Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca dorește să obțină a cincea victorie consecutivă în BCL

U-BT Cluj-Napoca dorește să obțină a cincea victorie consecutivă în BCL

Luni, 7 februarie, la ora 19:30, U-BT Cluj-Napoca primește vizita lui Filou Oostende, într-un meci din grupa K a Basketball Champions League. Partida are loc în BTarena și va putea fi urmărită, în direct, pe Look Sport.

Pentru ambele formații, confruntarea de la începutul săptămânii reprezintă cel de-al doilea joc din faza Top 16 a BCL. Românii își doresc să obțină a cincea victorie consecutivă în competiția europeană, în timp ce belgienii vor să șteargă impresia lăsată în duelul cu Unicaja Malaga și să păstreze șanse cât mai importante la calificarea în sferturile de finală.

Cele două grupări au obținut rezultate diferite în Arena Jose Maria Martin Carpena din Andaluzia. U-Banca Transilvania a produs surpriza, câștigând cu 79 la 73, în timp ce Filou a rezistat o singură repriză, pierzând cu 75 la 59. Însă, trebuie menționat că, spre deosebire de duelul cu elevii lui Mihai Silvășan, Fotios Katsikaris a dispus de serviciile lui Alberto Diaz, Tim Abromaitis, Dejan Kravic și Matt Mooney. În schimb, Norris Cole și Micheal Eric nu au jucat. Așadar, nu se poate trage nicio concluzie despre valoarea viitoarei adversare a clujenilor pe baza rezultatului obținut în Spania.

Filou Oostende, fără adversară pe plan intern

Filou Oostende este cea mai importantă echipă din Belgia, iar acest lucru se vede în faptul că a câștigat ultimele zece titluri naționale. Reprezentanta orașului-port Oostende, situat pe malul Mării Nordului, se află într-o perioadă de dominație totală, ce a început odată cu venirea antrenorului cu dublă cetățenie, croată și belgiană, Dario Gjergja. În aceste sezoane, Filou a obținut zece titluri, șapte cupe și patru supercupe.

În plus, Oostende are, în această perioadă, patru prezențe în EuroCup și șase prezențe în Basketball Champions League. Trupa galben-roșie a evoluat în această competiție încă de la înființarea acesteia, iar disputa din Malaga a reprezentat cel de-al 75-lea meci al belgienilor în BCL.

În actuala stagiune, Filou Oostende are un bilanț de 15-0 în prima fază a Ligii BNXT, cea în care evoluează Dragoș Diculescu, și s-a calificat în semifinalele Cupei Belgiei, după o dublă manșă cu Belfius Mons, fosta formație a lui Alex Olah.

Belgienii au un bilanț de 5-5 în actuala stagiune a BCL

În Champions League, flamanzii au fost repartizați în grupa F, alături de Tofas Bursa, SIG Strasbourg și Kalev/Cramo. Filou și-a început aventura cu o înfrângere împotriva turcilor (92-83) care, la acea vreme, erau antrenați de Hakan Demir, noul tehnician al lui CS Dinamo București. Oostende a pierdut și următorul meci, împotriva francezilor de la Strasbourg dar apoi au venit două victorii cu estonienii de la Kalev. În penultima etapă, belgienii au fost învinși din nou de Tofas însă aceștia au reușit să își ia revanșa în fața lui Strasbourg și au terminat grupa pe locul al treilea, cu un bilanț de 3-3.

Drept consecință, în play-in, Filou Oostende s-a văzut nevoită să o învingă pe Igokea Aleksandrovac, o formație ce beneficia de avantajul terenului propriu. Bosniecii s-au impus categoric în primul joc (87-72), a urmat replica belgienilor (85-64) iar, în decisiv, Oostende a obținut o victorie spectaculoasă în deplasare, scor 83-77, care i-a adus calificarea în Top 16 pentru prima oară.

