Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj preia conducerea în finala Ligii Naționale

U-BT Cluj preia conducerea în finala Ligii Naționale

U-BT Cluj-Napoca este la o victorie distanță de al treilea titlu consecutiv în Liga Națională de Baschet Masculin, alb-negrii fiind capabili să câștige în meciul cinci al finalei. Duelul de joi, 25 mai, din Oradea Arena s-a încheiat cu 81-62 în favoarea echipei lui Mihai Silvășan și scorul la general a devenit 3-2.

CSM Oradea: Erick Neal, Kris Richard, Bobe Nicolescu, Donatas Tarolis, Mark Ogden

U-BT Cluj: David Lăpuște, Patrick Richard, Karel Guzman, Stefan Bircevic, Andrija Stipanovic

Tarolis și Stipanovic au marcat primele puncte ale întâlnirii din Oradea Arena, iar Lăpuște a ajuns să-l trimită pe Neal la linia de fault pentru 4-2 și U-BT a trecut în premieră la conducere după câteva secvențe bune ale tânărului David Lăpuște. Tarolis și-a împărțit perechea de libere la 7-5, iar oaspeții au putut să revină la conducere printr-o reușită venită din partea lui Cățe (10-11) și pe finalul sfertului inaugural ambele formații au avut momente în care au fost în avantaj, scorul fiind 14 la 17 pentru U-BT, după ce Baciu a avut o ultimă acțiune la limită cu expirarea timpului.

Clujenii au început sfertul al doilea cu reușite consecutive din spatele arcului de cerc și l-au forțat pe Cristian Achim să ceară time-out la 14-23, iar apoi Baciu a oferit replica din partea orădenilor. Meindl a dus-o pe U-BT la un ecart format din două cifre după o deviere din partea lui Bostic și Jones a ajuns la linia liberelor pentru 18-29, după mai multe greșeli în tabăra gazdelor. Orădenii au înjumătățit diferența prin tripla lui Tarolis (25-31), de unde Patrick Richard a refăcut un ecart de trei posesii prin libera suplimentară transformată și clujenii au condus cel mult la +11 pe finalul reprizei, scorul pauzei fiind 29-38.

Cele două formații s-au întrecut în coșuri bune de afară în startul reprizei secunde și diferența a fost între 9 și 12 puncte, atât Oradea cât și U-BT având trei reușite din spatele arcului de cerc în patru minute (40-49). Neal și-a urmărit aruncarea ratată și a fost faultat pe o recuperare ofensivă, lucru care le-a permis orădenilor să-și îmbunătățească puțin procentajul la libere și Markovic a finalizat cu dunk la 44-52, după o intercepție. Guzman a oprit run-ul de 7-0 al gazdelor și Meindl a înscris din colț la 49-57, pentru ca la finalul sfertului trei tabela să indice 54 la 60, după ce Neal a ajuns la linia de fault în ultimele secunde de pe cronometru.

Holt a fost atent pe un atac al clujenilor și a interceptat pentru a reduce în continuare din handicap și Ogden a putut face 58-60 după o fentă din fața lui Cățe. Bostic a ratat șansa egalării, iar Meindl a refăcut un avantaj de două posesii pentru U-BT, după ce a irosit a doua liberă dar a finalizat cu dunk la 60-66. Markovic a ratat ambele libere pe care le-a avut și Neal a făcut pași, iar Clujul a ajuns din nou la un ecart din două cifre cu puțin sub patru minute până la final (60-70). Alb-negrii au putut să continue desprinderea și în cele din urmă au câștigat cu 62 la 81, administrând astfel orădenilor prima înfrângere acasă pe plan intern.

Leo Meindl a încheiat cu 15 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții, iar următorii marcatori pentru „studenți” au fost Karel Guzman (12 puncte, 3 pase decisive, 3 intercepții), Nemanja Gordic și Emi Cățe (ambii cu 11 puncte).

Donatas Tarolis (18 puncte, 3 recuperări, 3/4 de la distanță) și Mark Ogden (13 puncte, 5 recuperări) au fost singurii jucători orădeni în double figures.

Meciul șase va avea loc în BTarena duminică, 28 mai, începând cu ora 18.00. În cazul unei victorii pentru U-BT Cluj, sezonul 2022/2023 în LNBM ajunge la final.

