Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj va evolua în sala în care Michael Jordan și Dream Team au scris istorie

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
14.03.2023

U-BT Cluj va evolua în sala în care Michael Jordan și Dream Team au scris istorie

U-BT Cluj-Napoca joacă marți, 14 martie pe terenul celor de la Joventut Badalona, în etapa a 16-a din Eurocup. În meciul tur, ardelenii s-au impus cu scorul de 98-82 în BTarena, iar la acest moment, au un bilanț de 5-10 în a doua cea mai puternică competiție europeană.

Joventut își dispută meciurile de acasă în Pavello Olimpic de Badalona. Această arenă are o însemnătate aparte pentru istoria sportului cu mingea la coș, întrucât a fost gazda celei mai bune echipe din toate timpurile, timp de două săptămâni.

Construcția sălii a fost finalizată în 1991, iar inaugurarea Palau Municipal d'Esports de Badalona, cum mai este numită arena lui Joventut, a avut loc în 24 mai 1992, cu meciul dintre Catalunia și Croația. Cu un lot care conținea nume precum Drazen Petrovic, Toni Kukoc sau Dino Radja, croații au câștigat meciul de inaugurare cu scorul de 118-82. Kukoc, care nu jucase până la acel moment în NBA, a strâns 30 de puncte, iar Petrovic a terminat cu 21 de puncte. Acesta avea deja etate în liga de peste ocean.

Din stagiunea 1991-1992, Joventut Badalona a început să joace în Pavello Olimpic de Badalona și, în 1992, aceasta a găzduit turneul de baschet al Jocurilor Olimpice din Barcelona. Croația avea să obțină argintul olimpic, după ce Petrovic și compania au câștigat șase meciuri și au pierdut doar două, ambele în fața aceleiași adversare. Călăul croaților a fost Dream Team-ul Statelor Unite ale Americii.

Americanii au venit pentru prima oară la un turneu final cu jucători din NBA și au alcătuit o echipă care nu are rival în istoria baschetului. Sub comanda lui Chuck Daly s-au strâns 11 superstaruri din NBA și o vedetă din baschetul la nivel de colegiu.

Astfel, lotul SUA a fost compus din Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, Patrick Ewing, Karl Malone, Scottie Pippen, Clyde Drexler, John Stockton, Chris Mullin, David Robinson și Christian Laettner.

Dream Team a măturat cu competiția la acest eveniment, reușind în același timp să creeze un adevărat fenomen din acest eveniment. Părerea generală este că participarea acestor jucători la JO din 1992 a fost principalul factor care a permis globalizarea NBA-ului.

Team USA a avut victorii pe linie în cele opt meciuri disputate în Pavello Olimpic de Badalona. Michael Jordan și compania și-au învins adversarii la o diferență medie de 44 de puncte pe meci. Echipele învinse de aceștia au fost Angola (116-48), Croația (103-70 în grupe și 117-85 în finală), Germania (111-68), Brazilia (127-83), Spania (122-81), Puerto Rico (115-77) și Lituania (127-76).

După cum menționam mai sus, medalia de argint a fost adjudecată de către Croația. Bronzul a ajuns la selecționata Lituaniei, condusă de Arvydas Sabonis. Aceștia au trecut în finala mică de o echipă formată de 12 din cele 15 republici ale Uniunii Sovietice.

Oscar Schmidt a fost cel mai bun marcator al turneului final, cu 198 de puncte în 8 meciuri (24.7 pe meci), urmat de Drazen Petrovic, cu 187 de puncte în 7 meciuri (26.7 puncte pe meci). Charles Barkley a avut cea mai bună medie de puncte din Team USA (16.3). Niciunul dintre componenții lotului nu a jucat mai mult de șase meciuri.

În cele șase meciuri în care a fost prezent pe parchet în Palau Municipal d'Esports de Badalona, Michael Jordan a înregistrat medii de 12.7 puncte, 3.8 recuperări și 5 pase decisive.

Confruntarea dintre U-BT Cluj și Joventut Badalona are loc marți, 14 martie, de la ora 21:15 și poate fi urmărită în exclusivitate pe Prima Sport 3.

*foto: sportingnews.com, Andrew Bernstein/NBAE via Getty Images

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!