Semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin au început cu primul meci al seriei dintre U-BT Cluj-Napoca și CS Rapid București, două formații cu jucători foarte valoroși. Pe teren propriu, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, alb-negrii au izbutit să câștige prima partidă cu 78 la 61, după un joc pe care l-au controlat în totalitate.
Ținând cont de precedentele două întâlniri între cele două echipe, desfășurarea duelului de marți, 25 aprilie, este surprinzătoare, mai ales că U-Banca Transilvania a avut parte de niște confruntări complicate cu SCM U Craiova, în sferturile de finală ale campionatului. Rapid a fost și ea pusă în încurcătură, în anumite momente, de FC Argeș Basketball, însă a gestionat foarte bine fiecare situație și, în meciul al treilea, a reușit să revină spectaculos, cu toate că Tyler Stone nu s-a aflat pe teren.
Campioana en-titre a impresionat prin intensitatea și agresivitatea arătate, care s-au manifestat, în special, în defensivă. Adversara din Capitală a părut, în câteva părți ale disputei, depășită de nivelul de concentrare al „studenților” și nu a jucat la nivelul obișnuit.
Iată câteva dintre observațiile pe care le-am făcut atât în timpul confruntării din „Horia Demian”, cât și după terminarea partidei:
U-BT Cluj-Napoca este o echipă care preferă să joace în spațiul de trei secunde și să muncească pentru aruncări ușoare de sub panou, însă diferența din meciul de marți a fost foarte mare. Elevii lui Mihai Silvășan au înscris 48 de puncte în paint, în timp ce jucătorii pregătiți de Tudor Costescu au marcat doar 18 puncte.
Un mare merit la acest capitol îl are Emanuel Cățe, care a reușit un monster game (23 de puncte, 14 recuperări), având cel mai mare indice al eficienței obținut de un jucător al Clujului în playoff, în ultimii zece ani: +37. În schimb, Filip Barovic și Alexandru Olah, adversarii direcți ai lui Cățe, au reușit doar 8 puncte în spațiul de trei secunde.
„Am respectat planul echipei și am avut câteva reușite individuale. Totul se datorează colegilor care au reușit să mă pună în valoare și sistemului de joc”, a declarat pivotul lui U-BT, la conferința de presă.
Într-adevăr, majoritatea acțiunilor lui Cățe au venit de pe urma unor pase decisive foarte bune primite de la Kasey Shepherd, Nemanja Gordic, Leo Meindl sau Stefan Bircevic. În același timp, jucătorul de 25 de ani a făcut blocaje foarte bune și a știut să se demarce.
După terminarea meciului, Tudor Costescu, tehnicianul Rapidului declara: „Nu cred că am avut motive să fiu mulțumit pe parcursul meciului. Cred că mai prost de atât nu putem juca”. Într-adevăr, giuleștenii au suferit din mai multe puncte de vedere, pe care le vom menționa mai încolo, însă o întrebare ce se ridică este: „Dacă Rapid nu poate juca mai prost, U-BT poate juca mai bine?”.
Vorbeam anterior despre stilul de joc al clujenilor, care preferă să construiască în ofensivă, încercând adesea să trimită mingea sub panou, pentru o aruncare mai ușoară decât o triplă. Acest stil are avantajul de a duce la coșuri ușoare, însă poate să ducă și la multe turnoveruri, iar de-a lungul sezonului greșelile au reprezentat o problemă pentru ardeleni. Elevii lui Silvășan încearcă adesea pase rapide, riscante și, dacă uneori mingea ajunge la destinatar, sunt și alte situații în care aceștia pierd posesia.
Asta s-a întâmplat și marți, în „Horia Demian”, unde U-BT a avut 16 turnoveruri, cu unul în plus față de Rapid. Reuitându-ne la meci, am observat multe acțiuni în care s-au dat pase greșite sau în care destinatarii nu au reușit să prindă mingea. Chiar și Cățe, care a avut prestația excelentă despre care am vorbit anterior, a avut câteva faze în care s-a bâlbăit sub panou și adversarii au obținut posesia.
