Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Timișoara a triumfat pe fondul unui joc inteligent

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.12.2011

Derby-ul etapei a 13-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a fost adjudecat de Leii din Banat. Totodată aceștia par să se îndrepte spre câștigarea primei jumătăți a sezonului regulat.

Echipa pregătită de către Predrag Badnjarevic a încercat să-și impună ritmul și a făcut-o atât cât s-a putut. Alb-violeții au avut probleme să se apere pe semicerc și să se așeze pe apărare pozițională întrucât adversarul a încercat să ruleze cât mai rapid propriile acțiuni ofensive.

Timișoara a executat extrem de bine acțiunile pe care le-a dus spre finalizare în special pe parcursul primei reprize. Totuși împerecherea pe faza defensivă a Timișoarei la început nu a fost prea inspirată. Dan Păltinișanu a fost pus să se apere la Cristian Crăciun, cel din urmă depășindu-și cu regularitate adevrsarul în primele minute ale confruntării. Pivotul Timișoarei a avut mari probleme și la recepția mingii pierzând în timp record trei posesii. Tehnicianul gazdelor a sesizat relativ repede acest lucru și a reacționat, preferând să mizeze pe Bogdan Popescu sub coș în condițiile în care adversarul nu poseda un jucător impresionant din punct de vedere al taliei.  Pentru a-i oferi momente de respiro jucătorului bucureștean în teren a fost trimis Nikola Jovanovic, un pivot mult mai bun decât un simplu suplinitor pentru pivotul de bază, recent operat.
În primele zece minute amfitrionii au avut aproximativ 80% procentaj de reușită, dar Sibiul nu a rămas în urmă intrând la vestiare cu un handicap de doar cinci lungimi, scor 58-53.

Zlatko Jovanovic a executat excelent acțiunile de atac ale gazdelor. El a înscris șase coșuri din afara semicercului și a totalizat 29 puncte. Mai mult pot să afirm că prin ceea ce a demonstrat în acest sezon competițional, fundașul bosniac este cel mai sigur la capitolul posesie și la ce decizii e capabil să aducă. Statistica nu este neapărat un etalon, dar câteodată merită să aruncăm o privire asupra ei. Bosniacul a distribuit mingea cu succes și aseară, dar a și primit un ajutor consistent în acest sens din partea lui Branko Cuic.

Tandemul Bogdan Popescu - Dominique Archie s-a aflat în permanență pe parchet și trebuie spus că Badnjarevic a a conștientizat acest lucru. Cei doi au combinat pentru 47 puncte, majoritatea venite din spațiul de trei secunde, acolo unde Popescu a fost magnific. De asemenea, cei doi împreună cu Branko Cuic au combinat pentru 34 recuperări. Adică mai mult decât a cules adversarul în totalitate. Fără îndoială că sistemul defensiv a facilitat această situație, iar blocajul defensiv a funcționat din nou spre perfecție pentru echipa Timișoarei. Acea echipă care face cel mai bine lucruri elementare și mult prea ușor trecute cu vederea de majoritatea antrenorilor și jucătorilor din acest campionat.

Deși lipsită de Ivan Siriscevic și Robert Sarovic echipa de pe Bega a fost posibilitatea de a rula același număr de jucători precum a făcut-o în general.

De cealaltă parte, Sibiul a aruncat mult din afara semicercului. Oaspeții au conectat de 13 ori și au găsit soluții de a trimite mingea în coș din mai multe zone ale terenului. Deși părea să piardă teren după lovitura încasată de către Jay Wisseh, trupa lui Cătălin Vulc a găsit soluții de a pune puncte pe tabela de marcaj. Mychal Kearse, Kaylone Riley respectiv Nikita Khartchenkov au suplinit cu real succes pe faza de atac, dar problema galben-albaștrilor a fost în apărare. 
Pe de altă parte, deși nu a arătat-o neapărat, echipa Sibiului e posibil să plătească tribut lipsei de soluții în rotație. În afara celor cinci jucători străini și a lui Cristian Crăciun nimeni nu primește șanse de a arăta de ce este capabil. Nu este neapărat un reproș, pentru că oamenii care lucrează la antrenament cu tot lotul de jucători sunt mai avizați să ia astfel de decizii. Însă e cert că CSU poate avea mari probleme în retur dacă nu apare cel puțin al doilea român de nădejde. De asemenea, fanii Sibiului trebuie să se roage pentru a evita o accidentare gravă. În acest sezon am văzut suficiente accidentări, dar cei de pe Cibin au fost suficient de norocoși să nu se confrunte cu astfel de probleme. Singurul care a absentat din această cauză fiind Mychal Kearse, dar nici în cazul lui nu a fost vorba de ceva serios.

Oaspeții nu au contat la recuperări, unde au permis Timișoarei să obțină 19 mingi în atac, iar raportul a fost de 44-29. În schimb, CSU a avut doar 10 posesii pierdute, o statistică foarte bună dacă ținem cont de viteza cu care joacă dar și de faptul că echipele din România comit cu regularitate mai multe greșeli pe faza de construcție, indiferent de stilul de joc ori de tempo-ul adoptat. Din acest motiv, amfitrionii au reușit să câștige doar patru mingi. Rezultă de aici că ardelenii joacă suficient de atent în așa fel încât se consemnează foarte puține acțiuni fără finalizare cu aruncare.

Raportul aruncărilor libere a fost net favorabil: 30 pentru gazde, 12 pentru vizitatori. Asta în condițiile în care Timișoara a și executat mai bine de la linia de pedeapsă, iar Sibiul a trimis doar trei oameni la linia de pedeapsă.

2 comentarii la aceasta stire:
  • Andrei Huma :

    Ardelenii..
    Jucatorii din Banat se numesc banateni , in nici un caz ardeleni . Banatul e zona distincta de Ardeal .

    cu 12 ani în urmă (12.12.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    :)
    Corect. Dar in acest meci a jucat si o echipa ardeleana. Despre ea faceam referire. :)

    cu 12 ani în urmă (13.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!