Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SCM U Craiova vs. CSO Voluntari – al 6-lea duel românesc în FIBA Europe Cup

SCM U Craiova vs. CSO Voluntari – al 6-lea duel românesc în FIBA Europe Cup

Miercuri, 12 octombrie, SCM U Craiova primește vizita lui CSO Voluntari, într-un meci ce contează pentru grupa H din FIBA Europe Cup. Pentru trupa olteană, acest duel va reprezenta primul joc oficial disputat în fața unei echipe românești în sezonul 2022-2023.

SCM U Craiova a stat în prima etapă, a avut un joc amânat în runda secundă și nu a evoluat încă în Cupa României, grupa B fiind amânată. Totuși, elevii lui Vitaly Stepanovski au avut până în prezent trei meciuri oficiale, toate în preliminariile FIBA Europe Cup.

Alb-albaștrii s-au deplasat la finalul lunii septembrie în Lituania pentru a încerca să obțină calificarea în grupele FIBA Europe Cup. Cu un joc impresionant, SCM U Craiova a trecut de Cbet Jonava, de Kapfenberg Bulls, fiind învinsă în finala turneului de calificare de către BC Kalev/Cramo. Cu toate acestea, oltenii s-au calificat în FIBA Europe Cup, datorită unui coșaveraj care a plasat-o în topul lucky-loserilor.

SCM U Craiova a ajuns în grupa H, alături de CSO Voluntari, Norrkoping Dolphins și Hakro Merlins Crailsheim. Nici ilfovenii nu au fost de la început în grupele FIBA Europe Cup. Vicecampionii României au profitat de decizia conducerii lui U-BT Cluj-Napoca de a participa în EuroCup și nu în Basketball Champions League și, astfel, au jucat în preliminariile competiției europene. Jucătorii lui Sașa Ocokoljic au reușit să treacă de Leicester Riders, însă au fost învinși de Tofas Bursa, ajungând în acest mod în grupele FIBA Europe Cup.

Al treilea sezon în care două echipe românești nimeresc în aceeași grupă

Încleștarea dintre SCM U Craiova și CSO Voluntari nu este prima întâlnire între două echipe românești în FIBA Europe Cup. Chiar dacă au mai existat sezoane cu mai multe formații din țara noastră în această competiție europeană, prima oară când două grupări din LNBM au nimerit în aceeași grupă se întâmpla în ediția 2019-2020.

Atunci CSM CSU Oradea și BC CSU Sibiu au fost repartizate în grupa D, alături de Bahcesehir College și Fribourg Olympic. Bihorenii și-au adjudecat ambele confruntări cu sibienii și s-au calificat în faza următoare a competiției. Acolo, Leii Roșii au dat de o altă adversară din România: U-BT Cluj-Napoca. Cele două rivale și-au împărțit victoriile, însă alb-negrii au reușit calificarea mai departe, în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup.

În următorul sezon, CSM CSU Oradea și BC CSU Sibiu au nimerit din nou în aceeași grupă, din care mai făceau parte Balkan Botevgrad și Besiktas Istanbul. Ambele formații au mers în faza eliminatorie a competiției, ratând ocazia de a se întâlni încă o dată, în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. În acea stagiunea, CSM Oradea a jucat finala mică și a obținut medaliile de bronz.

Cele două formații și-au disputat finala Cupei României în stagiunea 2021-2022

Așadar, partida dintre SCM U Craiova și CSO Voluntari reprezintă a șasea întâlnire între două echipe românești în FIBA Europe Cup. Mai mult decât atât, acesta va fi duelul cu numărul 10 între cele două formații alb-albastre. Ilfovenii și-au adjudecat victoria de șapte ori, în timp ce oltenii s-au impus în două rânduri.

Din aceste nouă meciuri, două au fost în Final 8-ul/Final 4-ul Cupei României. În 2021, CSO Voluntari a câștigat semifinala Cupei României în fața lui SCM U Craiova cu scorul de 81 la 80. În anul următor, cele două trupe s-au întâlnit în finala Cupei României, câștig de cauză având tot Vlad Moldoveanu & Co. (89-75).

SCM U Craiova n-a jucat de 10 zile, CSO Voluntari nu pare a fi în formă

Revenind la sezonul actual, după cum am scris anterior, SCM U Craiova are doar trei partide oficiale până acum, toate în FIBA Europe Cup. Oltenii nu au mai intrat pe teren într-un meci din 30 septembrie, când au fost învinși de Kalev/Cramo cu scorul de 84 la 79.

În schimb, CSO Voluntari a jucat până în prezent șapte meciuri și a câștigat patru dintre acestea. Ilfovenii au trecut de Leicester Riders, de ABC Laguna București, de CSM Miercurea Ciuc și de CSM Târgu Mureș. În schimb, aceștia au fost învinși de Tofas Bursa, de U-BT Cluj-Napoca și de CSM CSU Oradea.

Înfrângerea de la Oradea a fost una dureroasă pentru CSO Voluntari, care a rămas în urmă încă din primul sfert. Elevii lui Cristian Achim au evoluat excelent, au arătat o defensivă foarte agresivă care a dus la puncte ușoare și au debutat în Oradea Arena cu un succes la 23 de puncte: 84-61.

[ad

Dacă ne uităm la loturi, Stepanovski are la dispoziție șase străini (Cortez Edwards, Giordan Watson – este considerat străin în cupele europene, Demonte Flanningan, Shawn Hopkins, Dimitrije Nikolic, Topias Palmi), în timp ce Ocokoljic se poate baza pe șapte străini (Darko Planinic, Eric Thompson, Toddrick Gotcher, Sarunas Vasiliauskas, Terry Larrier, Tekele Cotton și Rasheed Moore).

La nivelul autohtonilor confruntarea se va da între cadrilaterul George Blaj-Voinescu – Bogdan Țîbîrnă – Alexandru Coconea – George Vlad și cadrilaterul Lucas Tohătan – Rolland Torok – David Vida – Dragoș Axinte.

Meciul dintre SCM U Craiova și CSO Voluntari are loc miercuri, 12 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Polivalentă din Craiova, și va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: Iuli Dobre

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!