Un baschetbalist de la U-BT a jucat pentru Filou Oostende

Echipa este antrenată de Dario Gjergja, un tehnician născut în Zadar, Croația, care și-a început cariera în 2001, la KK Zagreb. După nouă sezoane în care a fost antrenor secund la KK Zagreb, Cibona Zagreb, Ural Great Perm și Spirou Charleroi, Gjergja a preluat banca tehnică a lui Liege Basket. Acolo, timp de trei ani, Gjergja a beneficiat de serviciile lui Andrija Stipanovic, pivot pe care, mai târziu, l-a adus chiar la Filou Oostende. În stagiunea 2013-2014, Stipanovic a jucat 18 partide pentru trupa belgiană, având medii de 16.1 puncte, 6.9 recuperări și 1.6 pase decisive în EuroCup. În 2015, Gjergja a fost, pentru o scurtă perioadă, antrenorul secund al naționalei Croației, urmând ca, în 2018, să preia banca tehnică a naționalei Belgiei. În 2013, 2017 și 2018, Dario Gjergja a fost numit cel mai bun antrenor al campionatului belgian.

Filou Oostende are opt baschetbaliști străini (Demitrius Conger, Levi Randolph, Phil Booth, Keye van der Vuurst de Vries, Mikael Jantunen, Amida Brimah, Brandon McCoy, Jesse Waleson), un sârb naturalizat (Dusan Djordjevic) și șapte jucători belgieni (Simon Buysse, Servas Buysschaert, Haris Bratanovic, Pierre-Antoine Gillet, Olivier Troisfontaines, Selim Kediambiko, Xander Pintelon). De-obicei, cei 12 sportivi utilizați sunt: Conger, Randolph, Booth, Vries, Jantunen, Brimah, Djordjevic, Buysse, Buysschaert, Bratanovic, Gillet și Troisfontaines.

Doi campioni NCAA în lotul lui Dario Gjergja

Cel mai bun marcator al lui Oostende este Levi Randolph (16.8 puncte), care a jucat, de-a lungul carierei sale, pentru Maine Red Claws, Sidigas Avellino, Dinamo Sassari, SIG Strasbourg, Canton Charge și New Zeeland Breakers. Randolph este urmat de Phil Booth (14.2 puncte), dublu campion în NCAA cu Villanova Wildcats (2016, 2018) și jucător aflat la prima experiență în Europa. Sub panou, Filou dispune de serviciile lui Amida Brimah (10.0 puncte și 6.4 recuperări), autorul unui capac senzațional în încleștarea cu Unicaja Malaga. Baschetbalistul ghanez și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în G-League, reușind să câștige titlul în 2018, cu Austin Spurs, dar are și cinci meciuri în NBA, pentru Indiana Pacers. De asemenea, și Brimah este campion NCAA, cu UConn Huskies (2014).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Cu siguranță, cel mai iubit sportiv al lui Filou Oostende este Dusan Djordjevic. Născut în Belgrad, fundașul în vârstă de 38 de ani a ajuns în Belgia în 2011, după zece sezoane petrecute în Serbia, Rusia, Grecia, Bosnia & Herțegovina și Slovenia. De atunci, Djordjevic nu a mai plecat din Oostende, fiind protagonist la toate trofeele obținute de Filou în această perioadă. Dublul MVP al Belgiei (2014, 2015) și-a luat și cetățenia belgiană acum doi ani.

În plus, Dario Gjergja îl are pe mâini pe Keye van der Vuurst de Vries, cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată pentru naționala Olandei (16 ani). Acesta este considerat unul dintre baschetbaliștii tineri cu potențial din Basketball Champions League, site-ul competiției dedicându-i un material special la finalul anului 2019.

Meciul săptămânii în Basketball Champions League

Așadar, pe fanii ce vor fi prezenți în BTarena din Cluj-Napoca îi așteaptă un duel foarte interesant, considerat de BCL meciul săptămânii. U-Banca Transilvania are un bilanț de 31-1 în acest sezon, ultimele două victorii venind în fața lui CSM Oradea (81-79) și CS Rapid București (89-70). Ardelenii trebuiau să joace marțea trecută în Ucraina, împotriva lui Prometey, însă partida a fost amânată, după apariția a 12 cazuri de Covid-19 în rândul grupării din Dnipro. Richard & Co. se aflau deja în Ucraina la aflarea acestei știri și s-au văzut nevoiți să se întoarcă, nu înainte de a efectua un antrenament în sala din Zaporojie.

Confruntarea dintre U-BT și Oostende are loc luni, 7 februarie, la ora 19:30, în direct pe Look Sport. Prezența spectatorilor este permisă la o capacitate de 30%, iar organizatorii jocului au anunțat că au mai rămas doar 100 de bilete care vor fi puse de vânzare la casa de bilete de la Sala Polivalentă, în ziua meciului.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, championsleague.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!