Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Specialiștii. Lupusavei vs Moore sau duelul celor mai buni țintași din Divizia A

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.03.2012

Meciul dintre CSM Oradea și Gaz Metan Mediaș, programat a se desfășura duminică (18.03) și contând pentru etapa a 27-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12, propune un duel extrem de interesant din punct de vedere individual și nu numai.

Silviu Lupusavei se va duela, mai mult de la distanță, cu americanul Craig Moore. Este duelul celor mai buni fundași la capitolul aruncări de trei puncte în actuala ediție de campionat. Ambii sunt jucători a căror principală calitate este aruncarea de pe semicerc, însă ei fac parte din angrenajul unor echipe care promovează calitățile celor doi.

CSM Oradea are un sistem de joc foarte bine pus la punct pe faza ofensivă. În plus, Lupusavei se află într-o formă fizică de excepție, așa cum nu a avut-o în tinerețe. Datorită acestor aspecte Lupusavei se deplasează foarte bine pe semiserc sau traversează pe sub coș pentru a-și căuta poziție de aruncare și beneficiază de blocajele extrem de utile ale colegilor săi. De asemenea, jucătorul în vârstă de 31 ani are calitățile necesare de a citi defensiva adversă, fiind letal împotriva unei zone clasice.

În plus, cei care au urmărit confruntarea tur dintre cele două echipe, sau prestația lui Silviu împotriva lui CSU Ploiești în turul actualei ediții de campionat, respectiv în semifinala cu Timișoara din Cupa României, au putut observa că în anumite meciuri Lupusavei nu poate fi oprit de o apărare om la om agresivă sau de un sistem zonă complex.

Lupusavei a înscris 60 coșuri de trei puncte în acest sezon competițional dintr-un total de 129 încercări în cele 24 meciuri jucate. Rezultă un procentaj de 46.5%. Este baschetbalistul român cel mai constant la acest procedeu în sezonul 2011/12. A aruncat cel puțin de două ori din afara semicercului în fiecare meci pe care l-a jucat și a înscris cel puțin o dată în 19 partide. În schimb, are opt jocuri în care a marcat de patru sau mai multe ori de trei puncte. Silviu nu a efectuat nicio aruncare de două puncte în 13 partide.

Gaz Metan Mediaș este o formație ce dispune de valori individuale certe. Are un nucleu de jucători extrem de rutinați și inteligenți. Caracteristica principală a unor jucători precum Ivan Tomeljak și Ivan Ivanovic, căutarea omului liber sau a situației de superioritate, îi oferă multe avantaje lui Craig. Americanul este beneficiarul unor situații în care defensiva adversă strânge în spațiul de trei secunde pentru a echilibra lupta la recuperare sau se concentrează asupra lui Deven Mitchell, un jucător cu calități atletice de excepție. Astfel, semicercul se eliberează, iar Moore a apărut de nenumărate ori la finalizare. În fine, fundașul Mediașului are calitățile necesare de a-și crea propria aruncare și mai ales de a executa încercări de la distanță contestate având o talie ce îi permite să facă acest lucru împotriva majorității fundașilor atunci când joacă pe poziția 1 și este apărat de omologul său.

Baschetbalistul echipei din Mediaș are un total de 73 reușite din 150 de aruncări pentru un procentaj de 48.6% la încercările din spatele semicercului în 23 partide disputate până la această oră în Divizia A. El are cele mai multe reușite de la distanță între toți jucătorii din acest sezon și deține primele două performanțe stagionale din acest punct de vedere: 10 reușite împotriva lui CSM București, respectiv 8 cu Giurgiu. El are alte două meciuri în campionat când a înscris cel puțin șase coșuri de trei puncte.

Moore are 11 partide în acest sezon competițional în care nu a efectuat nici măcar o aruncare din interiorul semicercului. Așadar în jumătate din partidele disputate a omis să arunce din apropierea instalației. În schimb a aruncat de fiecare dată de la distanță și are două jocuri la activ în care nu a înscris nici măcar un coș de trei puncte. Acestea sunt: în tur cu Oradea, respectiv în ultimul meci jucat, împotriva Clujului.

La ultima, sau cea mai recentă, impresie atât Lupusavei cât și Moore au rămas datori. Dar tocmai de aceea trebuie să ne așteptăm la o explozie de reușite care mai de care mai spectaculoase de la mare distanță.

Nu trebuiesc omiși alți jucători foarte potenți pe aruncare. Un astfel de exemplu este Tudor Dumitrescu. Un veteran al Diviziei A, acesta a arătat de nenumărate ori, în pofida unei defensive foarte agresive, cât poate fi de periculos din afara semicercului.

În schimb, Gediminas Navickas (care ar putea absenta) și Milos Pesic sunt doi jucători foarte buni la aruncările de la distanță. Ei se simt extrem de bine în sistemul ofensiv al lui Cristian Achim, având șanse destule de a-și demonstra potențialul din spatele semicercului.

Aruncarea de trei puncte nu se anunță a fi decisivă într-un meci Oradea - Mediaș, dar nu se știe ce poate rezerva un meci. Acest lucru se datorează echilibrului cu care punctează ambele echipe din acest procedeu. Este unul din puținele capitole în care bihorenii stau mai bine decât adversarul de duminică. Oradea are 8.8 reușite pe meci pe un procentaj de 39.7%, în vreme ce Mediaș are 8.7 coșuri de trei puncte înscrie cu o rată de 38.0%. Avem șanse de a vedea destule reușite din afara semicercului și chiar dacă pe hârtie avem un echilibru evident la acest capitol, acest procedeu poate stabili învingătoarea..

Foto 1: Anca Cheregi
Foto 2: Frățilă Daciana-Codruța 

1 comentariu la aceasta stire:
  • FanFan la Tulipe :

    ”fata mea este model”
    Păi bine Adriane... e frumos sa spui tu de baietii astia 2 ca sunt cei mai buni aruncatori de 3 puncte din actuala editie de campionat, cand tu cu manuța ta ai tastat articolul in care spui ca Porter Troupe are 35 de reusite in numai 9 meciuri cu un procentaj de 55,5% adica o medie de 3,9 reusite pe meci ? Eu inteleg ca esti oradean, si ți-e drag Lupu ( si mie imi era cand juca la Energia), dar „hai sa ne miscam si noi mai cu talent”.

    cu 12 ani în urmă (18.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!