Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tihomir Badnjar: „Ai nevoie de persistență și curaj când alții aleg să renunțe”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
24.08.2022

Tihomir Badnjar: „Ai nevoie de persistență și curaj când alții aleg să renunțe”

Tihomir Badnjar este noul antrenor coordonator al Academiei CSM Oradea. Acesta este originar din Serbia, iar cariera în baschet și-a început-o ca jucător. El a evoluat pentru echipe precum Helios Domzale, Slovan Ljubljana, Olimpia Ljubljana (Slovenia), respectiv Partizan Belgrad și Beopetrol Belgrad (Serbia).

Badnjar este recunoscut în special pentru munca sa de individualizare cu numele celebre din lumea baschetului mondial, dar și pentru experiența dobândită în antrenorat, sub aripa unor nume mari precum Gregg Popovich, Igor Kokoskov, Bo Ryan sau Svetislav Pesic.

Cu prilejul venirii sale în România, Tihomir a vorbit în exclusivitate pentru baschet.ro despre experiența sa în lumea sportului cu mingea la coș.

„Cariera mea s-a încheiat după ce într-un meci, un jucător m-a împins din spate cât timp eram în aer, am căzut greșit și mi-am rupt al cincilea metatarsian. Am avut norocul de a fi înconjurat de către câteva minți baschetbalistice imense și am avut multe de invățat despre baschet și viață. Sunt multe momente și multe povești de excepție.”

De-a lungul vieții sale, sârbul a avut ocazia de a pregăti niște nume imense din lumea baschetului mondial. El ne-a vorbit despre cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un jucător, dar și de atributele pe care orice antrenor trebuie să și le însușească. Tihomir este antrenor licențiat atât de către FIBA, cât și de Asociația Antrenorilor de Baschet din Serbia. El a primit mentorat de la nume precum Gregg Popovich, Dusko Vujosevic, Dusan Uvkovic, Zeljko Obradovic, Igor Kokoskov sau Bosko Djokic. El și-a făcut debutul în cariera de antrenor în perioada 2007-2008, când a ajuns în Boston și Santa Monica. De asemenea, el a lucrat la academiile lui Partizan Belgrad, Steaua Roșie Belgrad, Radnicki, Mladost, Torlak, Beopetrol și Beovuk, în Serbia.

„Ca jucător, cel mai important e să ai dorință și focul acela care să te facă să vrei să devii mai mult. Ai nevoie de persistență și curaj când alții aleg să renunțe. Ca antrenor, trebuie să fii capabil să îți însușești noi cunoștințe și să îți recunoști greșelile. Baschetul e un sport în care schimbările se petrec constant.”

În finalul primei părți a acestui material, Tihi a vorbit despre experiența sa cu câteva nume grele din NBA și a încercat să facă o paralelă între NBA și Euroligă prin intermediul workout-urilor realizate cu starurile din cele două campionate de top ale baschetului mondial.

„De cele mai multe ori, eu lucrez cu jucătorii la atributele individuale. Acestea nu se schimbă, indiferent de continent. Dar dacă lucrez la tactică, atunci e ceva mai diferit. În Europa, jocul e mult mai colectiv, pe când în SUA este ceva mai individualist. Regulile diferite aduc abordări diferite. NBA-ul e mai mult decât baschet. Cea mai bună șansă să ajungi acolo este să realizezi ce avantaje ai și să le maximizezi până la perfecție. Puterea lui Paul Pierce este ceva ce nu pot explica cuiva care nu a experimentat asta. La fel și săritura verticală a lui Allan Houston. E greu să spun prea multe despre acești jucători fiindcă toți sunt extraordinari și ca un antrenor tânăr am avut norocul să învăț atât de multe doar din observarea mișcărilor lor și împărtășirea ideilor mele cu ei.”

A doua parte a interviului va fi publicată vineri, 26 august. Aceasta se va focusa pe experiența lui Tihomir Badnjar în Oradea și viziunea sa despre baschetul din România.

*foto, info: csmoradea.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!