Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca, în fața unui nou meci în Basketball Champions League

U-BT Cluj-Napoca, în fața unui nou meci în Basketball Champions League

Marți, 1 februarie, de la ora 19:00, U-BT Cluj-Napoca o întâlnește pe Prometey, în cel de-al doilea meci al grupei K din Basketball Champions League. Partida din Top 16 are loc în Zaporojie, Ucraina, și va fi transmisă, în direct, pe Look Sport.

Campioana României a început cu dreptul faza secundă a BCL și a reușit o victorie mare în deplasare, pe terenul lui Unicaja Malaga: 79-73. Succesul clujenilor a fost relatat de majoritatea publicațiilor de presă din Spania, iar declarația lui Elijah Stewart, autor a 26 de puncte, a apărut inclusiv pe conturile media ale BCL.

Alb-negrii au fost lăudați pentru atitudinea și mentalitatea arătate în Spania. Băieții lui Mihai Silvășan nu au mai fost la fel de concentrați în campionat, în duelul cu rivala CSM Oradea. După ce și-au construit un avantaj de 13 puncte până la pauză, ardelenii au ridicat piciorul de pe accelerație, iar acest lucru le-a permis adversarilor să revină în joc.

A fost nevoie de inspirația lui Patrick Richard, cu un tip-in marcat în ultima sutime de secundă, pentru ca U-Banca Transilvania să rămână neînvinsă în campionat. „Studenții” s-au impus cu 81-79 și au obținut prima victorie în mai bine de trei ani în Arena Antonio Alexe. Ultima oară când clujenii câștigau în sala de la Oradea se întâmpla în 11 noiembrie 2018.

Prometey a urcat rapid în elita baschetului ucrainean

Acum, pe reprezentanții României în Basketball Champions League îi așteaptă o nouă confruntare extrem de dificilă. Chiar dacă Prometey nu este un nume mare în baschetul european, aceasta a avut un parcurs excelent în actualul sezon, reușind câteva performanțe remarcabile.

Cu două luni înainte de penultimul succes al clujenilor în Arena Antonio Alexe, a avut loc înființarea clubului ucrainean. În septembrie 2018, Volodymyr Dubynsky și Pavlo Chukno au pus bazele echipei Prometey, care și-a început aventura în liga a doua.

Având parte de o finanțare serioasă, gruparea din Kamianske a câștigat divizia secundă și a obținut promovarea în primul eșalon. Prometey a dovedit rapid că își merită locul printre formațiile de top și, în 2020, în momentul în care campionatul a fost suspendat din cauza izbucnirii pandemiei de Covid-19, ocupa poziția a treia.

Ultimul pas spre medaliile de aur a fost făcut în stagiunea 2020-2021. Prometey și-a făcut apariția și în FIBA Europe Cup și a ajuns în faza a doua, unde a fost învinsă de Belfius Mons-Hainaut. În timpul sezonului, banca tehnică a ucrainienilor a fost preluată Ronen Ginzburg, iar acesta a condus-o pe Prometey spre câștigarea titlului național, după trei serii cu BC Khimik (3-0), BC Dnipro (3-1) și BC Zaporojie (3-0).

Traseu impresionant pentru alb-roșii în actuala ediție a BCL

O consecință a acestei performanțe a fost acceptarea lui Prometey în preliminariile Basketball Champions League. La fel ca U-BT, ucrainienii au trecut de trei tururi de calificare pentru a ajunge în grupele BCL. În turneul de la Sofia, elevii lui Ginzburg au trecut ușor de Levski (96-56) și de Opava (100-78), însă s-au impus cu greu în finală, împotriva lui Parma Parimatch: 67-65.

Mai departe, Prometey a fost repartizată în grupa A, alături de MHP Riesen Ludwisburg, Lenovo Tenerife și Banco di Sardegna Sassari. Campionii Ucrainei au avut un debut dificil în BCL, pierzând primele două jocuri de pe teren propriu: 70-73 vs. Tenerife și 64-86 vs. Ludwisburg. A urmat o victorie în Italia (87-79) și o nouă înfrângere la limită împotriva spaniolilor (78-80). Totuși, Prometey și-a adjudecat ultimele două meciuri (89-56 vs. Sassari și 71-60 vs. Ludwisburg) și a terminat pe locul al treilea.

