Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Trei concluzii după finalul de sezon din baschetul românesc

Trei concluzii după finalul de sezon din baschetul românesc

Federația Română de Baschet a luat marți, 19 mai, decizia să încheie sezonul 2019/2020 din LNBM, LNBF și Liga 1.

Trei concluzii care mi-au venit repede în minte după această decizie:

1. Sănătatea înainte de toate

Vorbim aici atât de sănătatea sportivilor, cât și de a staff-ului tehnic și a famililor sportivilor. În fața unei boli care se răspândește neașteptat de repede, orice jucător care era infectat își putea afecta foarte ușor coechipierii și atunci toată echipa intra în carantină cel puțin două săptămâni. Deși imaginile din Italia, Spania sau SUA nu s-au repetat și în România, consider că e foarte bine că oficialii FRB nu s-au jucat cu focul și au decis, înțelept, să întrerupă campionatul. 

2. Despre controversa privind neacordarea unui titlu de campioană

Branko Cuic spunea că tot ceea ce s-a jucat în acest sezon nu poate fi șters cu buretele. Într-adevăr, așa este. Dar diferența de clasament e făcută fix de un coș decisiv marcat de Peak în finalul meciului din ultima etapă. Ar fi fost corect ca U-BT Cluj să câștige titlul doar de pe urma acestor 30 de secunde, cu șase etape rămase de jucat din sezonul regulat și un întreg playoff la dispoziție?

 

😱 De la agonie la extaz! Ce final de meci! 💥💪 #UBTvsOradea a fost ultima partidă desfășurată pe teren propriu înaintea suspendării campionatului. Această victorie ne-a adus prima poziție în Liga Națională. 📺 Meciul integral poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube https://youtu.be/-m8Ngh5OLeY.

Posted by U-BT Cluj-Napoca on Sunday, May 10, 2020

Răspunsul, după mine, ar fi „nu chiar”. Și aceeași opinie mi-o păstram și dacă nu se decerna un titlu în cazul în care Oradea ar fi câștigat acest meci și ar fi avut un avantaj de două victorii în clasamentul LNBM. Pentru că probabil aceeași decizie ar fi luat-o FRB și în acest caz.

Cum ne dăm seama de acest lucru? Păi prin prisma faptului că în LNBF Sepsi a dominat competiția și nu a fost încoronată campioană. Mi-ar fi plăcut ca sezonul acesta să se termine pe parchet? Cu siguranță. Sunt de acord că nu a făcut-o, dar și cu faptul că nu a acordat titlul niciunei echipe? Mai degrabă da.

3. Despre modelul de business pe care ar trebui să îl urmeze cluburile

Sunt șanse mari ca baschetul românesc, care depinde într-o proporție semnificativă de resursele publice, să sufere o lovitură dură începând de sezonul viitor. Asta pentru că primăriile, consiliile locale și județene vor cheltui sume importante pentru lupta împotriva pandemiei de covid-19 și a efectelor devastatoare pe care le-a avut în comunitățile locale.

Astfel, cluburile vor trebui să regândească strategia înainte de startul 2020/2021. Fie vor reduce cheltuielile și nu vom mai vedea jucători cu salarii de fotbal la echipe care adună 200 de oameni în săli, fie managementul cluburilor vor începe să bată la ușile privaților și să caute sponsorizări cât mai mari. Mi se pare uimitor cum clubul cu cel mai mare brand din sportul românesc să nu aibă un sponsor pe tricou, de exemplu. Așa că acum ar trebui vedem (ne)priceperea conducătorilor de club din baschetul românesc pentru a scoate bani și din piatra seacă. Sau, mai degrabă piatra „covidită”.  

*colaj foto: Mara Mihăilescu

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    de curiozitate
    jucători cu salarii de fotbal la echipe care adună 200 de oameni în săli

    si

    clubul cu cel mai mare brand din sportul românesc să nu aibă un sponsor pe tricou

    se refera la acelasi club, Steaua?

    Cam care ar fi acel salariu comparabil cu fotbalul? Oricum nici fotbalul nu strange prea multi spectatori, cu cateva exceptii. TV-ul face totul la fotbal.

    cu 3 ani în urmă (21.05.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!