Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Virgil Căruțașu la fel de bun pentru CSM precum a fost pentru Dinamo, Ploiești sau Steaua

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.12.2011

Unul dintre cei mai buni jucători români ai ultimului deceniu și chiar mai bine este Virgil Căruțașu, extrema de forță a echipei CSM București. În vârstă de 35 ani, Gilă a prestat în decembrie precum acel jucător pe care iubitorii baschetului și-l amintesc din perioada Dinamo București sau CSU Asesoft Ploiești.

Căruțașu a părăsit pe CSU Ploiești în vara anului 2010 cu destinația București, orașul său de baștină și locul de care este legat în mod inevitabil. Familist convins, căsătorit fiind cu Andreea Kapelovies (fostă jucătoare în Divizia A feminin la Sportul, Rapid și Olimpia București) alături de care a împlinit un deceniu de conviețuire, Virgil a ales în acea vară să semneze pentru Steaua București, o echipă ce își propusese obiective îndrăznețe și s-a înscris în cupele europene.

În pofida problemelor care au măcinat gruparea militară, Căruțașu, asemenea celorlalți jucători români din echipă au terminat sezonul alături de Steaua. El a bifat 25 de prezențe în sezonul regulat și a avut medii de 6.7 puncte, 7.0 recuperări, 1.3 pase decisive, 0.8 capace, 1.1 mingi câștigate și 1.2 pierdute pentru 12.3 la eficiență în 21.3 minute.

Apoi, în playoff, în cele nouă meciuri disputate, Căruțașu a avut 11.6 puncte, 10.0 recuperări, 1.1 pase decisive, 0.8 capace, 1.2 intercepții și 1.7 posesii pierdute în 29.7 minute pe meci pentru 18.3 la eficiență.

După încheierea sezonului dorind să-și continue prodigioasa carieră dar fără să aibă intenția de a părăsi capitala, Virgil a semnat cu CSM București, probabil unica soluție viabilă la momentul respectiv.

Decizia s-a dovedit a fi una deosebit de inspirată. El este antrenat de către Hristu Șapera, un om mai tânăr decât el, însă un tehnician extrem de harnic și inteligent, care a deslășit foarte repede concepția după care trebuie să ghideze această formație ținând cont și de materialul avut la dispoziție.

De la început Căruțașu s-a făcut remarcat prin evoluții solide, iar în vestiar a devenit instantaneu un lider al echipei, alături de un alt veteran, Claudiu Fometescu, împreună cu care a jucat la Dinamo București.

Fără să fie o forță ofensivă, Căruțașu s-a evidențiat printr-un joc precis în atac, chiar dacă procentajele sale nu mai sunt cele de odinioară. În apărare este însă la fel de bun cum era la CSU Asesoft Ploiești, echipă alături de care a evoluat în Cupa ULEB în sezonul 2007/08, iar în zece meciuri disputate a fost al doilea recuperator (cu o medie de 10.0 recuperări pe meci) al sezonului regulat în toată competiția, una ce a aliniat la start 54 de echipe și care i-a conținut pe mai mulți dintre marii jucători ai Europei în acel moment sau la timpul prezent.

El este o prezență impozantă atât în echipa sa cât și în fața adversarilor, oricare ar fi aceștia. Căruțașu impune respect în teren, în tribună, în vestiar oriunde. L-a cucerit prin seriozitate, modestie și muncă în atâția ani la cel mai înalt nivel în Divizia A.

Formează un tandem redutabil cu Bryson McKenzie. Canadianul este genul de jucător altetic și care nu se sfiiește să joace în anumite momente pentru spectacol, fie că vorbim despre o finalizare în forță ori despre un capac. Dar acest stil de joc este completat foarte bine de Căruțașu, acel jucător care nu sare la prima fentă, care nu poate fi depășit ușor, ce cunoaște la perfecție termenul de blocaj defensiv și punerea sa în aplicare, respectiv cum se recuperează sau se interceptează mingea.

Jocul său pentru CSM București a atins punctul maxim în luna decembrie, atunci când a strâns două double-double-uri respectiv 56 de recuperări în cinci partide.

Iată linia sa statistică completă în ultima lună a anului:

 Adversar   Min   Eff   P   R   PD   MC   MP   C   AA   AL 
 Miercurea Ciuc   32.5   16   14   7   0   0   1   0   7/10   0/1 
 @Craiova   38.1   25   15   14   3   1   2   2   7/14   1/2 
 Dinamo   33.2   16   6   10   5   0   0   1   2/7   2/3 
 @Sibiu   40.0   21   10   12   1   1   1   1   5/8   0/0 
 Ploiești   29.4   12   6   13   2   0   3   0   3/9   0/0 
 Decembrie  34.6  18.0   10.2   11.2   2.2   0.4   1.4   0.8  50%  50% 
 Sezonul 2011/12   33.3   15.0   8.9   9.6   2.5   0.5   1.9   0.7  40%  70% 

Așadar, Gilă a întâlnit două dintre echipele pentru care a evoluat de-a lungul carierei și de asemenea a jucat împotriva uneia dintre rivalele tradiționale indiferent că a îmbrăcat echipamentul alb-roșu, alb-albastru sau roș-albastru. Indiferent cine a fost adversar Căruțașu a contribuit la succesul echipei, una care a triumfat în toate meciurile disputate în luna decembrie.

Virgil Căruțașu a ocupat locul 3 în ierarhia eficienței între jucătorii autohtoni în luna decembrie la nivel de Divizia A. El a terminat în double-double îmbunătățindu-și mediile la puncte, recuperări și eficiență. De asemenea a aruncat mai precis din acțiune, iar media de posesii pierdute a scăzut simțitor.

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș Geza :

    Un mare sportiv
    Un model, un caracter, un gentleman pe terenul de baschet ! Felicitări !!!

    cu 12 ani în urmă (23.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!