Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Vlad Moldoveanu, despre echipa la care s-a simțit cel mai bine: „La U”

Vlad Moldoveanu, despre echipa la care s-a simțit cel mai bine: „La U”

La finalul sezonului 2022-2023, după un an petrecut la CS Dinamo București, Vlad Moldoveanu a decis să se retragă. Internaționalul român și-a început cariera profesionistă în 2011 și a jucat în Italia, Franța, Estonia, Polonia, Turcia, Grecia și România, având în palmares 10 trofee.

La câteva zile după ce și-a pus „ghetele în cui”, Moldoveanu a fost invitat la primul episod al podcastului SPORT SPIRIT PODCAST, care o are ca gazdă pe Alice Kapelovies, voleibalistă cu multe sezoane la activ în România, Franța și Belgia.

De-a lungul interviului, Moldoveanu a vorbit despre cariera lui, despre echipele pe la care a trecut, despre impactul social media asupra sportivilor, despre momentele plăcute și mai puțin plăcute, dar și despre planurile de viitor.

Una dintre întrebările pe care Alice i le-a adresat lui Vlad este care este echipa lui de suflet, unde s-a simțit cel mai bine, iar răspunsul a fost surprinzător:

O să mă înjure toată lumea după doi ani la Voluntari. La U. La Cluj. A fost o atmosferă specială, un grup special. Un oraș care iubește baschetul și cred că echipa de acum se datorează foarte mult echipei din primul an în care am jucat la Cluj. Echipa aia acolo a învățat cu adevărat să câștige. Și-atunci totul mi se pare că a luat o altă amploare. Un oraș care iubește baschetul. Niște spectatori care nu sunt de rezultat. Pentru mine, primul an la Cluj a fost cu adevărat special. Acum că unele relații nu merg și a doua descălecare la Cluj nu a fost cum mi-aș fi imaginat...Imaginea mea, când am semnat a doua oară la Cluj, era că acolo mă retrag. Aveam ideea că îmi voi termina cariera acolo. N-a fost să fie, se întâmplă.

Vlad Moldoveanu a ajuns la Cluj în 2016, după două sezoane în care a jucat în Euroligă, dorindu-și să facă echipă cu Mihai Silvășan, fostul său coleg de la echipa națională:

M-a sunat Silvă și face: „Uite, nu știu dacă am șanse dar poate mă pun antrenor principal. Am mâine întâlnire cu board-ul și vreau să le spun că te aduc pe tine la Cluj dacă mă pun antrenor principal. Dacă le spun că vii tu cu mine, e ok?”. Zic: „Băi, Silvă, hai”. Eu, sincer, necrezând că Silvă o să prindă postul de principal. De-abia se lăsase, a fost antrenor secund un an. Eram prieteni foarte buni. La lotul național, era printre ăia 3, 4 jucători cu care eu eram în fiecare seară, ieșeam la masă, mâncam, beam o bere și chiar aveam discuții foarte interesante despre baschet. Pentru că și el e un om extraordinar de baschet și foarte deștept. Având prietenia asta cu el, i-am zis: „Da, Silvă, hai că vin”. A doua zi mă sună: „Ă, vezi că te sună Mircea că trebuie să facem ofertă”. Eu am avut o afinitate pentru Cluj. Nu știu de ce, nu știu de unde. Pentru publicul din Horia Demian, o sală cu adevărat specială. Am avut așa o afinitate pentru U. Și-am zis: „Ok, hai”. Toată lumea zicea că sunt nebun, că vin din Euroligă la Cluj. Uitându-mă în spate, probabil că da, am fost un pic nebun.

Pe atunci în vârstă de 28 de ani, Vlad a explicat care este motivul pentru care a acceptat să vină în România:

Cu siguranță, baschetbalistic vorbind, a fost un pas înapoi. Hai să nu ne mințim. Dar ce-am vrut să demonstrez în momentul acela e că un jucător român poate fi dacă nu cel mai valoros jucător din campionat, unul din cei mai valoroși jucători din campionat și că poate schimba soarta unei echipe. Ploiești a avut un nucleu de jucători români, n-a avut unul. Românul devenea cum e și acuma. Îl ascundem puțin în teren și joacă străinii. Am vrut să le dau speranță multora, să zică „bă, ok, uite că poate să vină un român la Cluj și să fie unul din liderii echipei”. Ceea ce Silvă a fost pe o parte și, cum am spus, la Ploiești era un nucleu puternic de români.

După ce a cucerit SuperCupa României, Cupa României și campionatul alături de U-BT Cluj-Napoca, liderul alb-negrilor a decis să plece în Turcia, cu toate că încă avea contract cu formația din orașul de sub Feleac:

Apoi a venit plecarea în Turcia unde mi-am dorit eu foarte mult să plec. Eu eram sub contract cu U, au fost niște certuri. Cam de-acolo au plecat certurile mele cu U. Eu le-am spus că, baschetbalistic vorbind, câștigând trei trofee în țară, văzând nivelul, îmi doresc mai mult iar. A fost singurul motiv pentru care am vrut să plec de-acolo. Pur baschetbalistic. Mi-am dorit să joc iar într-un campionat foarte puternic din Europa. Turcia era atunci, probabil, primul sau al doilea campionat din Europa. Și-atunci am zis: ok, e o șansă unică, vreau să plec. Am plecat, au fost câteva certuri mici. A fost o relație stricată pentru o bună perioadă de timp dar nu neapărat cu Silvășan.

