Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj câștigă dramatic cu Darussafaka și se califică în Top 16 Basketball Champions League

U-BT Cluj câștigă dramatic cu Darussafaka și se califică în Top 16 Basketball Champions League

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a câștigat dramatic în fața lui Darussafaka Istanbul, scor 103-101, în ultimul meci al Grupei G din Basketball Champions League. Prin rezultatul consemnat miercuri seară (22.12), U-BT termină cvartetul pe primul loc și merge direct în faza Top 16.

Gazdele au pornit disputa cu Troy Caupain, Wayne McCullough, Dogus Ozdemiroglu, Nathan Boothe și Ragip Atar pe parchet, iar U-BT a replicat cu un prim 5 alcătuit din Brandon Brown, Elijah Stewart, Patrick Richard, Stefan Bircevic și Andrija Stipanovic.

Darussafaka a condus în permanență în primele minute și s-a desprins la două posesii (7-2) prin tripla lui McCullough, același baschetbalist ducând echipa turcă apoi la 11-5. Stipanovic cu un lay-up și apoi Stewart cu un dunk spectaculos au redus avantajul gazdelor la 11-9, Ozdemiroglu oprind revenirea lui U-BT (14-9). Dacka și-a format un ecart de șapte puncte, 18-11, clujenii apropiindu-se la 18-15, diferența scăzând la două puncte după and-one-ul lui Hogue (20-18). Ardelenii au preluat în premieră conducerea la 23-22, după libera suplimentară transformată de Guzman, Patrick Richard punând trei noi puncte în dreptul clujenilor, Guler stabilind scorul sfertului inaugural, 26-24 pentru U-BT.

„Studenții” au avut două aruncări precise de la distanță în startul sfertului al doilea și cu tripla lui Brown tabela s-a modificat pentru 32-26, iar după capacul aplicat de Guzman pe aruncarea lui Caupain, Hogue a terminat contraatacul cu coș (34-28). Bircevic a semnat a treia încercare precisă de la distanță (37-30) pentru clujeni în acest parțial și Brown a găsit replica pentru coșurile lui Guler respectiv Boothe, 42-35. Trei atacuri irosite a avut U-BT până la lay-up-ul lui Stipanovic (44-39), moment urmat de un time-out solicitat de turci, Dacka reducând scorul la 44-43 prin coșul lui Pineiro de sub panou. Run-ul turcilor a ajuns la 8-0 și dunk-ul lui Pineiro a modificat tabela pentru 47-44 în favoarea gazdelor, Boothe irosind o liberă după un fault tehnic încasat de Richard și U-BT revenea în față prin perechea de libere precisă din partea lui Hogue (48-47). Elijah Stewart a semnat scorul pauzei, 51-49, cu o aruncare din spatele arcului de cerc, Caupain ratând ultima încercare a turcilor.

U-BT a aruncat mai bine atât din interiorul arcului de cerc (70%), cât și de afară (43%) în prima repriză, Dacka fiind în față la recuperări (19-9). Trupa antrenată de Mihai Silvășan a adunat 16 assist-uri în primele 20 de minute, pe lângă cinci intercepții. Brown, Guzman și Stipanovic se aflau deja în double figures, toți cu câte cinci încercări din acțiune.

Turcii au egalat situația în două rânduri (54-54) și după perechea împărțită de libere pentru Stipanovic, Olaseni a pus patru puncte consecutive pe tabelă și Ozdemiroglu a dus-o pe Dacka la 60-55 după turnoverul lui Brown. Richard a scuturat plasa de la distanță (60-58), terminând o perioadă de două minute fără coș pentru clujeni, parțialul alb-negrilor ajungând la 6-0 după and-one-ul lui Brown (61-60). Pineiro și Ozdemiroglu au înscris pentru Dacka, turcii revenind la conducere (66-61), moment urmat de câte un antisportiv încasat de Stipanovic și Olaseni, U-BT apropiindu-se la 66-64 prin coșul lui Richard. Sinan Guler a ratat șansa de la linia de fault s-o desprindă pe Darussafaka la trei posesii în fața Clujului (72-66), turcul înscriind apoi din acțiune pentru +8 în favoarea gazdelor. Troy Selim Sav și-a transformat ambele libere (78-68), lucru care nu i-a ieșit în primă fază lui Hogue, americanul stabilind scorul după 30 de minute, 78-69.

