Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Semnificația locului 9

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.03.2012

Pe parcursul ultimelor săptămâni site-ul TotalBaschet v-a oferit mai multe articole cu privire la poziționarea echipelor în jumătatea superioară a clasamentului și s-au făcut mai multe calcule pe baza rezultatelor deja înregistrate.

Am discutat foarte mult despre prima poziție, lupta pentru poziții și implicit ocuparea locurilor 2 (care asigură avantajul terenului propriu în primele două tururi ale playoff-ului) respectiv 3-4 (cele care garantează mai multe meciuri pe teren propriu în prima fază din playoff). De asemenea am dezbătut lupta pentru locul 8.

De această dată voi evidenția semnificația ocupării locului 9.

În primul rând reprezintă un prilej de mâhnire și dezamăgire. Să fii la o singură poziție de calificarea în playoff și irosirea șansei de a continua sezonul cel puțin pentru încă trei meciuri. Pe de altă parte constituie o șansă de a economisi niște bani.

În acest sezon competițional trei echipe s-au luptat și cel puțin până în cursul serii de duminică (25.03), continuă să o facă, în vederea ocupării locului 8. Acestea sunt, în ordinea șanselor obținerii acestuia: Energia Rovinari, CSU Sibiu și BCM U Pitești.

Pe baza rezultatelor înregistrate până în prezent, chiar dacă matematic există mai multe variante, ratarea playoff-ului de către Energia Rovinari ar constitui o mare surpriză.

Revenind le ceea ce mi-am propus să evidențiez, ocuparea locului 9 în acest sezon este importantă dintr-un motiv bine cunoscut dar pe care nu l-am mediatizat pentru că într-o competiție sportivă așa ceva nu-și are locul. Dar totuși.

După cum este bine cunoscut CS Otopeni s-a retras din competiție și în aceste condiții au rămas 15 echipe angrenate în Divizia A. Primele opt clasate se califică în playoff, iar pozițiile următoare rămân să se lupte pentru ocuparea locurilor 9-15.

Astfel, în turneul playout vor participa doar șase și nu toate cele șapte echipe rămase. Practic echipa clasată pe poziția a 9-a la finele sezonului regulat va pune punct aventurii în stagiunea 2011/12 imediat după disputarea etapei a 30-a.

După cum probabil știți, în primul tur al turneului playout se joacă în următorul sistem: locul 9 vs locul 16, 10-15, 11-14 respectiv 12-13. Din moment ce nu avem un loc 16 în actuala ediție de campionat e limpede că poziția a 9-a la încheierea sezonului regulat nu are cu cine să joace și astfel pune punct sezonului 2011/12.

Realist vorbind participarea echipelor clasate pe pozițiile 9-10 la turneul playout este fără rost. E clar că niște echipe implicate în cursa pentru calificarea în playoff nu vor avea emoții împotriva Politehnicii Iași. Practic nicăieri în Europa nu există turneu playout. Sau dacă există, el este destinat ultimelor patru clasate. Nicidecum unor echipe de mijlocul clasamentului care nu vor avea niciodată probleme cu o echipă de nivelul moldovenilor.

Până la urmă lupta pentru evitarea retrogradării, dacă e să vorbim pe șleau, se dă între două echipe: Iași și Dinamo. Nici măcar Miercurea Ciuc nu poate avea emoții împotriva acestor echipe. Pe de altă parte nu știm nici acum în proporție de 100%, după precizările președintelui FR Baschet, Carmen Tocală, în cadrul întâlnirii cu fanii din Tribuna Virtuală dacă se retrogradează sau nu în acest sezon. 

Dar să revenim...Dacă Energia Rovinari va ocupa locul 8, lucru foarte posibil în momentul de față, rămâne ca CSU Sibiu și BCM U Pitești să-și dispute locul 9. În momentul de față ardelenii au prima șansă la poziția a 9-a. Asta pentru că au o victorie în plus față de argeșeni dar și pentru că în eventualitatea unei egalități în doi Sibiul are avantaj. Cu alte cuvinte, pentru a termina pe locul 9, echipa lui Costescu trebuie să aibă o victorie mai mult decât cea a lui Vulc Jr.

Poate fi și locul 9 o miză. Implică niște economii. După încheierea sezonului regulat echipele plătesc jucătorii după numărul de meciuri jucate și nu îi mai remunerează cu salariu lunar, așa cum se întâmplă în sezonul regulat.

Ne vom face o idee foarte clară după meciurile din această seară, ambele televizate prin intermediul DigiSport.

1 comentariu la aceasta stire:
  • dinamo :

    Dinamo ramane in A
    Am si eu o intrebare pentru administratorii acestui site: de ce se tot repeta afirmatia ca lupta pentru evitarea retrogradarii se da intre Dinamo si Iasi, cand de fapt se va da intre Miercurea Ciuc si Iasi? Regulamentul competitiei e destul de clar si nu cred ca va fi modificat in ultima clipa.
    Asadar, in primul tur din play-out se joaca astfel:
    9-16
    10-15
    11-14
    12-13
    Este limpede ca Dinamo va termina pe 12 sau pe 13 si va juca cu Giurgiu. Apoi, in turul urmator, invinsa din acest meci (foarte probabil Dinamo) va juca cu invinsa din meciul 9-16; in aceste conditii, la fel ca si locul 9 dupa sezonul regulat, Dinamo practic va incheia campionatul dupa primul tur din play-out, neavand adversar, si se va salva de la retrogradare.
    Lupta pentru evitarea celui de-al doilea loc retrogradabil se va da intre invinsa din meciul 10-15 si invinsa din meciul 11-14, adica, foarte probabil, intre Miercurea Ciuc si Iasi.
    Astfel se explica si renuntarea la toti strainii din lotul lui Dinamo, prin faptul ca Dinamo nu mai are nici un obiectiv.
    Daca gresesc, va rog sa ma contraziceti, cu argumente.
    Multumesc.

    cu 12 ani în urmă (25.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!