Stiri Juniori U20 Feminin

Analiză. Cum a ratat România șansa de a o egala pe Slovacia la CE U20 Feminin

Analiză. Cum a ratat România șansa de a o egala pe Slovacia la CE U20 Feminin

România a cedat împotriva Slovaciei vineri seara (15.07), în Grupa F pentru locurile 9-18 la Campionatul European U20 Feminin – Divizia B, scor 50-53. Tricolorele aveau șansa de a trimite meciul în prelungiri.

Eva Petrof a redat speranțele „acvilelor” cu 14 secunde rămase din ultimul sfert, în urma unei triple și România reducea din handicap de la -4 la -1. Holikova avea să-și transforme cele două aruncări libere și la 53-50 pentru adversare, Mădălin Piperea a cerut time-out.

Pe parchet, cu 12.8 secunde rămase din joc, în momentul repunerii mingii s-au aflat Cătălina Ion, Paloma Cucu, Rebecca Lipovan, Cătălina Crăciunescu și Eva Petrof. Înaintea începerii schemei, ele aveau următoarele cifre din acțiune: Ion 2/9 (cu 1/2 din spatele arcului de cerc), Petrof 3/11, Crăciunescu 1/5, Lipovan 2/8 și Cucu 6/14. În total, la aruncările de 3 puncte, România stătea în acel moment cu 4/14.

Schema este cunoscută în baschet drept „Box”, denumire venită din felul în care sunt așezate jucătoarele înaintea repunerii. În acest caz, mingea era la Ion, în vreme ce Lipovan și Cucu porneau din interiorul arcului de cerc, iar Crăciunescu și Petrof erau poziționate la linia de 3 puncte.

Prima parte a schemei a ieșit bine, cu blocajul făcut de Lipovan la Cucu pentru ca cea din urmă să poată primi pasa din repunere, apoi a urmat un nou blocaj din partea lui Lipovan la Ion, moment după care atacul nu a mai curs natural. Slovacele au citit rapid intenția tricolorelor și s-au apărat atent la Cătălina Ion, blocând atât o posibilă încercare de la distanță, cât și pătrunderea.

Atacul avea două posibilități de a merge mai departe înainte ca defensiva să vină într-un mod agresiv asupra lui Ion. Exista șansa unei pase rapide pentru Lipovan după desprinderea acesteia din blocaj, iar mai departe s-ar fi putut duce pe pătrundere, unde să forțeze un and-one. În caz extrem, Eva Petrof era liberă la 3 puncte.

O altă oportunitate s-ar fi putut desprinde dintr-o serie de pase succesive, rapide, între Ion, Cucu și Petrof, cea din urmă având spațiu sufient față de apărătoarea directă pentru a putea încerca o aruncare de la distanță care să trimită jocul în prelungiri.

Variante ce puteau fi încercate pentru acest atac important al României erau „35”, „X” sau „Celtics”, schemă din urmă utilizată tot într-un moment cu puține secunde rămase din joc și despre care site-ul nostru a publicat un material.

Tricolorele întâlnesc în această seară (16.07) selecționata similară a Islandei, de la ora 19.45, în penultimul meci pentru ambele formații la Europeanul U20 Feminin.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!