Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari, față în față în premieră în finala LNBM

U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari, față în față în premieră în finala LNBM

U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari sunt finalistele sezonului 2021-2022 în Liga Națională de Baschet Masculin, ultimul act urmând să debuteze joi, 26 mai, pe terenul campioanei în exercițiu. Ardelenii sunt pentru a doua oară consecutiv în finală, iar ilfovenii au ajuns în premieră în ultimul act.

Clujul și Voluntariul au ajuns în minim de meciuri în finală, ambele reușind să câștige cu 2-0 la general în prima rundă, cu CSU Sibiu și SCM OHMA Timișoara, apoi cu 3-0 duelurile cu FC Argeș, respectiv CSM Oradea. Misiunea mai ușoară a fost pentru ardeleni, care au întâlnit o formație piteșteană cu multe probleme de lot, seria fiind extrem de dezechilibrată și U-BT s-a impus clar în toate cele trei jocuri.

CSO Voluntari a putut să încheie seria finalelor consecutive pentru CSM Oradea, ieșind în două ori victorioasă în Arena Antonio Alexe, de fiecare dată cu 74-66, iar mai apoi în meciul trei ilfovenii au revenit de la -12 și au câștigat cu 85-79. Formația lui Sasha Ocokoljic o să lupte pentru a patra oară pentru un trofeu în istoria echipei, după cele două finale de Cupa României plus întâlnirea din SuperCupă dinaintea debutului stagiunii 2021-2022.

Finalistele s-au întâlnit de patru ori pe parcursul acestui sezon, victoriile ardelenilor fiind în SuperCupă (89-82) și în turul campionatului (97-75 pe teren propriu), în vreme ce alb-albaștrii au câștigat în semifinalele Cupei României (81-80) și în returul sezonului regulat al LNBM (84-81 acasă). Per total, doar în 3 dintre cele 12 întâlniri directe s-au înregistrat diferențe mai mari de 10 puncte între.

Voluntari are în lot jucători care au cucerit titlul în trecut cu U-BT

Ambele formații au în lot jucători care au ieșit campioni ai LNBM, punctul comun reprezentându-l U-BT Cluj. Dacă ardelenii sunt campionii en-titre, la Voluntari sunt în lot baschetbaliști precum Vlad Moldoveanu, Rolland Torok, David Vida sau Ousmane Barro, toți câștigând un campionat în trecut alături de Cluj.

În privința întâlnirilor directe, U-BT are 7-5 la general luând în considerare toate competițiile în care s-au întâlnit cu CSO Voluntari. În precedenta serie în care s-au întâlnit în LNBM, respectiv semifinalele sezonului trecut, fiecare și-a câștigat jocurile de acasă. Interesant este că U-BT Cluj a suferit trei înfrângeri la rând în fieful Voluntariului, unde n-a putut să se impună din 17 martie 2021 încoace.

U-BT, formația cu cea mai bună ofensivă în playoff

Clujenii beneficiază de cea mai bună ofensivă în playoff, cu 97.4 puncte marcate în medie, cifrele urcând simțitor în seria cu FC Argeș, când au marcat pe rând 98, 113 și 101 puncte. De cealaltă parte, CSO Voluntari n-a primit până acum mai mult de 79 de puncte într-un joc din postsezon. Ilfovenii s-au remarcat la procentajele triplelor bune, 39.3% și la procentajele de la linia de fault, 80.2%, în ambele cazuri conducând ierarhia în playoff.

Sarunas Vasiliauskas are cea mai mare medie de puncte în playoff dacă ne raportăm la toți jucătorii din cele două loturi, lituanianul contribuind până acum cu 14.0 puncte. De asemenea, este liderul la assist-uri pentru Voluntari, cu 5.4 pe întâlnire, iar la recuperări conduce Eric Thompson, cu 9.0 în medie. Voluntari are, pe lângă Vasiliauskas, alți patru jucători cu medii de double digits, pe Toddrick Gotcher, Vlad Moldoveanu, Rolland Torok și Eric Thompson.

Andrija Stipanovic a adunat 13.2 puncte până acum pentru U-BT în postsezon, pivotul fiind urmat de Stefan Bircevic și Elijah Stewart, ambii cu câte 12.0 puncte în medie, iar Brandon Brown este ultimul în double digits, 10.2. Giordan Watson a adus 4.8 pase decisive pe întâlnire, iar Dustin Hogue s-a remarcat cu 6.6 recuperări, doar Stipanovic având încă cel puțin 6 recuperări pe meci de la ardeleni.

Primul meci al finalei va avea loc joi, 26 mai, de la ora 19.30 în BTarena și o să fie transmis în direct pe Digisport 2, Prima Sport 1 și YouTube FRB TV. Meciul doi este programat pentru 28 mai, tot la Cluj-Napoca, de la ora 18.30.

*foto: Manases Sándor / u-bt.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • pipzn :

    Eu
    cred ca planul celor de la Voluntari este sa castige un meci la Cluj si restul (cu ajutorul liberelor multe) la Voluntari daca se poate
    Iar acel meci pe care se vor baza sa il castige va fi al doilea desi, daca "U" prin multimea de mingi pierdute le va oferi ocazia, cine stie.

    Altfel, cum regulile din campionat sunt diferite fata de cele din cupa si cum lotul lui "U" a aratat ce poate cu acest lot si in sezonul european eu sunt mai optimist fata de sezoanele trecute. Un joc intens in aparare si inspiratia "obisnuita" in atac ar putea cantari decisiv.

    Sunt curios daca d-nul Silvasan a pregatit si alta partitura ofensiva pentru ca (in ultimele meciuri din campionat, mai ales cu Craiova) s-a vazut ca anagajarea cu bolta in caciula a oamenilor mai mici poate sa nu mai functioneze.

    Hai "U"!

    cu 1 an în urmă (26.05.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!