Ardelenii au rămas fără Andrija Stipanovic pentru sfertul patru, după ce pivotul a încasat al doilea fault antisportiv în meci după nici 40 de secunde scurse din acest parțial, fiind eliminat, și Dacka s-a desprins la 82-69, seria bună a turcilor continuând până la 86-69, moment în care Silvășan a solicitat un timp de odihnă. Clujul a avut o serie de șase puncte la rând (88-75), Guzman transformându-și o liberă din două apoi la 91-76, Ozdemiroglu fiind precis prin același proceeu și Dacka conducea cu 93-76. U-BT a prins o serie de 8-2 și Brown a ratat ocazia să topească diferența la una formată dintr-o singură cifră, pe faza următoare Boothe scuturând plasa de la distanță (98-84). Olaseni a fost eliminat și el după al doilea antisportiv încasat, cu patru minute rămase până la final, dunk-ul lui Guzman ajutând-o pe U-BT să vină la 98-89, iar Bircevic a punctat din spatele arcului de cerc pentru 98-92. 

Ecartul dintre cele două echipe a coborât la două puncte, 101-99 prin tripla lui Brown, iar Guzman a restabilit egalitatea cu o aruncare din paint (101-101), ardelenii revenind de la -18 pe tabelă. Gazdele și-au irosit două atacuri, în care au pierdut posesia și Brandon Brown a ajuns la linia de fault și și-a transformat ambele încercări, ardelenii impunându-se cu 103-101.

U-BT merge direct în faza Top 16 a competiției, unde va face parte din Grupa K alături de Unicaja Malaga în mod sigur, celelalte două echipe urmând să vină din play-in. În această fază vor avea loc duelurile Hapoel Ierusalim/Pinar Karsiyaka/Slam Stal Ostrow vs. Prometey și Igokea/PAOK Salonic vs. Filou Oostende pentru completarea grupei.

Karel Guzman a reușit cel mai bun meci în BCL, cubanezul terminând cu 26 de puncte (9/12 din acțiune), 7 recuperări, 5 pase decisive și 4 intercepții, fiind urmat de Dustin Hogue și Brandon Brown (ambii cu 19 puncte), alți trei jucători clujeni având 10+ puncte la final. Dogus Ozdemiroglu (19 puncte, 3/6 de la distanță, 4 pase decisive), Gabriel Olaseni (18 puncte, 8/9 din acțiune, 5 recuperări) și Isaiah Pineiro (15 puncte, 3 recuperări) au fost principalii marcatori ai turcilor.

*foto: championsleague.basketball

24 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    WOW!
    Atât!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    AȘA CEVA....
    ... NU EXISTĂ!!! Eram la minus 16, 17, naiba știe cât... și pe urmă se întmplă asta... așa ceva... EXTRAODINAR!!!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • Vasilica :

    O echipa si raspunsu lui Guzman
    Un meci incalcit si un arbitraj ciudat dar un spirit de echipa rar intalnit. Un final de meci de vis si o victorie venita ca dar de Craciun pt iubitorii de baschet. Sa marchezi 101 pcte in 40 de minute inseamna valoare. Felicitari echipei si vreau sa remarc un jucator: Guzman, arata ca profesionalismul este si altceva pe langa o mana in gat.

