Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Debut cu dreptul pentru U-BT Cluj-Napoca în grupele FIBA Europe Cup

Debut cu dreptul pentru U-BT Cluj-Napoca în grupele FIBA Europe Cup

Marți, 22 octombrie, U-BT Cluj-Napoca a jucat primul meci din grupa G a FIBA Europe Cup, pe terenul lui Sodertalje Kings. După o repriză echilibrată, ardelenii au preluat inițiativa și au construit un avantaj de peste zece puncte, însă și-au făcut viața grea în ultimele minute. Totuși, inspirația lui Patrick Richard și calmul lui Darko Planinic a adus victoria pentru trupa din Cluj-Napoca: 86-80.

Mihai Silvășan a început partida din Suedia cu următorii jucători: Artis Ate, Kerron Johnson, Darko Planinic, Donatas Tarolis și David Vida. De cealaltă parte, Ludwig Degernas a mizat pe un prim cinci format din: Charles Callison, Alexander Larsson, Martin Pahlmblad, Jonathan Person și Andrew Smith.

Gazdele au câștigat angajarea de la mijlocul terenului și au înscris primele puncte ale confruntării. Clujenii au replicat cu un parțial de 6-0, însă adversarii au egalat foarte rapid. Treptat, elevii lui Mihai Silvășan au preluat controlul asupra jocului și au dominat primul sfert. Kerron Johnson, Donatas Tarolis și Rareș Uță, venit de pe bancă, au fost principalii remarcați ai alb-negrilor din primul sfert, încheiat cu scorul de 23-14 pentru U-BT Cluj-Napoca.

Baschetbaliștii lui Sodertalje Kings nu au renunțat la luptă și au avut un start excelent de sfert doi. Suedezii s-au apărat foarte bine și au înscris șapte puncte, provocându-l pe Silvășan să ceară primul time-out al încleștării. După revenirea pe teren, ardelenii și-au ridicat nivelul prestației și au ajuns din nou la o diferență de cinci puncte, scor: 31-26. A urmat o perioadă echilibrată în care ambele formații, fie au ratat foarte mult, fie au comis o sumedenie de turnovers. Acest aspect a fost vizibil și pe tabela de marcaj, care, la pauză, arăta scorul de 41-37 pentru U-BT Cluj-Napoca.

Oaspeții au evoluat mult mai bine în partea secundă a meciului, pe care au început-o cu un run de 12-2. Patrick Richard, Darko Planinic și Donatas Tarolis au fost de neoprit în ofensivă, iar adversarii nu au reușit să răspundă în aceeași manieră. Astfel, la scorul de 53-39, Ludwig Degernas a cerut un nou timp de odihnă. Gazdele au întrerupt run-ul clujenilor cu două slam-dunkuri spectaculoase, care au ridicat publicul din Taljehallen în picioare. În ultimele minute ale sfertului trei, cele două tabere au oferit un joc foarte frumos și, după coșul pe sirenă marcat de Charles Callison, scorul a devenit 62-54 pentru U-BT Cluj-Napoca.

În debutul actului decisiv, atât suedezii, cât și românii au arătat o poftă ofensivă deosebită și și-au intercalat reușitele. Totuși, jucătorii pregătiți de Mihai Silvășan au menținut o diferență formată din două cifre (71-59, scor cu șase minute rămase). Baschetbaliștii de la Sodertalje Kings au marcat patru puncte consecutive și antrenorul Clujului a solicitat un time-out. Acesta nu și-a făcut efectul, iar gazdele s-au apropiat la cinci puncte de adversari: 79-74. Mai mult decât atât, Donatas Tarolis s-a accidentat și a ieșit de pe teren. După încă un coș de la distanță înscris de suedezi pe final de atac, situația devenea complicată pentru U-BT Cluj-Napoca. Însă, Patrick Richard a readus liniștea în tabăra ardelenilor, printr-o triplă finalizată din apropierea colțului stâng. Americanul de 29 de ani și-a păstrat calmul și a transformat și cele două libere primite cu cinci secunde rămase, stabilind scorul final al întâlnirii: 86-80.

Prin urmare, U-BT Cluj-Napoca a debutat cu succes în FIBA Europe Cup și ocupă pentru moment primul loc în grupa G.

Din lotul lui Mihai Silvășan, patru jucători au înscris minim 15 puncte: Donatas Tarolis (20 de puncte, 9 recuperări, 2 pase decisive, 2 capace), Darko Planinic (17 puncte, 7 recuperări, 4 pase decisive, o intercepție), Artis Ate (15 puncte, 5 pase decisive, 4 recuperări) și Patrick Richard (15 puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive, o intercepție).

De partea cealaltă, s-au remarcat: Martin Pahlmblad (17 puncte, 3 pase decisive, 2 recuperări, o intercepție), Charles Callison (17 puncte, 6 pase decisive, 4 recuperări, o intercepție), Andrew Smith (16 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții, 2 capace) și Alexander Larsson (10 puncte, 4 recuperări, un capac).