*foto: Manases Sándor / u-bt.ro

24 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Sebas :

    Felicitări echipei din Cluj
    Cred ca inca avem sanse! Azi probabil ne-ar fi batut oricine.. cumva coach le-a insuflat teama lui de a nu pierde acasa jucatorilor.

    Daca avem puterea sa trecem mental peste aceasta infrangere dureroasa putem întoarce!

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • CSM CSU Oradea returnofthesnek:

      :))
      Esti optimist. Omul asta e antrenat de jucatori si fituici nu el antreneaza. Zero inspiratie, zero simt al jocului, fixisme cu minute si jucatori degeaba. Daca nu ar conduce cine ar conduce clubul am avea si noi viziunea sa aducem pe cineva care sa faca scouting normal.

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • CSM CSU Oradea Sean Barnette:

      Sanse aproape nule
      Azi U a fost peste Oradea la toate capitolele, victoria lor fiind categorica. Intr-o zi cand Richard are 0 din actiune, Neal 5 puncte, si altii cu o gramada de zerouri, ce sa mai speri. Felicitari Cluj!
      Consider ca finala, dar si meciul de azi, a fost pierdut pe terenul Clujului. Acolo trebuia sa luam minim un meci, si era realizabil. Sa vedem duminica.

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    Mda
    Era de asteptata caderea, se vedea pe ei ca sunt jos psihic si tare obositi. Cine are chef de o mica statistica sa o faca pe a lui Markovic pe ultimele 3 meciuri, ca sa vedem unde se face diferenta, doar ca un exemplu. Felicitari probabil viitoarei campioane, a fost o serie pe cinste.

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    Si
    Trebuie sa reiterez intrebarea, daca stie cineva dintre fanii clujeni sau cei mai in tema. 1) Cat de aproape e Clujul de Eurocup anul viitor? 2) Daca participa, locul 2 e preliminarii BCL?

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      raspuns
      Daca BT da faliment saptamina viitoare sau daca il bate Cuic pe Patrick C. la tenis de la 40-0 for ( dar nici aasa, cred ) atunci U-BT nu va participa la EuroCup. Fiind competitie invitationala NU TE DA nimeni afara odata intrat. Trebuie sa renunti sau sa faci ceva "jmekerii" nasoale la pariuri ( de exemplu ) ca sa te dea afara sau sa intre Romania in URSS !
      Vestea buna pentru Oradea : poate participa la BCL indiferent de rezultatul finalei. Toamna trecuta Voluntari a participat la calificarile pentru BCL. Din pacate nu poate nimeni profita de rezultatele Clujului, nici macar U-BT daca ar vrea sa se reintoarca in BCL.

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    Raspunde
  • varu silvois :

    destin
    In sfarsit dupa procentaje incredibile la libere si foarte bune la aruncarile de 3, Oradea a clacat, a pierdut pe mana lor probabil intr-un moment decisiv. Gordici haotic, Stipe din alt film, dar per total...Hai U!

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Eu
    n as canta inca prohodul Oradiei. Si noi vom avea presiune in “decisivul” de acasa. Oricum, imbucurator faptul ca dupa incidentul Guzman Markovic lucrurile au revenit la o orarecare normalitate. Si da, a fost o serie pe cinste pana acum, de departe cele mai puternice doua organizatii din baschetul romanesc. Iar pe domn profesor luati l si voi cu bune si cu rele, cum il luam si noi pe al nostru, vrand-nevrand…

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Snake:

      studentU
      Oricât îl blamează unii CSM este unde e in primul rând datorita lui, însă meciul 4 chiar sa insisti atât de mult cu Carter când îl aveai pe Bobe cu 4/4 la 3… iar azi ca și in meciurile 3 și 4 la Cluj al vostru a jucat f inteligent cu Lapuste la Neal care la scos din minți mai mult decât orice alt jucător in lnbm, un mare bravo pentru Lapuste 👏👏, însă caracter ca și la Bilva rar am văzut, sa îți înjuri atât de urat colegii … in rest felicitări Cluj , dacă schimbați la PG si zic eu ca doar la Stipe ( eu nu as semna nici cu Ranga Boy însă aici sunt subiectiv )la anul tot cu aceasta echipa prindeți finalfour in Eurocup. Noi la Cluj avem o șansa, nu mică, iar acolo cred ca meciul poate fi câștigat doar de Achim. A si cred ca toți ar trebuii sa recunoaștem ca aceste doua echipe au adus baschetul la alt nivel in Romania!