În 2018, Vlad Moldoveanu a revenit la U-Banca Transilvania, însă nu a apucat să joace prea mult fiindcă a suferit o fractură de stres și apoi a fost diagnosticat cu hepatită. La finalul stagiunii, conducerea clujenilor a decis să iasă din contractul cu baschetbalistul bucureștean:

„Nu știam exact ce-o să fac sau unde o să joc. Dezamăgirea mea la Cluj e că eu aveam contract pe doi ani și am avut o renegociere cu Mircea Cristescu, am bătut palma. Iar după am primit un telefon de la altcineva din club și mi-a zis: „A, știi că nu ne convine negocierea asta”. „Păi știi că am făcut acum două săptămâni”, am răspuns. Ei aveau două zile să rupă contractul și l-au rupt. A fost o lovitură din punct de vedere emoțional pentru că mă simțeam legat de Cluj. M-a durut pentru că îmi doream să răsplătesc Clujul. A fost un an greu pentru mine, a fost un an greu pentru echipă. După semifinală, Silvă a vrut să plece, și-a dat demisia. A fost destul de greu. N-am avut șansa asta. A fost marea dezamăgire a mea legată de Cluj pentru că mă simțeam ca acasă.”

În cele din urmă, Vlad și-a continuat cariera în Grecia și apoi, în 2020, s-a întors în România, a semnat cu CSO Voluntari, formație alături de care a cucerit două Cupe ale României și o medalie de argint în Liga Națională.

Întregul episod poate fi urmărit la următorul LINK:

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

6 comentarii la aceasta stire:
  • varu silvois :

    putin lacrimogen
    Din ce stiu eu ..... el a ramas dator clubului, mereu cu ceva fumuri, dar un jucator serios, luptator,pe care te puteai baza. In prezent in Romania doar Emi Cate are aceeasi valoare si cred eu, chiar subiectiv fiind, ca il va depasi. In rest sa fie sanatos, mai povestim si noi daca tot ,,,,ploua!!

    cu 10 luni în urmă (25.06.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Da
    cam așa văd și eu povestea, ușor patetic. Mai ales partea cu venirea la Cluj. De fapt, rolul decisiv în venirea la Cluj l-a avut tandemul Mamițica -Mircea Cristescu. A fost o mișcare de Marketing, Clujul urma să organizeze o grupă a Campionatului European de Baschet 2017 și era nevoie de un vector de imagine care să atragă public, nu numai din Cluj. Și cum Vlad era cel mai bun jucător român la ora aia, plus promisiunea că la U va fi adus jucătorul naturalizat ( parțial reușită, de fapt cu întîrziere pentru națională), BT a băgat mîna mai adînc în pușculiță. Unde are dreptate, este că atunci a incolțit ideea participării la o competiție organizată de Euroleague. In rest, sănătate maximă, succes în activitatea viitoare și mulțumim pentru Mihai Măciucă...

    cu 10 luni în urmă (25.06.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      de ce multumiri
      e VM agentul lui Maciuca?

      Altfel da, penibil ca de obicei omul...e din categoria sportiv bun(icel), creier 0,5, caracter 0.

      cu 10 luni în urmă (26.06.2023)
    • Ricardo:

      studentU
      Poate recomanda pe cineva sa vina la Cluj... hai sa nu îl subestimam din niciun pct de vedere ! Mereu ne place sa aruncam cu noroi în cei pe care ii avem valoroși. Acum ca bazinul de selecție este din ce în ce mai mic vom duce dorul unor jucător precum Vlad, Burlacu, Paul și alții.

      cu 10 luni în urmă (26.06.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @
      Da, VM este agentul lui Mihai Maciuca si daca este asa cum zice in podcast ( recomand ascultarea cu atentie ) respectiv prietenia cu Silva, atunci sper sa ne ajute in continuare. Dar din ce spune, se va axa pe activitatile din USA, asa ca bun si Maciuca. Altfel , in afara de latura usor patetica cum spuneam, omul se straduie sa-si faca un drum independent de Mamitica. Eu ii urez succes. Sper sa-l lase si mami sa se descurce singur.

      cu 10 luni în urmă (26.06.2023)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      @ricardo
      Nu i ca mi place, e o parere. Iar Burlacu la fel, jucator bunicel, caracter de rahat. Iar daca prin Paul te referi la Mitza Paul, atunci deja nici argumentul valorii baschetbalistice nu sta in picioare.
      Stai si stati linistiti. Am avut si avem o tona de valori imense, atat dpdv sportiv cat si uman. Pornind de la canotaj, gimnastica, inot, scrima, handbal etc. Inclusiv in baschet, nu stam in VM sau Burlacu. Sa fim seriosi.

      cu 10 luni în urmă (27.06.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!