Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vineri are loc primul episod din acest sezon al Derby-ului Transilvaniei

Vineri are loc primul episod din acest sezon al Derby-ului Transilvaniei

De-a lungul anilor, între U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu s-a format o adevărată rivalitate, animată de dorința ambelor formații de a fi considerate cea mai bună echipă de baschet din Ardeal. Între timp, polul de putere al baschetului s-a mutat în Transilvania și astfel lupta dintre cele două a luat noi proporții.

Conform arhivei noastre, ce conține date începând cu anul 2005, U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu s-au întâlnit de 68 de ori. Alb-negrii domină categoric istoricul confruntărilor, având 45 de victorii, aproape dublu față de adversari. De altfel, trupa lui Mihai Silvășan a câștigat șapte din ultimele zece întâlniri.

Totuși, în stagiunea precedentă, BC CSU Sibiu a obținut performanțe mai mari decât marea ei rivală, terminând pe o poziție mai bună, pentru prima oară în peste un deceniu. Echipa lui Dan Fleșeriu a câștigat Cupa României chiar în BTarena din Cluj-Napoca și apoi a ajuns până în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, unde a fost înfrântă de CSM CSU Oradea. În schimb, U-BT Cluj-Napoca a finalizat ediția 2018-2019 pe locul al treilea.

Gazdele disputei de mâine (01.11) au înlocuit toți străinii și au adus în România jucători precum: Darko Planinic, Patrick Richard, Artis Ate, Donatas Tarolis, Karlo Zganec, Kerron Johnson și Brandyn Curry. De partea cealaltă, oaspeții i-au păstrat pe Randal Falker, Chris Cooper și Isaiah Philmore și au ajuns la un acord cu Barry Stewart, Jordan Chatman și Jared Jordan.

Una dintre cele mai importante achiziții ale clubului sibian este Rolland Torok, baschetbalist ce sosește chiar de la U-BT Cluj-Napoca. „Studenții” au renunțat și la Vlad Moldoveanu, însă i-au menținut în lot pe Andrei Calnicenco, Nandor Kuti, Andrei Mureșan și David Vida. De altfel, trupa de pe Someș l-a „repatriat” pe Rareș Uță.

Cele două echipe s-au întâlnit înaintea acestui sezon, în finala Memorialului Elemer Tordai. Atunci, U-BT Cluj-Napoca s-a impus la o diferență de șase puncte, scor 74-68, după o revenire spectaculoasă survenită în ultimul sfert.

Totuși, referitor la partida din etapa a patra, ambele adversare se confruntă cu probleme de lot. De la U-BT Cluj-Napoca lipsesc Nandor Kuti și Brandyn Curry, în timp ce BC CSU Sibiu nu se va putea baza pe serviciile lui Aurelian Gavriloaia. În plus, situațiile lui Andrei Mureșan, Toma Lungoci, Randal Falker și Barry Stewart sunt incerte și aceștia ar putea să nu evolueze în Derby-ul Transilvaniei.

Problemele accidentărilor sunt cauzate, în mare măsură, de programul încărcat al celor două echipe. Atât alb-negrii, cât și galben-albaștrii sunt angrenați și în cupele europene, mai exact în FIBA Europe Cup. Totuși, săptămâna aceasta și U-BT Cluj-Napoca, și BC CSU Sibiu au avut programate jocurile pe teren propriu.

Dacă luăm în considerare forma de moment și faptul că se joacă în Cluj-Napoca, U-Banca Transilvania este favorită. Formația coordonată de Dusko Vujosevic este neînvinsă în acest sezon, înregistrând până acum șapte victorii: patru în FIBA Europe Cup (dubla manșă vs. KB Rahoveci, deplasarea la Sodertalje Kings, întâlnirea cu Balkan Botevgrad) și trei în Liga Națională (90-100 vs. CS Dinamo Știința București, 83-85 vs. BCM U FC Argeș Pitești, 89-82 vs. CSM CSU Oradea).

De partea cealaltă, BC CSU Sibiu are două victorii, ambele în LNBM (84-80 vs. CSA Steaua București, 75-82 vs. CS Dinamo Știința București), și patru înfrângeri, în Supercupa României (68-64 vs. CSM CSU Oradea), în Liga Națională (75-74 vs. SCM U Craiova) și în FIBA Europe Cup (92-86 vs. CSM CSU Oradea, 74-82 vs. Fribourg Olympic).

La nivel statistic, U-BT Cluj-Napoca stă mai bine la puncte (91.3 – 80.0), pase decisive (18.3 – 17.0) și eficiență (107.0 – 96.0), în timp ce BC CSU Sibiu este superioară la recuperări (41.3 – 41.7), capace (2.0 – 2.3) și turnovers (17.0 – 12.3). La nivelul procentajelor, gazdele depășesc oaspeții: 2 puncte (58.9% - 49.6%), 3 puncte (38.3% - 38.1%), aruncări libere (76.0% - 73.2%).

Așadar, întrebările importante de dinaintea încleștării de vineri sunt:

1. Cine va câștiga lupta la recuperare, domeniu în care ambele echipe stau excelent?

2. Cât de mult vor reuși clujenii să aibă grijă de minge, evitând greșelile?

3. Luând în considerare posibilele absențe ale lui Randal Falker și Barry Stewart, cine va fi principalul motor ofensiv al sibienilor și cât de bine vor reuși Isaiah Philmore și Chris Cooper să îi oprească pe Darko Planinic, Karlo Zganec și Rareș Uță?

Jucători de urmărit:

U-BT Cluj-Napoca - Darko Planinic, Patrick Richard, Kerron Johnson

BC CSU Sibiu - Isaiah Philmore, Jared Jordan, Rolland Torok

Confruntarea dintre U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu contează pentru etapa a patra a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Meciul are loc în Sala Sporturilor „Horia Demian” vineri, 1 noiembrie, de la ora 18:30, și va fi transmis, în direct, de Digisport 3.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!