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea CrisM :

    Felicitari!!
    Nu as fi crezut la -18

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    FANTASTIC !
    Uite ca cu fiecare meci trebuie exclamat : FANTASTIC !
    Dar de data asta a fost ca la Rovine, impotriva unui arbitraj cel putin indoielnic si cu toate ratarile lui Hogue.
    A fost meciul lui GUZMAN ! Sarbatori Fericite la toata lumea ! Ne putem odihnii putin, ca am scapat de Besiktas !
    HAIDE U !

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    Houge
    Cei mai multi atat inteleg din jocul lui Houge - ca e dezastru la libere.
    Prea putini vad cum isi sufoca adversarii in sparare si ce spirit de luptator are, in aparare si in atac. Cred ca doar Cuic, pe vremuri, se lupta pentru fiecare minge asa cum o face Houge.

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      U
      Si Hogue si Guzman sunt niste jucatori exceptionali, nu-s perfecti.....dar fac exact ce trebuie! Guzman de exemplu, ca tot dau cu parul atatia dupa el, a castigat doua meciuri interceptand atunci cand trebuie.....

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      HOGUE
      e un jucator foarte bun. Am spus de mult timp asta ! Si nu e dezastru la libere, in general are procentaje bune, dar astazi a ratat blocat fiind mai mult fizic ( dupa iesirea lui Stipe).
      Toti au fost "gladiatori " astazi, repet, impotriva unui arbitraj care la un moment dat nu ne dadea nicio sansa.

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      Houge si Guzman
      Houge si Guzman sunt 2 jucatori foarte buni in aparare, desi poate nu se remarca prin foarte multe puncte, fara ei nu am mai avea aceiasi eficienta in BCL.

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      Guzman
      https://www.youtube.com/watch?v=SAfMERteV-w

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca 1234567 :

    Super
    Foarte buna atitudinea din ultimele minute, cand nimeni nu se mai astepta sa mai intoarcem scorul. S-a vazut oboseala pe final, dar din fericire urmeaza 2 meciuri mai usoare in cupa.

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • WIzzu :

    Presentiment
    Am avut un prim feeling ca se va termina bine la momentul prim-planului cu antrenorul turc de dupa eliminarea lui Stipe si un al doilea la time-out-ul lui Silva de la -17 :)
    Cu riscul sa fiu contra curentului, eu tin sa il felicit pe Silva si pe cei care au vazut in el, acum cativa ani, imensul sau potential de dezvoltare ca antrenor. Incredibil cum a reusit si azi sa-i mobilizeze la -17 si sa ia cele mai bune decizii in timpul ramas. Iar mana aceea pe ceafa lui Guzman nu doar ca l-a scos din letargie pe cubanez, dar l-a facut mai bun de la meci la meci, mai responsabil, mai dedicat echipei! Evident, felicitari si jucatorior ca reusesc sa lase de-o parte orgoliile si propriile idei/viziuni despre cum ar trebui sa joace si asculta/pun in practica jocul cerut de Silva. Felicitari Pero, Ciuia, Bobo, Cristescu, echipa medicala si de preparatori, tuturor celor care muncesc pentru binele echipei.

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Asa de amorul artei
      eu am avut un moment de viziuni negativiste cind l-am zarit pe puie monta linga Cristescu ! :)

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • WIzzu:

      Hmmm
      N-am prins momentul, dar observatia ta imi aduce aminte de un altul pe care l-am prins, tot la tv, cand acelasi Mickey Mouse era alaturi de Sebi The Fugitive la ... Concertul de Anul Nou de la Viena! Sper ca de data asta nu avem de-a face cu un moment de inceput al declinului, asa cum a fost cazul atunci 😁

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    @AcsTiti
    De acord cu arbitrajul, o mizerie. La un moment dat începusem să număr câte decizii aiurea se dăduseră împotriva noastră. Nu doar alea mari și consistente gen antisportivele la Stipe... au fost o grămadă de-alea ”mărunte” care au măcinat jocul... gen antisportiv la Pat când avea dreptate cu un out... în fine... săptpămâna în Eurocup Partizan a câștigat în urma unei erpri de arbitraj (recunoscută)... probabil Basketball Champions League arată că se concurează pe toate planurile cu Eurocup...