Așadar, dacă ne întoarcem la întrebarea pe care am ridicat-o mai sus, U-BT ar putea să limiteze numărul turnoverurilor și să aibă grijă mai mare de minge, aspect care ar duce la o ofensivă mai eficientă.
Ardelenii au impus de la început o intensitate ridicată pe plan defensiv și au limitat posibilitățile rapidiștilor pe poziția 1 în special, indiferent că pe parchet s-au aflat Threatt sau Kariniauskas. Apărarea gazdelor a dus la 20 de libere în plus pentru Rapid, dar bucureștenii nu au putut profita de acest aspect și au lăsat 15 puncte la linia de fault, acolo unde au terminat cu 16/31.
Nivelul defensivei se vede în tipul aruncărilor pe care U-BT le-a permis adversarilor cu precădere în prima repriză, atunci când a venit desprinderea decisivă. Fără să fie luate în calcul aruncările care au dus la libere, Rapid a beneficiat de 12 încercări contestate și 10 necontestate pe parcursul primelor 20 de minute și echipa lui Tudor Costescu a reușit să finalizeze doar două acțiuni prin pick and roll. Numărul aruncărilor contestate aproape s-a dublat în partea a doua (21), iar cel al încercărilor necontestate a scăzut (8).
Felul în care s-au apărat alb-negrii se reflectă în cifrele pe care le-a avut Tyler Stone, principalul realizator de la Rapid în acest sezon. El a petrecut peste 25 de minute pe parchet, perioadă în care a adunat 9 puncte cu 2/10 din acțiune. Practic, Stone a fost ținut mult sub mediile sale din acest sezon, atât în privința aruncărilor bune, cât și în ceea ce privește numărul încercărilor.
Giuleștenii au terminat acest prim meci din semifinale cu 19 aruncări bune din acțiune, ceea ce nu a reprezentat însă season-low-ul în LNBM pentru aceștia. Problemele au fost vizibile din toate zonele terenului și indiferent despre ce sfert a fost vorba, Rapid nu a avut niciodată mai mult de 5 aruncări precise din acțiune.
Așa s-a ajuns la cifre precum 2/6 pentru Threatt, 2/11 pentru Conger sau 2/10 pentru Stone, toți fiind în acest sezon cu măcar 40% procentaj fie la două, fie la trei puncte. În condițiile date, cel mai bine au stat, strict în privința aruncărilor transformate, Matei Dorneanu și Filip Barovic, ambii cu câte trei încercări precise din acțiune.
Revenind la defensivă, U-BT a făcut un meci excelent din acest punct de vedere, scoțând din joc principalul marcator rapidist, pe Tyler Stone, respectiv pe conducătorul de joc titular, Jay Threatt. Dacă în cazul lui Threatt a fost vorba despre același tratament fie că oamenii desemnați să se apere s-au numit Karel Guzman sau Kasey Shepherd, în privința lui Stone defensiva solidă pe care au arătat-o Stefan Bircevic și Leo Meindl au dus ca liderul Rapidului să fie fără coș marcat din acțiune pe toată durata primei reprize.
Mihai Silvășan a forțat echipa bucureșteană, prin tactica aleasă în apărare, să joace fără poziția 1 la capacitate maximă în destule faze, iar cu Stone blocat în numeroase rânduri, Rapid rămânea în trei jucători cu care ar fi putut să pună puncte pe tabelă.
Așadar, aceasta a fost povestea primului meci, în vizunea noastră. Rămâne de văzut ce replică va da Rapid București în următoarea partidă, cum va juca Tyler Stone și dacă U-Banca Transilvania va reuși să mențină același ritm în defensivă. Cert este că alb-negrii au făcut un prim pas spre finala campionatului, însă seria este departe de a fi jucată.
*foto: Manases Sándor / u-bt.ro
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!