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Nu mai au
      Ce cauta nici petrica sau birce. Si da, Pg trebuie schimbat, cel putin ciobanasu, ca Gordic de bine de rau isi face treaba. Ca al doilea PG ar fi chiar bun.
      Pe de alta parte imi vine greu sa cred ca i putem pastra pe Meindl si Cate deci anul urmator prevad o reconstructie mai ampla decat cea de anul asta.
      Pe langa lot, final4 de eurocup mai e si chimie si relatiinde joc si…noroc. Deci mi-e greu sa cred. Dar sa iesim din grupe cred ca e un obiectiv realizabil. Mai e mult pana departe, deocamdata mai avem de luat un meci din urmatoarele doua.
      Referitor la Achim, total de acord. Si oricine il va inlocui va avea nevoie de ceva timp de adaptare, deci e de luat si asta in calcul. Dar la prestatia de anul acesta a echipei, nu cred ca pleaca nicaieri.

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Snake:

      Petrica
      Eu cred ca el e liantul dintre romani și străini și zic eu ca nu va pleca, referitor la Stipe cred ca știe baschet mai mult decât mulți jucatori care au jucat in Romania, problema la el e ca parca nu o mai face cu plăcere, Cate eu cred ca dacă proiectul vostru e bun ( si eu zic ca e)va ramane și nu pe bani putini, și nu cred ca e imposibil final4 cu un pg de clasa și un pivot gen Odgen 😉… sa știi ca ai parte dreptate ca scuza cu bugetul e răsuflată însă parca dacă ai bani jordan

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Snake:

      Continuare
      Dacă ai bani de air jordan joci altfel decât in teniși ( comparația e dusa la extrem ) … felicitări U și hai CSM .

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    Raspunde
  • Ricardo :

    Baschet
    Intr-un singur meci se poate întâmpla orice. Intr-o serie atât de lunga o echipa cu bugetul și jucătorii Oradei nu poate tine pasul cu U BANCA TRANSILVANIA , cu buget dublu și mai bine... Sa fim realiști prestația Oradei este impecabila și demna de o echipa cu aspirații înalte dar încă nu suficient de bogata !

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • Ricardo :

    Baschet
    Intr-un singur meci se poate întâmpla orice. Intr-o serie atât de lunga o echipa cu bugetul și jucătorii Oradei nu poate tine pasul cu U BANCA TRANSILVANIA , cu buget dublu și mai bine... Sa fim realiști prestația Oradei este impecabila și demna de o echipa cu aspirații înalte dar încă nu suficient de bogata !

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Imi place maxim
      Paradigma asta cu bugetul, e practic o bucla fara iesire, o scuza perpetua. Ca si cum nu exista atatea si atatea surprize in sportul mondial si ca si cum vb de La Lakers vs csmcsu Oradea.

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Mda
      E simpatică asta cu bugetul dublu...

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Ricardo:

      Gyke
      Da da ... probabil asa este dar cumva contează enorm. Cu tot respectul și susținerea pentru Oardea nu pot sa o vad câștigătoare în fata unei echipe cu jucători precum RICHARD , JONES BIRCEVIC, CATE și MAINDL....

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Ricardo:

      Gyke
      Da da ... probabil asa este dar cumva contează enorm. Cu tot respectul și susținerea pentru Oardea nu pot sa o vad câștigătoare în fata unei echipe cu jucători precum RICHARD , JONES BIRCEVIC, CATE și MAINDL....

      cu 10 luni în urmă (25.05.2023)
    • Soare:

      @Gyke
      Domnul de mai sus aka Ricardo n-a înțeles ironia 😀. Clujul și Oradea au bugete apropiate anul ăsta și asta se vede în valoarea jucătorilor raportat la celelalte echipe din LNB. Clar, clujenii sunt o clasă peste dar nu-mi spune mie că, dacă ei au avut 2-2.5 mil buget, Oradea a avut doar 1 mil. Să fim serioși.

      cu 10 luni în urmă (26.05.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea north.finder :

    Zile și zile
    Chiar dacă azi a fost o zi urata și grea pentru baschetul din Oradea, cred ca la fel cum a câștigat Clujul azi la Oradea, poate câștiga și Oradea duminica la Cluj. E clar ca șansele sunt mai mici, e clar ca cei de la Cluj sunt favoriți, dar cred în echipa orădeană și sper sa luptam cu alta atitudine duminica. Se poate.