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Daca nu era finalul fericit
      inclusiv cu antisportivul la Olaseni, eram gata sa jur ca nu mai comentez nimic vis-a-vis de Faur, Grigoras, Stan, Ciulin si alti fluierasi bastinasi.

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca CNA :

    FENOMENAL!
    Felicitări întregii organizații U BT Cluj-Napoca pentru un rezultat deosebit! Un drum de-a lungul căruia au contribuit cu toții: jucători, antrenori, întregul staff.
    A fost seara în care a fost rândul lui Guzman să strălucească (well done!), dar echipa a câștigat meciul, grupa și calificarea. BRAVO!
    Avem o echipă minunată la Cluj-Napoca și tot ce va urma în Champions League va fi bonus. Să credem că putem și mai sus!

    Sărbători fericite tuturor!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • pipzn :

    Incredibil!
    Si atat.
    Felicitari!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sebas :

    Sa revii de la -19
    In sfertul 4 pe teren turc, cred ca spune totul despre unitatea care s-a creat in lotul lui U. Foarte frumos, felicitări!!! Sa dea Dumnezeu macar o semi-finala!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    De nedescris!
    Felicitări și succes mai departe.

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    felicitari
    U. meci frumos doar sfertul ala treei parca l-ati luat de la noi, inrest respect asa trebuie sa arate o echipa. iar arbitrajul eu am mai spus ca am vazut la meciurle jucate de csm in cupele europene arbitraje cu mult mai proaste decit in liga noastra

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    ca sa fiu eu party breaker-ul
    intr-adevar o victorie incredibila prin prisma evolutiei scorului. insa, dupa parerea mea, meciul de acasa cu holon a fost cel mai bun din acest sezon. ne-am tinut de ei tot meciul si le-am dat pumnalul pe final. in timp ce aseara, pe fondul unui arbitraj tendentios clar, a oboselii si a presiunii salii, am avut o evolutie slaba in sf 3 iar ei o evolutie catastrofala in final de sf 4. pasi pornire de doua ori la acelasi jucatori, turnovere peste turnovere si alte greseli in timp ce noua ne-a cam intrat tot. rezultat fantastic si felicitari si vacanta de folos tuturor. pentru mine meciul de acasa cu holon ramane mai wow. oricum, nu mai conteaza. ce e important e ca vom vedea in continuare baschet de calitate la cluj. Haide U!

    cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    • pipzn:

      re
      O doza de realism nu ar trebui sa strice nimanui. Sau sa supere.
      Si, in aceeasi directie: oboseala si nervozitatea sunt in crestere la jucatori. Dincolo de arbitrajul care pentru mine a fost si ramane de neinteles in prea multe momente ale jocului, eliminarea lui Stipanovic a fost doar apogeul nervozitatii pe care o manifesta deja in meciuri consecutive recente. Si Richard mi se pare ca a obosit. La el chiar ma asteptam ca prea mult s-a tras si se trage de el mai ales in meciurile interne. Daca s-a refacut Watson eu l-as odihni in campionat cel putin in meciurile cu adversari teoretic mai accesibili. S-a vazut ca nu s-a putut mentine aceeasi intensitate in aparare (intensitate care a surprins sau "incurcat" pe toti oponentii cu care am jucat in acest sezon european pana acum), adversarii au prins si fructificat multe mingi sub panoul nostru; Felul in care am pierdut niste mingi consecutive (si nu numai) in sfertul 3 a fost....

      Eu nu m-am apucat sa fac o ierarhie a meciurilor. Incerc sa ma bucur de ceea ce a oferit aceasta echipa pana acum. Si ce sper ca va mai oferi.

      cu 2 ani în urmă (23.12.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Nana Arpy :

    Un meci ca pentru un film
    De poveste ♥️♥️♥️

    cu 2 ani în urmă (24.12.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!