, CSM București și Ploiești, fiind campion în exercițiu al României, Ivan Miskovic - revenit în România după un an în Ungaria, jucător trecut pe la Sibiu și Timișoara, respectiv Darko Habus - jucător care a evoluat la CSM București și BC Timișoara, revenit și el după un an de absență. În plus, a venit Ionuț Drăgușin, cel mai înalt baschetbalist din Divizia A, jucător cu trei semifinale de campionat alături de Gaz Metan Mediaș.

Pe lângă jucătorii mai sus menționați, la ceea ce s-a întâmplat în sezonul precedent există șanse ca tineri precum Iulian Orbeanu și Cătălin Petrișor, respectiv revenitul Cristian Corneanu să beneficieze de șanse să-și demonstreze utilitatea în echipă. De asemenea, la capitolul străini există două noutăți: americanul Travis Bureau și ex-iugoaslavul Srdjan Solkotovic.

Desigur, rotația se bază se anunță mai scurtă și nu sunt excluse eventuale ajustări în efectivul de jucători până la startul sezonului, însă veteranii de care dispune Craiova pot avea un impact pozitiv asupra echipei și astfel s-ar putea câștiga mult mai greu la Craiova decât s-a întâmplat în sezonul precedent. Cel mai impotant lucru este ca de această dată să primeze performanța sportivă și toată lumea să fie racordată la cerințele competiției. Fără jumătăți de măsură.

Pe de altă parte Mandic nu este de invidiat în postura în care se află. Va avea serios de muncit în a-l menține fericit pe Drăgușin și în același timp să nu dezavantajeze tripleta ex-iugoslavă care a jucat în această formulă în returul ediției de campionat 2010/11 la Timișoara. Este vorba despre Dzambic - Habus - Miskovic. De asemenea, LeVar Seals este un jucător cu experiență în Divizia A și cu siguranță are pretenții la un anumit statut în această echipă. Mai ales că nu este la primul sezon nici la Craiova.

Lotul cuprinde mai mulți jucători capabili să joace pe mai multe poziții. Știm că Habus poate juca atât 1 cât și 2. Într-un fel același lucru se aplică și la Dzambic. Seals poate juca 2, poate juca 3, dar au fost destule situații în care a dominat mingea de parcă ar fi fost 1. Vom descoperi cum și ce joacă Bureau, însă prin ceea ce am văzut în CV-ul lui el poate fi folosit atât 2 cât și 3. Un jucător foarte interesant este Iulian Orbeanu. De asemenea, Craiova îl are la dispoziție pe Miskovic, un jucător care nu se vede, dar eficiența acestui baschetbalist o găsim de abia la finalul partidei.



Un mare semn de întrebare se ridică cu privire la anturajul din preajma echipei. Știm foarte bine cât de constructivă sau distructivă poate să fie atmosfera în echipă prin prisma influenței celor foarte apropiați de echipă (echipă însemnând lot de jucători și staff tehnic). Însă, rutina jucătorilor care vor alcătui rotația de bază a echipei ar trebui să păstreze atenția acestora la ceea ce se petrece pe parchet. Să nu uităm că prin mutarea în noua sală există o bună posibilitate ca publicul să fie atras de a veni la baschet, cu atât mai mult cu cât cea mai atractivă disciplină sportivă din oraș, din punct de vedere al consumatorului de sport craiovean, este în acest moment imexistentă la cel mai înalt nivel în țara noastră.

Vom descoperi pe parcursul sezonului în ce măsură această echipă va fi mai bună decât cea din sezonul precedent. Pe hârtie arată mai bine, experiența în Divizia A fiind un plus. Dacă Mandic reușește să-și aducă toți jucătorii pe aceeași lungime de undă (misiune deloc facilă), atunci Craiova va fi o echipă mult mai greu de învins. Importantă va fi atitudinea, pentru că nici în sezonul trecut echipa nu a arătat rău, ba părea mult mai bună decât numărul de victorii și poziția din clasamentul final, însă ceva nu a funcționat așa cum poate ar fi trebuit.

Lotul de jucători pe care îi are sub contract SCM U Craiova în acest moment cuprinde următoarele nume

- fundași - Rade Dzambic, Darko Habus, Cătălin Petrișor, Travis Bureau
- extreme - LeVar Seals, Cristian Corneanu, Mihai Gavrilă, Cornel Cioacătă, Srdjan Solkotovic
- pivoți - Ionuț Drăgușin, Iulian Orbeanu, Ivan Miskovic, Horia Codin.

Foto: Andor Marton

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!