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • gabriel.eftimie :

    Oradea
    În primul rand vreau sa remarc arbitrajul : nimic de reproșat. E a 3-a partida arbitrata de Ciulin în care nici o echipa nu a acuzat arbitrajul. Paradoxal, asta nu ma determina sa-l apreciez mai mult! Dimpotrivă, pt ca știu ce poate îl acuz și mai mult pt prestațiile din trecut.
    Referitor la meci, am revenit la normalitate. Oradea si-a depășit deja așteptările și asta s-a văzut. Clujul a fost mai tare psihic. Nu știu dacă Achim va reuși sa-i relaxeze. După cum au arătat azi nu merita titlul. Mai mult: după cum au arătat în ultimele 3 partide nu merita titlul.
    Acestea fiind zise, pt mine Oradea si-a depășit obiectivul în acest sezon!

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Meci slab făcut de CSM
    Achim a mizat mult pe suportul publicului și a cam uitat sa-i pregătească psihic pe băieți.
    Personal cred că la noi s-a cam terminat combustibilul pentru unii jucători. Valoarea lotului clujean si-a spus cuvantul si aici s-a vazut diferenta de buget intre cele două cluburi
    La bugetul pe care l-am avut noi ne-am comportat admirabil în fața Clujului.
    Finala a fost un regal baschetbalistic ,cu săli arhipline fără egal pînă în prezent.
    Felicitări ambelor finaliste!
    Hai CSM!

    cu 10 luni în urmă (25.05.2023) Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    Castigat incontestabil meritat de "U". Felicitari!

    Reteta oradeana de castigat meciuri (puncte multe si procentaje bune si foarte bune din aruncari de 3 + libere) nu a functionat aseara. Plus multe mingi pierdute si in momente importante ale jocului.
    Per ansamblu, numai cu Tarolis si Ogden nu se poate castiga un meci la acest nivel.

    La "U" as remarca in primul rand cele doar 9 mingi pierdute. Nu mai stiu de cand nu am mai vazut un numar sub 10 (indiferent de competitie si nivel) in acest sezon. Sau daca am vazut. O fi avand Gordic 4 AS dar a avut si 3 TO. Si din nou (ca si in meciul trecut) nu l-a vazut pe Jones absolut liber sub inel. Si senzatia de improvizatie si lentoare in atac persista.
    Apoi, ofensiv, am stat suficient de bine atat la aruncari din actiune cat si la libere (puncte si procente)

    Nu cred ca trebuie sa consideram deja ca seria se va termina la Cluj. Deocamdata s-a terminat un meci in care oameni importanti de la Oradea au ratat mult. Sa ne amintim ca in seria asta ni s-a intamplat si noua cu Meindl si cu altii?
    Aseara Oradea a incercat si alteva in afara de multe aruncari de 3 si de cateva ori le-a reusit. Cred totusi ca pentru meciul urmator vor reveni la reteta lor care este clar mai exersata si de regula mai bine executata si nu pot decat sa sper ca nu vom incasa din nou o multime de cosuri de 3

    cu 10 luni în urmă (26.05.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    Felicitari Cluj
    din pacate acel 4-1 sau 4-2 pt Cluj pe care l-am prevazut e pe cale sa se intimple. seria s-a pierdut la Cluj, fara victorie acolo in primele 2 jocuri e greu, acu cam imposibil. Noi nu am jucat bine sub presiune niciodata, dar anul asta datorita infringerilor suferite pe finaluri de meci in europa nu functioneaza nici ei sub presiune, dar pt asta trebuie sa fii in fata lormai ales pe final de meci. altfel daca pot juca linistiti se vede rezultatul. inca odata felicitari si noua nu ne ramine decit sa sarim pe NOKIAN poate ne arunca ceva pt la anu sau peste doi ani


    PS Achim e omul care ne-a adus si ne tine unde suntem

    cu 10 luni în urmă (26.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!