Confruntarea dintre Balkan Botevgrad și Enisey Krasnoyarsk, din cadrul aceleiași grupe, are loc mâine, 23 octombrie, de la ora 19:00.

În următoarea etapă din FIBA Europe Cup, U-BT Cluj-Napoca primește vizita lui Balkan Botevgrad. Partida se va juca marți, 29 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

*foto: fiba.basketball

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Bravo U, dar ...
    Despre meci, cu bune si rele, las pe altii sa scrie . Problema pt mine e subtirimea lotului, azi am avut doar 6 seniori si tanarul Uta plus doi juniori, Vida si Rotaru . Eu efectiv nu pricep cum poti juca in campionat si in Europa cu atat de putini seniori, cum vor rezista cu multele minute jucate cate doua partide intense pe saptamana ?! Acum a fost accidentat Zganec, ce vom face daca mai pica unul, sau chiar doi ? Vida si Rotaru sunt de viitor, dar cu ei pe teren s-a vazut si azi ca jucam in minus . In fine, treaba lor, desi noi fanii ne consumam cel mai mult . Daca asa se pregateste un parcurs european si ai si pretentia sa casitigi totul la intern, atunci inseamna ca vad complet diferit lucrurile fata de cei din conducere si sa dea Domnul ca ei sa aiba dreptate ! Hai UBT !!!

    cu 4 ani în urmă (23.10.2019)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Accidentări
      Păi chiar sunt picați deja nu unul, ci doi - Curry și Kuti. Așadar poți să consideri că astăzi am avut 3 din 9 seniori accidentați. Prin urmare nu cred că se poate spune că avem lot subțire. Hai să ne gândim cum va fi după ce revin cei doi... toți seniorii + Uță + Vida + tinerii Rotaru, Grasu, Lungoci (ok, pe tierii ăștia tinerii îi punem mai mult pentru efectul de scenă, anul ăsta)... chiar așa rău sună?

      cu 4 ani în urmă (23.10.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    hunter,
    tu esti mai optimist, eu putin mai rezervat . Curry e drept ca-i accidentat, dar in locul lui l-au adus pe Johnson, deci nu se pune .Apoi Kuti s-a accidentat inainte de formarea noului lot plus ca e U21, deci de aia joaca Vida sau Rotaru . Prin deciziile conducerii, am intrat in noul sezon cu 6 straini plus Calnicenco, vorbesc de seniori . Azi a lipsit Zganec , deci au fost 6 . Daca asta este o situatie normala, care duce ca Ate sa joace 35 de minute, Planinic 30, atunci nu mai am nimic de zis .

    cu 4 ani în urmă (23.10.2019)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Vida & Rotaru & altii
      Eu am crezut sincer că Vida va fi următorul din categoria Berculescu, Muri, etc. Începutul ăsta de sezon m-a pus însă pe gânduri, fiindcă am văzut niște evoluții de-ale lui la care nu mă așteptam.

      Poate cheia e tocmai aici - că l-am văzut și că a avut niște evoluții!

      Rotaru s-a descurcat foarte bine în ambele partide cu Rahovec. Ok, adversar mult sub nivelul nostru, dar totuși meciuri oficiale cu seniori.

      Una peste alta aici e un lucru nou pentru noi - faptul că (obligat-forțat) introducem pe teren jucători români tineri. Dacă nu le dai minute și șansa să joace nu vor arăta nimic niciodată. Și da, le e mai ușor să joace când au alături jucători străini buni. Aici aș face o mențiune - cred că Ate și Zganec au fost serios subestimați de mulți în momentul în care au fost aduși. Cred că cei doi se mișcă foarte bine și nu sunt doar ”de umplutură”.

      Un alt aspect e încrederea în sine și în propriile abilități pe care par să o aibă jucătorii tineri. Adică își asumă decizii (arucări, pătrunderi, etc) așa cum nu i-am mai văzut făcând-o. Iar aici îl pun la socoteală și pe Calnicenco (știu că nu-ți place de el, dar să nu crezi nici că-s fanul lui) care anul ăsta face chestii pe care eu nu le-am mai văzut până acuma la el.

      Așadar, după părerea mea o schimbare de mentalitate se vede și eu unul încep să observ și rezultatele. Apropo de mentalitate și schimbare (și sper să nu zic într-un ceas rău) - oare sunt singurul care a observat că Silvă e mai ponderat și mai calm în time outuri și la pauze, chiar dacă avem faze ratate /perioade mai slabe?

      Ca și concluzie, încep să cred din ce în ce mai mult în declarația de la începutul anului cum că U-BT este un proiect pe termen lung.

      cu 4 ani în urmă (23.10.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!