În play-in, formația ce s-a mutat, în vara anului 2021, în Slobozhanske a avut-o drept adversară pe Hapoel Ierusalim. Trupa din Israel a câștigat la scor prima partidă a seriei, 95-70, și părea că se va accede cu ușurință în Top 16. Însă, Prometey nu a renunțat la luptă și, în Zaporojie, după o repriză suplimentară, s-a impus cu 82-79, grație unui buzzer-beater reușit de Chris Dowe. Meciul decisiv a fost dominat de ucrainieni, care au învins cu 85 la 75 și au obținut o calificare istorică în faza secundă a Basketball Champions League.

Prometey dispune de antrenori și jucători cu performanțe deosebite

Remarcabil este faptul că în ultimele două jocuri ale seriei, Ginzburg nu a fost pe banca tehnică a lui Prometey, iar Milenko Bogicevic a preluat rolul de principal. Același lucru s-a întâmplat și în finala campionatului trecut, când Ginzburg a plecat să pregătească naționala Cehiei pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice.

Bogicevic are o experiență uriașă, fiind secund, de-a lungul anilor, la echipe precum Alba Berlin, AS Monaco sau Steaua Roșie Belgrad. În același timp, Ginzburg a devenit cunoscut pentru performanțele obținute la CEZ Nymburk și pentru că a dus-o pe Cehia până în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 2019.

Cei doi antrenori dispun de un lot foarte puternic, alcătuit din cinci americani (Chris Dowe, D'Angelo Harrison, DJ Kennedy, DJ Stephens, Sean Evans), un croat (Miro Bilan) și șapte ucrainieni (Olexandr Mishula, Denys Lukashov, Oleksandr Lypovyy, Olexandr Belikov, Dmytro Tykhonov, Viacheslav Petrov, Illya Sydorov).

Cine sunt liderii ucrainienilor

Principalul marcator al lui Prometey este Harrison, cu o medie de 15 puncte/meci. Acesta a jucat de-a lungul carierei sale la Muratbey Usak Sportif, Hapoel Gilboa Galil, Enisey, ESSM Le Portel, Maccabi Rishon și Happy Casa Brindisi.

Shooting guard-ul american este urmat de conaționalul său, Kennedy, care înregistrează 13.1 puncte, 7.1 recuperări și 3.0 pase decisive. În vârstă de 32 de ani, acesta a jucat în trecut la formații precum Hapoel Holon, MHP Riesen Ludwisburg, Pinar Karsiyaka sau Umana Reyer Venezia, având în palmares un titlu al Italiei. De asemenea, Kennedy a fost cel mai bun marcator al Germaniei în 2015 și cel mai bun marcator al Basketball Champions League în 2018.

Big Three-ul lui Prometey este completat de Dowe, care a sosit în vara anului 2021 de la Maccabi Haifa. Eroul ucrainienilor din meciul secund al seriei cu Hapoel Ierusalim are o medie de 11.6 puncte și 3.7 pase decisive.

Sub panou, Stipanovic și Hogue vor avea o muncă dificilă în fața lui Evans și Bilan, doi pivoți masivi. În plus, Sydorov, Lypovyy, Petrov și Lukashov, baschetbaliștii autohtoni ai lui Prometey, înscriu 20 de puncte/joc.

Prometey are un bilanț de 24-0 în campionat și joacă partidele de pe teren propriu în Zaporojie, în Palatul Sportului „Yunist”, o arenă de 3200 de locuri. Clujenii au ajuns duminică seara în Ucraina, după o escală de șapte ore în aeroportul din Istanbul.

Meciul are loc marți, 1 februarie, la ora 19:00, și va fi transmis pe Look Sport.

*foto: championsleague.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!