Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Turneul de la Sibiu (Seria II) - O necunoscută absolută!

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.09.2012

Sezonul 2012/13 demarează în mod oficial la finele acestei săptămâni pentru 12 echipe prim divizionare masculine. Patru dintre ele își dau întâlnire la Sala Transilvania din Sibiu pentru a stabili cine este mai bun la momentul prezent și totodată cine merită să joace în sferturile de finală ale Cupei României.

CSM Oradea, locul 5 în sezonul precedent, BC Mureș, locul 6, Energia Rovinari, locul 8, toate eliminate în primul tur al playoff-ului Diviziei A - ediția 2011/12, respectiv BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc, locul 14, se vor confrunta în polivalenta sibiană. Potrivit regulamentului pentru această ediție, câștigătoarea turneului avansează mai departe, în vreme ce locul al 2-lea ar putea să avanseze dacă va avea două victorii și un coeficient de puncte marcate/primite mai bun decât locurile 2 de la celelalte două turnee, programate a se desfășura la Mediaș și Dobroești.

Sunt foarte multe noutăți în loturile celor patru echipe. Dacă băncile tehnice au rămas intacte - atât postul de principal cât și cel de asistent fiind identic cu cel din sezonul precedent - la ora primului fluier al arbitrului în sezonul 2012/13 vom consemna un număr important de jucători noi. În ordine descrescătoare consemnăm debutul a:

- 12 jucători la BC Miercurea Ciuc: șase străini (debut absolut în România pentru fiecare), trei români seniori și trei juniori.
- 9 jucători la BC Mureș: șase străini (patru debuturi absolute, o revenire la BC Mureș și un jucător cu bogată experiență în campionatul nostru) și trei români seniori.
- 5 jucători la Energia Rovinari: trei străini (un debut absolut, o revenire la Energia și o revenire în România), respectiv doi români seniori.
- 3 jucători la CSM Oradea: un debut absolut, o revenire după o accidentare, un transfer al unui străin cu experiență în România.

Date fiind aceste aspecte este foarte greu de prevăzut ce se poate întâmpla la finele acestei săptămâni la Sibiu. Pe hârtie trei echipe par să aibă șanse sensibil egale în ceea ce privește calificarea mai departe. În presezon fiecare dintre ele a avut destule dificultăți și cam puține momente de satisfacție din punct de vedere al dezvoltării jocului și rezultatelor. De asemenea, din diverse motive, echipele participante la turneul de la Sala Transilvania au avut prea multe antrenamente în care nu s-au putut pregăti la capacitate maximă și în efectiv complet.

Dat fiind faptul că are cele mai puține noutăți, iar jucătorii aduși par să se potrivească unui joc colectiv aprofundat, CSM Oradea este îndreptățită să spere la calificare. Problemele medicale care i-au împiedicat pe Franklin (departe de a fi complet refăcut la reunire), Maric și Navickas, respectiv absența lui Lazar până la 12 septembrie, reprezintă aspecte care nu avantajează Oradea.

BC Mureș are multe noutăți, poate prea multe pentru a putea forma și lega relații de joc în timp record. Însă valoarea forța fizică și calitățile jucătorilor străini cu experiență în România, Cuic și Peciukas, respectiv experiența acumulată de jucătorii veniți în această vară la modul general dau speranțe fanilor mureșeni în vederea unui rezultat ce să califice echipa mai departe și în același timp să dea speranțe pentru un sezon solid în pofida bugetului mai modest față de sezonul precedent.

Energia Rovinari are cinci piese noi, toate anunțându-se în acest moment capabile și pregătite să contribuie. Acest lucru trebuie să bucure fanul, însă puteți să fiți siguri că atâtea noutăți implică și tot atâtea moduri de abordare. Căutarea soluțiilor optime pentru a folosi nou veniții și a folosi în continuare plusurile oferite de jucătorii din sezoanele precedente pot prelungi procesul de integrare a tuturor componenților lotului și de a duce nivelul de joc cât mai sus. Desigur acest proces poate fi scurtat dacă jucătorii se potrivesc între ei și cu concepția de joc. Lucruri, de altfel, valabile pentru toată lumea, nu doar pentru gorjeni.

În fine, BC Miercurea Ciuc este o echipă complet nouă. A schimbat străinii, a schimbat românii. Este un lot de jucători complet nou cu sportivi care, majoritatea dintre ei, joacă pentru prima dată împreună. Pe baza ultimelor jocuri de verificare harghitenii par să alcătuiescă o echipă mai ancorată în realitate. Miercurea Ciuc pare mai atentă la posesia mingii, lucru care ar trebui să rezolve multe din probleme.
Ținând cont de rezultatele din sezoanele precedente, de faptul că lotul este complet nou și jucătorii aduși nu dispun de un CV foarte impresionant echipa harghiteană pornește, pe hârtie, cu ultima șansă. Asta însă nu înseamnă că ar fi incapabilă să furnizeze surprize. Dovadă fiind ultimul joc de verificare, câștigat cu 81-74, în fața lui BC Mureș.

Cert este că la Sibiu vom avea parte de cel puțin trei meciuri în care nu poți să spui în acest moment că este o favorită certă. Automat e imposibil de stabilit o principală favorită. Dacă la Mediaș și Dobroești există câte o echipă care, conform calculelor hârtiei (tradiție, antrenor, lot de jucători), este favorită certă la prima poziție, turneul de la Sibiu pare să fie o necunoscută totală pentru toată lumea. Inclusiv pentru cei direct implicați. Experiența sezoanelor precedente ne spune că echipa care pornește mai bine are un plus moral și atunci când vine vorba despre echipe bune, dar nu neapărat cele mai bune, acest lucru poate să conteze și în continuare. Așadar, turneul de la Sibiu poate însemna atât calificarea în faza următoare a Cupei României, dar și un ajutor suplimentar pentru demarajul propice în sezonul regulat al Ligii Naționale.

Programul turneelor Cupei României

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!