Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Un sezon al deznădejdii pentru Gaz Metan Mediaș

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
21.03.2016

Ediția 2015/2016 a Ligii Naționale de Baschet Masculin a fost una de coșmar pentru Gaz Metan Mediaș. Echipa de pe Târnava Mare a înregistrat până în acest moment doar 4 victorii și este prima echipă care retrogradează matematic în această stagiune de pe prima scenă a baschetului românesc.

După promovarea din 2004 în primul eșalon, echipa de baschet a clubului Gaz Metan Mediaș a crescut de la sezon la sezon,iar totul a culminat cu câștigarea Cupei României, în două rânduri. De asemenea, echipa din Mediaș a avut prezențe constante în fazele superioare ale LNBM, iar când a participat în EuroChallenge a depășit mereu grupele principale. A urmat încet dar sigur declinul, care exclude acum baschetul medieșean de pe principala hartă a sportului cu mingea la coș din România, după mai bine de un deceniu.

Incertitudinea din presezon și-a pus amprenta pe parcursul ulterior al echipei. Formația de pe Târnava Mare nu a avut parte de o pregătire precum celelalte echipe din LNBM. Gazul s-a reunit foarte târziu și nu s-a bucurat de un presezon în adevăratul sens al cuvântului. Chiar dacă au avut un timp scurt de pregătire a sezonului, medieșenii și-au definitivat lotul foarte târziu, aproape de debutul cu CSM CSU Oradea din Cupa României.

Incertitudine a existat și la nivelul băncii tehnice înaintea startului de sezon. Ovidiu Teleabă a suferit o intervenție chirurgicală la inimă în vara trecută. El a început totuși munca de antrenor pe banca medieșenilor și a conturat lotul de jucători. Ulterior a renunțat la funcție din cauza problemelor medicale, astfel că Mihai Popa a rămas principal la Mediaș.

O altă problemă importantă pentru Gaz Metan în prima parte a sezonului a constituit-o jucătorul român. Medieșenii au început sezonul fără un jucător autohton cu experiență, chiar dacă din acest sezon a revenit obligativitatea de a folosi în permanență pe parchet a unui jucător român. Repatrierea lui Florin Popa nu a adus plusul necesar, iar înregimentarea lui Ionuț Drăgușin nu a adus un mare plus atâta timp cât Gaz Metan a rămas în doar 5 jucători străini.

Schimbările la nivelul lotului au venit  târziu. Aleksandr Tishchenko nu a fost nici pe departe un transfer decent, însă înlocuirea sa a venit târziu. În pauza de iarnă, după plecarea ucraineanului, Gaz Metan l-a înlocuit cu Ionuț Drăgușin dar nu a găsit resursele necesare pentru a completa lotul cu un al șaselea străin. Abia după plecarea lui Pustahvar la Mureș, Gaz Metan a revenit la o componență cu 6 străini. Din acel moment echipa lui Mihai Popa a a arătat o altă față, mult mai combativă, dar mai mulți factori extra-sportivi au făcut ca Gaz Metan să nu emite pretenții reale la evitarea retrogradării.

Ca aspect a jocului, Gaz Metan Mediaș a fost o echipă oscilatorie, cu multe fluctuații pe parcusul aceluiași meci. Echipa lui Mihai Popa a pierdut nu mai puțin 8 partide în care se află în avantaj la pauză. De obicei sfertul trei a fost ghimpele din talpa echipei medieșene și nu au fost puține momentele când echipa a primit în jurul a 30 de puncte în acest interval, fără replică.

În vară, Gaz Metan a mers pe o oarecare continuitate la nivelul lotului de jucători, însă jucătorii care au continuat la Mediaș nu au mai oferit aceiași eficiență. Cel mai elocvent exemplu este Niksa Nikolic. Sârbul a avut un regres la toate capitolele statistice. Cel mai rău aspect din jocul fundașului îl reprezintă însă procentajele, 40% la 2 puncte, 17.0% la 3 puncte și 54.5% la linia de fault. Un regres se poate observa și în statisticile lui Gediminas Navickas și Aliaksandr Pustahvar, ceilalți doi străini care au continuat la Mediaș.

În aceste condiții, la Gaz Metan au existat încă de la început premisele unui sezon dezamăgitor. Totuși echipa de baschet a clubului Gaz Metan Mediaș poate rămâne pe prima scenă a baschetului românesc în cazul în care Federația Română de Baschet va reveni la formatul cu 14 echipe.  

foto: pressalert.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!