Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SuperCupa României 2012 - CSU Ploiești și BCM U Pitești deschid noua stagiune

Adrian Micinic

Adrian Micinic
20.09.2012

 SUPERCUPA 2012
ediția 1 
campioana României   Sala Rapid, București
 vineri, 21.09, ora 18:00 
 în direct la TVR 2  
 deținătoarea cupei 

Sezonul competițional 2012/13 în baschetul masculin demarează cu SuperCupa României. Vineri (21.09), cu începere de la orele 18:00, CSU Ploiești (campioana) și BCM U Pitești (deținătoarea cupei) își dau întâlnire la Sala Rapid din capitală. Meciul este transmis în direct prin intermediul TVR 2.

Confruntarea de la București aduce față în față câștigătoarele de trofee din sezonul precedent. SuperCupa României la baschet masculin se desfășoară în premieră, iar la startul acestei confruntări se vor afla două formații ce vor reprezenta sportul cu mingea la coș din țara noastră pe plan internațional în cursul noului sezon competițional.

Până atunci însă ambele vor juca cu gândul la câștigarea acestui meci. Pentru că un trofeu este totuși un trofeu, dar și din alte considerente. Un început cu dreptul sau șansa de a-și măsura forțele cu una dintre puterile sezonului 2012/13 sunt alte argumente ce ar trebui să ne facă pe toți să luăm cu asalt Sala Rapid ori să ne așezăm în fața televizoarelor.

Am așteptat mult, mai exact vreo patru luni. Dar în cele din urmă baschetul românesc se întoarce în casele și viețile noastre. Întâlnirea de la Sala Rapid are și alte puncte de atracție. Va fi primul joc cu miză pentru ambele echipe. Atât Ploiești cât și Pitești au operat o serie de modificări față de efectivul cu care au încheiat sezonul anterior.



CSU Ploiești a spulberat totul în cale spre cel de-al 8-lea titlu național. Pentru a doua oară în istorie, dar și în ultimii trei ani, Asesoft a câștigat toate meciurile disputate în playoff. Înaintea sezonului 2012/13, antrenorul Vladimir Arnautovic are patru piese noi: Adrian Tudor (revenire), Virgil Stănescu, Vukasin Mandic și Robert Nyakundi. Câte noutăți, atâtea posturi de acoperit și implicit responsabilități. Despre cei doi jucători români știm suficient de multe pentru a ne da seama în ce manieră pot ei să influențeze soarta unui meci, însă despre baschetbaliștii străini nu avem foarte multe date în afara CV-urilor. În rest, CSU Asesoft mizează pe același nucleu consacrat, cunoscut și temut în baschetul românesc. Burlacu, Szijarto și Hargrove sunt veteranii echipei, iar Tica și Vlahovic sunt la al doilea sezon în țara noastră, ambii având prestații convingătoare în echipamentul celei mai titrate echipe de baschet din România în ultimul deceniu.

În schimb, Tudor Costescu a operat cinci modificări, toate în efectivul de jucători străini. I-a păstrat pe experimentații Popovic și Kinloch, ambii cu un trecut la un nivel mai ridicat decât Divizia A masculin. Pe de altă parte și la Pitești se consemnează o revenire. Și mai mult, similar Asesoftului, este vorba despre poziția 1. Donte Gennie revine la echipa argeșeană după o absența de un an. În plus, Drasko Albijanic este cealaltă noutate cunoscută românilor. Bosniacul va debuta la deținătoarea cupei într-un meci împotriva echipei alături de care a câștigat titlul de campion. În fine, vom avea parte de trei debuturi absolute. Este vorba despre Pankracije Barac, Marcel Jones și Bojan Radetic.

În afara interesului cu care vor urmări noile achiziții și a faptului că se anunță interesantă disputa pentru primul trofeu din noul sezon competițional vom urmări duelul fundașilor: Tudor, Vlahovic vs Gennie, Popescu, Calotă. De asemenea, va fi interesant de urmărit la cine va renunța pentru acest meci BCM U Pitești. El are șapte străini și poate înscrie pe foaia oficială doar șase. Dacă Albijanic va juca atunci nu ne rămâne decât să vedem cum se va descurca el împotriva foștilor săi colegi, Burlacu și Tica. În fine, să nu omitem faptul că deși are șapte străini în echipă, Costescu are deja doi jucători loviți. Rămâne de văzut dacă el va putea alege în funcție de nevoile tactice sau va trebui să renunțe la Popovic ori Radetic din rațiuni medicale. În schimb, Arnautovic nu are probleme, fie că vorbim despre numărul de străini (cinci), fie de problemele medicale (inexistente la această oră).



Bilanțul confruntărilor directe dintre CSU Ploiești și BCM U Pitești în ultimii șapte ani este net favorabil Asesoftului cu 26-3! Prahovenii au o serie activă de șapte victorii consecutive împotriva argeșenilor. Ultimul succes al lui BCM U Pitești asupra lui CSU Ploiești datează din 30 martie 2011.

Ultimul meci direct a avut loc pe 7 martie anul curent, la Pitești. CSU Ploiești s-a impus atunci cu scorul de 90-72, după o repriză a doua adjudecată de prahoveni cu 54-35! Burlacu și Tica au avut câte 22 puncte pentru învingători, iar replica a venit de la Kinloch, autor a 25 puncte și 12 recuperări.

Bilanțul confruntărilor directe dintre Costescu și Arnautovic în funcțiile pe care se află la această oră este de 12-1 pentru Asesoft. S-au consemnat cinci meciuri în sezonul regulat (4-1), două în cupă (2-0), respectiv șase în playoff (6-0).

Partida va fi oficiată de Marius Ciulin (Constanța), Alexandru Olaru (București) și Laurențiu Grigoraș (Buzău).

Foto: Mihai Neacşu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!