Stiri Cupa României Masculin

Baschet.ro reminder: Baschet total la Sfântu Gheorghe, cu 3 overtime, între Timișoara și Sibiu

Baschet.ro reminder: Baschet total la Sfântu Gheorghe, cu 3 overtime, între Timișoara și Sibiu

Pe 11 februarie 2018 BC SCM Timișoara mergea la Sfântu Gheorghe, la Final 8-ul Cupei României, un turneu jucat pe teren neutru, după ce nimeni nu s-a înghesuit să liciteze pentru găzduirea competiției. Bănățenii, antrenați atunci de Tudor Costescu, au ajuns în Covasna cu mari probleme financiare. Adversarii lor din primul tur, CSU Sibiu, erau favoriți atunci, fiind într-o formă de invidiat în campionat și, datorită proximității geografice, singura echipă care a avut parte de o galerie consistentă la Sfântu Gheorghe.

Plecat din București după amiaza și prins pe Valea Prahovei, credeam că nu voi ajunge la meciul care a debutat la ora 17:15. Am ajuns însă în sfertul trei și am trăit unul dintre cele mai frumoase meciuri din ultimii ani.

Partida a durat la fel ca un meci de fotbal american. Cu multe time-out-uri, multe întreruperi și cu trei reprize de prelungiri. În cele 55 de minute jucătorii au făcut o risipă de energie incredibilă. Am avut parte de 73 de faulturi și de nouă jucători eliminați de pe parchet. Fără să fie mișcați de calculele hârtiei, bănățenii au pornit partida ca din tun, câștigând primul sfert cu 27-13. Treptat, Sibiul a reintrat în joc, a și condus spre sfârșitul timpului regulamentar, însă aruncările ratate de la distanță plus punctele lăsate la linia de fault i-au costat pe sibieni.

Astfel, Sibiul a avut 26/48 de la libere, pentru un modest 53%, prin care au anulat avantajul a nu mai puțin de 31 de recuperări ofensive, din care au marcat însă doar 16 „second chance points”. În replică, Timișoara a avut 27/39 la libere, pentru un procentaj tot modest, de 69%, însă din cele 12 recuperări ofensive au înscris 17 puncte, anulând practic tot avantajul de sub panou al echipei de pe malul Cibinului.

În afara acestui paradox baschetbalistic, un alt fun fact pentru fanii baschetului românesc este dat de faptul că cei mai buni doi marcatori ai Timişoarei sunt doi dintre foştii jucători ai Sibiului. Veteranul Octavian Popa-Calotă a fost cel mai bun jucător al partidei, cu 31 de puncte, 6 pase decisive, 5 recuperări, 16/17 de la linia de fault, în timp ce Igor Mijajlovic l-a secondat cu 28 de puncte și 5/12 de la 3 puncte.

„A fost ceva wow. Am stricat planurile competiției, am început meciul la 17 și s-a terminat la 21. Mai dădusem peste 30 de puncte, dar nu jucasem niciodată atât de mult. Chiar s-a simțit foarte tare oboseala după acel meci. Nu puteam decât să mă gândesc la echipa adversă la finalul meciului. Au trecut prin același meci, același efort, numai că au ieșit învinși. Atunci am considerat că n-am nimic de pierdut, știam că mă vor aștepta multe minute pe parchet. Am vrut să las jocul să vină la mine, n-am vrut să forțez nimic. A fost un meci foarte fizic, știam că joacă rapid, pe tranziție. Dar le știam și călcâiul lui Ahile, că stau prost de la 3 puncte”, a amintit veteranul român câțiva ani mai târziu, în podcast-ul baschet.ro.

La Sibiu încă mai sunt câteva nume cunoscute publicului de baschet din România care și acum fac parte din lotul echipei de pe Cibin. Printre ei se numără și Mirel Dragoste, care a rememorat cu aceeași ocazie partida de la Sfântu Gheorghe, în care a marcat 13 puncte.

„A fost un meci de totul sau nimic, mai ales în ultimele două reprize de prelungiri, când toată lumea era foarte obosită, deja luam deciziile foarte pripite. Noi știam că au probleme cu banii, dar nu voiam să ne culcăm pe o ureche, voiam să câștigăm trofeul. Ne adusesem bagaje pentru trei zile, chiar voiam să jucăm și să câștigăm finala. Țin minte că au fost și vreo 3-400 de suporteri de la Sibiu care au venit la meci, ne împingeau de la spate, ca de fiecare dată când joci în culorile Sibiului, dar nu i-am putut mulțimi. Am fost foarte dezamăgiți. Diferența a fost la focus și la libere”.

„Kevin” a explicat că „strategia” de a se plânge de bani nu a existat. Timișorenii chiar nu erau plătiți la timp de conducere: 

„Era una dintre perioadele sensibile din punct de vedere financiar la Timișoara. Era o atmosferă încărcată, dar am încercat să ne motivăm cât mai bine înainte de turneul din Sfântu Gheorghe”.

Și antrenorul Tudor Costescu, care atunci se afla pe banca Timișoarei, a intervenit și a povestit despre această partidă:

„A fost un meci care s-a desfășurat în condiții cu totul speciale pentru noi. Adversarii noștri credeau că e o strategie, dar de fapt pentru noi erau niște zile foarte grele. Toată lumea știa în țară că lucrurile nu merg bine la Timișoara. Noi n-am făcut decât să ne prezentăm și să încercăm să jucăm baschet. Noi nu eram genul care să folosim stratageme sau alte tactice și am vrut să ne exprimăm pe teren cum am putut. A fost foarte greu, eram în condiții financiare și organizatorice dificile. Am ajuns acolo prin eforturile personale ale unor persoane apropiate de club. Băieții nu puteau aprecia aceste lucruri la acel moment, dar au văzut acea situație prin experiența personală. Băieții s-au autodepășit, s-au motivat extraordinar. Erau un grup unit și reușita de la acel meci a venit datorită eforturilor lor extraordinare”.

Un alt lucru iritant pentru cei care nu a fost la sală e dat de faptul că televiziunea care produce partidele de baschet din România nu a mai transmis acest meci live, preferând o finală în circuitul ATP a lui Marius Copil. Astfel, fanii au putut să își vadă formațiile favorite în acest maraton de la Sfântu Gheorghe abia în reluare. Dar oricum își luaseră spoiler de la Total Baschet cu privire la câștigătoare, într-o perioadă în care nu exista nici FRB TV.

În ciuda oboselii, BC SCM Timișoara avea să aibă o prestație excelentă în semifinale, pierzând la o singură posesie împotriva celor de la U-BT Cluj, formația care în cele din urmă a câștigat Final 8-ul de la Sfântu Gheorghe, după o finală cu Oradea.

Inevitabil, însă, clubul avea să treacă printr-o nouă reorganizare. Și-a schimbat numele în SCM Timișoara și pare că în sfârșit devine un proiect sustenabil sub bagheta antrenorului Dragan Petricevic, având chiar și doi sponsori în numele clubului.

De partea cealaltă CSU Sibiu avea să își ia revanșa în fața fanilor în anul următor, când a câștigat Cupa României într-o finală cu CSM Oradea, scor 88-78.

Cât despre MVP-ul partidei, Octavian Popa-Calotă, acesta se află la o a nu-știu-câta tinerețe, tot în galben albastru, de data aceasta în tricoul celor de la CSM Petrolul Ploiești.

*foto: Andreea Vlase

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!