Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Timişoara, de la Cupa Korac la FIBA EuroChallenge!

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
05.11.2012

Programul primei etape din Grupa F

BC Timişoara e la câteva ore de debutul în FIBA EuroChallenge Cup, cea mai puternică întrecere în care a participat până acum. Leii din Banat vor evolua în premieră în această competiţie marţi, de la ora 20:00, în faţa lui BC Kormend.

Echipa de pe Bega a reînceput ascensiunea în cupele europene în urmă cu câţiva ani pe vremea când echipa era pregătită de Dragan Petricevic şi purta numele de BCM Elba. În trecut, alb-violeţii au mai evoluat doar în Cupa Korac, în sezonul 1994/1995.

Alb-violeţii au pornit pe drumul european în sezonul 2007-2008 când au participat în FIBA EuroCup, acolo unde au disputat o dublă manşă cu ucrainienii de la Dnepro Dnepropetrovsk. Leii din Banat au cedat însă la general. S-au impus în deplasare cu 74-64, dar au pierdut acasă cu 82-71.

În 2009, BCM Elba Timişoara debuta în Liga Europei Centrale, competiţie în care a ajuns până în finală. Ultimul act s-a jucat chiar la Timişoara, în faţa unei săli arhipline. Adversarii timişorenilor au fost maghiarii de la Albacomp Szekeszfehervar, care au triumfat atunci fără emoţii, 92-66. Publicul nu a fost însă dezamăgit de elevii lui Petricevic şi a aplaudat la scenă deschisă performanţa reuşită de bănăţeni.

Leii din Banat prezintă fanilor trofeul de vicecampioană în Liga Europei Centrale - 2009

BCM Elba a continuat şi în 2010 în aceeaşi competiţie. De această dată, tot sub comanda lui Dragan Petricevic, Leii din Banat au ajuns doar până în semifinale. Au fost eliminaţi din cursa spre o nouă finală de U Mobitelco Cluj-Napoca, formaţie care a găzduit în acel an turneul final. Totuşi, bănăţenii au obţinut medaliile de bronz după ce au trecut de cehii de la Novy Jicin.

Nenad Markovic şi trofeul pentru locul III în Liga Europei Centrale - 2010

În 2011, cel mai negru an din istoria recentă a bănăţenilor, sub noua denumire de BC Timişoara, clubul nu a participat în cupele europene. Deşi iniţial a vrut să se înscrie în Liga Balcanică, gruparea de pe Bega nu a mai găsit resursele financiare şi a abandonat ideea. Mai mult, şi-a dat peste cap programul de campionat, iar la finalul sezonului a încheiat pe un dezamăgitor loc 11, care a coincis şi cu despărţirea în primăvară de Dragan Petricevic.

În 2012, Leii din Banat au reînnodat şirul prezenţelor în Europa prin participarea în Liga Balcanică. Alb-violeţii au avut parte de o grupă în care s-au luptat până în ultima etapă pentru prezenţa în fazele superioare. Timişorenii au încheiat grupa cu 5 victorii şi 5 înfrângeri.

Mornar Bar, unul din adversarii Timişoarei în Liga Balcanică - 2012

Acum, Timişoara mai face un pas înainte şi participă din postura de vicecampioană în FIBA EuroChallenge, a treia competiţie ca valoare din Europa. Bănăţenii vor avea două adversare din Ungaria - Kormend şi Szolnok, dar şi pe Oldenburg din Germania.

Participarea în EuroChallenge le aduce timişorenilor pe lângă un plus la capitolul imagine şi beneficii din punct de vedere al infrastructurii. La sala Constantin Jude s-a montat deja o nouă tabelă de marcaj, s-a construit o cabină de comentariu, au fost refăcute vestiarele arbitrilor şi s-au făcut şi alte mici investiţii cerute de normele FIBA.

Campania europeană de anul acesta începe cu Kormend, marţi seara, pe teren propriu.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!