Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Situație inedită provocată de arbitrajul de la meciul doi dintre CSM Oradea și CSU Sibiu

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
01.05.2023

Situație inedită provocată de arbitrajul de la meciul doi dintre CSM Oradea și CSU Sibiu

Seria dintre CSM Oradea și CSU Sibiu este condusă cu 2-0 la general de către ocupanta primului loc la finalul sezonului regulat din LNBM. Bihorenii s-au impus cu 93-67 în meciul al doilea al seriei, profitând de problemele de efectiv din lotul sibienilor.

În ciuda absențelor din echipă, vulturii au luptat foarte bine în prima repriză a partidei. Diferența de pe tabelă era de doar cinci puncte cu două minute rămase de jucat din sfertul al doilea (40-35). Whelan a fost cel care a modificat tabela la acest scor, printr-o reușită de la distanță.

Această fază a fost poate și cea mai inedită a serii. În momentul aruncării lui Whelan, Barro a fost faultat de Neal, iar cum coșul argentinianului a fost valabil și bihorenii se aflau în penalizare, galben-albaștrii urmau să primească două libere pentru Barro.

Cu toate acestea, cele două aruncări au fost transformate de către Whelan, cel care marcase și coșul. Arbitrii nu s-au sesizat pe moment de această eroare și l-au lăsat pe conducător de joc să tragă. Jocul a fost oprit pentru ca cele două tabere să efectueze schimbări, moment în care protestele venite din tabăra gazdă i-au făcut pe arbitrii să își schimbe decizia.

Oficialii acestui joc au revăzut faza și au tras concluzia că Barro a fost cel care trebuia să meargă la linia de libere, însă conform regulamentului, din moment ce Gaston a apucat să se folosească deja de acele aruncări, Mouhamed nu a mai beneficiat de șansa de a pune încă două puncte pe tabelă.

Iată ce spune regulamentul FIBA pentru astfel de situații:

Situația devine cu atât mai inedită dacă ne uităm pe desfășurătorul partidei, de pe site-ul oficial al Federației Române de Baschet. Aici faultul lui Neal este considerat asupra lui Whelan, deși conducătorul de joc al bihorenilor se afla în duel 1 la 1 cu Barro. Decizia arbitrilor rămâne cea corectă, conform regulamentului oficial de joc.

Meciul trei al seriei dintre CSM Oradea și CSU Sibiu va avea loc joi, 4 martie, de la ora 19:00 și va putea fi urmărit pe Digi Sport 2, Prima Sport 1 și FRB TV.

*foto: Bogdan Isailă

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Consecventa
    Eu ramin la parerea mea : faurul = metrul etalon al prostiei in arbitraj ! Ce ma mir este ca Alexandra nu s-a amestecat deloc, lasindu-l pe alinas sa-si faca numarul. La fel cum nu am inteles de ce Stoica nu l-a corectat in meciul Oradea - Cluj ( cind cu tehnicul la Cate, pe reluari se vede CLAR ca Stoica nu il avertizeaza pe Cate ). Singurul pe care l-am vazut ca l-a pus la punct a fost Ciulin la U cu Rapid. Iar faptul ca faurul este pe lista FIBA ma duce cu gindul la ceva "proptele" ca altfel nu se explica.

    cu 1 an în urmă (01.05.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    Fault
    Eu ma mir ca nimeni nu vede ca Baro e cel care face blocaj in miscare ca sa nu poata iesi Neal sa blocheze aruncarea lui Whelan, cea s-a si fluierat dupa ce au revazut faza. Asta e marea mirare. Initial au validat si 3 puncte si dau si 2 libere pt Sibiu. Asta la ce parte de regulament se afla. Sau cind la un fault, in loc de repunere din lateral se dau 2 libere pt Sibiu, nici asta nu se vede. Arbitrajul a fost jenant intradevar, dar vad ca tot aiurea vede lumea

    cu 1 an în urmă (01.05.2023)
    • andreea3w0:

      ion777
      Toata lumea vede aiurea, numai tu vezi bine si corect, asa-i?:)))
      Trebuia sa te faci arbitru!
      Arbitrajul a fost de toata jena si mai ales faza aia cu Baro.

      cu 1 an în urmă (02.05.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      arbitraj
      da a fost aiurea dar mai vezi odata faza, si uitate la cei doi nu la omul cu mingea ca sa vezi faza de la inceput

      cu 1 an în urmă (02.05.2023)
    Raspunde
  • Bihor :

    arbitraj
    un meci frumos, de lupta, stricat insa de arbitraj ... mult prea mare numarul de greseli ale arbitrilor, unele chiar hilare, mai ales ca vorbim de un meci din faza semifinalelor
    nu se pune problema ca arbitrajul ar fi influentat cumva rezultatul, dar a fost neplacut sa avem parte de atatea balbaieli, intreruperi, reveniri asupra deciziilor ...
    oricum, meciul mult mai disputat decat primul ... felicitari sibiului pentru modul in care a luptat!

    cu 1 an în urmă (02.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!