Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Starea de urgență va înceta pe data de 15 mai

Baschet .ro

Baschet .ro
22.04.2020

Starea de urgență va înceta pe data de 15 mai

Într-o conferință de presă susținută astăzi, 22 aprilie, președintele Klaus Iohannis a anunțat relaxarea măsurilor de siguranță începând cu data de 15 mai 2020, dată la care va expira starea de urgență ce a durat două luni de zile. Cu toate acestea, o serie de restricții impuse de către autorități se vor prelungi, în timp ce purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Președintele nu a atins subiectul întrecerilor sportive, însă șansele ca acestea să fie reluate cu participarea suporterilor sunt infime. Conform surselor noastre, reprezentanții echipelor de fotbal pun presiune în sensul de a relua competiția imediat după data de 15 mai. Motivul este foarte clar, bugetul a peste 80% din echipele ce participă în primul eșalon valoric depinde de încasările realizate din drepturile de televizare, iar sistarea jocurilor afectează în mod direct sumele de bani pe care cluburile le vor încasa.

Nu același lucru îl putem spune despre baschetul masculin unde cluburile produc doar câteva mii de euro din vânzarea drepturilor TV către DigiSport. De asemenea, în cadrul unei ședințe cu președinții de cluburi masculine doar un reprezentant a votat pentru continuarea actualului sezon în timp ce restul s-au opus finalizării stagiunii 2019/2020. O unanimitate în sensul încetării sezonului 2019/2020 s-a regăsit și în votul președinților din liga de baschet feminin. 

Raportat la dorința exprimată de către conducătorii echipelor de baschet din România, chiar dacă va exista posibilitatea reluării campionatului fără spectatori, șansele să mai vedem baschet autohton la TV în lunile mai-iunie sunt foarte mici. Din punct de vedere economic, pe termen scurt măsura încetării sezonului 2019/2020 pare alternativa cea mai ușoară de digerat de către bugetele cluburilor din baschet, însă aparent viziunea conducătorilor nu se axează pe termen lung.

După încetarea stării de urgență tendința va fi de repornire a economiei, însă baschetul 5x5 nu va avea nimic de oferit deoarece toate competițiile vor fi anulate, iar repornirea se va amâna cu aproximativ 3-4 luni de zile. O eventuală repornire ar fi benefică pentru toți cei care se află în lanțul fenomenul baschetbalistic, arbitri, oficiali, proprietari ai sălilor de baschet, pesonal auxiliar al sălilor de baschet cât și sportivi, antrenori sau kinetoterapeuți. 

Alte sporturi care vor decide continuarea competițiilor într-o formă sau alta, fotbalul și aparent handbalul, vor fi cele care vor avea de pierdut pe termen scurt, însă de câștigat pe termen lung.

Conform sportmacsimsiemotie.ro, Consiliul de Administratie al Federatiei Romane de Handbal s-a reunit în urmă cu puțin timp prin videoconferință și a decis cu 10 voturi pentru și 4 împotrivă reluarea campionatului pe data de 5 iunie în cazul în care starea de urgență nu va fi prelungită după data de 15 mai. Astfel handbalul va putea avea un avantaj de 3-4 luni de repornire a fenomenului în fața baschetului, timp în care vor putea oferi spectacol publicului din România, public care este dornic să consume orice sport de echipă spectaculos după o secetă de două luni de zile. Acest avantaj de 3-4 luni de zile se va resimți la împărțirea bugetelor publice din toamna anului 2020, de unde atât baschetul cât și handbalul își împart existența.

O decizie finală va aparține Federației Române de Baschet. 

6 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea ajax :

    Oare
    se vede luminita de la capătul tunelului și în baschet, sau ne entuziasmam prea tare? Lăsând la o parte toate eforturile care implica reluarea campionatului, ar fi normal, totuși, ca acesta să se incheie pe teren, iar asta în cel mult 2 luni. Și, probabil, fără spectatori. Toți fanii baschetului așteptăm reluarea campionatului, dar oare eforturile cluburilor nu sunt prea mari? Prelungire contracte jucători, rechemarea acestora din tarile lor, reluarea pregătirii, etc. Așteptăm soluții și din partea presei de specialitate😉

    cu 4 ani în urmă (22.04.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    hmm
    Ca tot am fost acuzat ca nu mai comentez pe site...
    Eu unul sunt destul de sceptic cu privire la ce se va intamla in viitorul apropiat...
    Chiar si daca starea de urgenta se va incheia dupa 15 mai, cred ca acest campionat nu poate continua vara aceasta. Financiar, echipele nu vor putea face fata si la incheierea sezonului actual si la pregatirea celui nou (si aici e o mare incertitudine). Deja e destul de evident ca multe echipe vor fi afectate drastic si bugetele vor scadea. Logistic va fi iar aproape imposibil de gestionat, in conditii de siguranta pentru sportivi si staff.
    Singura posibiliatea pe care eu o vad, este ca undeva in septembrie sa se faca un final 4 (sau poate 6, 8,,,), fiecare cu fiecare, semifinala si finala, desfasurat intr-un singur oras, probabil fara spectatori. Ramane de discutat relevanta unui astfel de sfarsit de campionat, prin prisma faptului ca echipele vor arata cu totul altfel...

    cu 4 ani în urmă (23.04.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      de ce
      fara spectatori in septembrie?

      parca spaniolii au propus model de grupe de 6 echipe, fiecare cu fiecare apoi incrucisat locurile 1 si 2 semi-finale, apoi finala mare si finala mica.

      la noi ar putea fi acelasi sistem cu doua grupe de 4 echipe, fiecare ci fiecare locurile 1-2 din fiecare grupa sa joace incrucisat si apoi finala mare primul a 3 jocuri finala mica primul la doua.

      In felul asta echipele incep pregatirea de vara ca pentru urmatorul sezon si turneul acesta ar veni ca un turneu pregatitor pentru sezonul urmator. OK, performanta echipelor la inceput de sezon nu va fi extraordinara si poate castigatoarea nu se va umple de glorie dar mi se pare mai ok decat sa se acorde titlul dupa clasamentul actual.
      pareri?

      cu 4 ani în urmă (23.04.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @studentU
      ... Fara spectatori in septembrie pentru ca nu cred ca va fi safe nici atunci.
      La ora actuala sunt extrem de multe necunoscute, iar tratamente sigure nu exista momentan; vaccin cel mai rapid probabil undeva in iarna (scenariu ultraoptimist), plus imunizarea colectiva e inca foarte departe. De-asta sunt foarte sceptic vis-avis de spectatori.
      Ar fi o imagine interesanta sa vezi Sala Transilvania cu 2000 de oameni, toti cu masti galben-albastre...
      Daca un astfel de final de sezon cu genul acesta de turneu nu se va organiza, parerea mea este ca acest sezon trebuie anulat fara o campioana. Desi pot intelege dezamagirea pentru Cluj sau Oradea...

      cu 4 ani în urmă (23.04.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      pai nu conteaza ca nu va fi tratament sau vaccin
      ca (hopefully) nu va mai circula virusul in comunitate pana atunci. asta daca nu revine, ceea ce e iarasi putin probabil.
      plus ca se pot purta masti. devenim noi mascatii :D

      cu 4 ani în urmă (23.04.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      hmm
      bine ar fi sa fie cum zici tu, sa nu mai circule virusul, dar din ce citesc, toata lumea asteapta valul 2 in toamna...

      cu 4 ani în urmă (23.04.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!