Stiri Cupa României Masculin

Baschetul românesc, un produs care nu mai atrage publicul

Baschetul românesc, un produs care nu mai atrage publicul

Baschetul românesc traversează o perioadă dificilă în ceea ce privește atractivitatea sa pentru publicul larg. Un exemplu grăitor în acest sens a fost Final 8-ul Cupei României, unde prezența spectatorilor în tribune a fost extrem de scăzută, inclusiv la meciurile echipei gazdă. Acest fenomen subliniază o realitate îngrijorătoare: baschetul nu mai este un produs intern de succes care să rezoneze cu suporterii români.

Final 8-ul Cupei României la baschet masculin ar fi trebuit să fie o sărbătoare a acestui sport, un eveniment care să adune fani din toată țara pentru a susține echipele favorite. Cu toate acestea, realitatea din tribune a fost una dezolantă, doar două alte două echipe în afară de gazde au avut fani prezenți în Oradea Arena.

Să trecem puțin în revistă audiențele de la Final 8-ul Cupei României:

U BT Cluj-Napoca vs CSO Voluntari – 497 spectatori (conform FRB, dar este probabil o greșeală și vom considera că au fost 1497 de spectatori la meci)
CSM Constanța vs CSM Târgu Mureș – 769 spectatori
FC Argeș vs SCM U Craiova – 274 spectatori
CSM CSU Oradea vs SCM Timișoara – 2159 spectatori
CSO Voluntari vs CSM Târgu Mureș – 322 spectatori
CSM CSU Oradea vs FC Argeș – 1895 spectatori

Final 8-ul Cupei României de la Oradea Arena a strâns un total de 6.196 de spectatori la cele șase partide, ceea ce, raportat la capacitatea sălii de 5.200 de locuri, nu este deloc o cifră impresionantă. Practic, media de spectatori pe meci a fost de aproximativ 1.032 de persoane, un procent de ocupare a sălii de 19.6%, mult sub așteptările unui turneu care ar trebui să fie unul dintre cele mai importante din baschetul românesc.

Final 8-ul din sezonul precedent, desfășurat la Cluj-Napoca, cu sferturile de finală jucate în Sala Horia Demian, iar cu semifinalele și finalele în BT Arena, s-au strâns în total 16.188 de spectatori. Totuși singurele partide care au strâns peste 1.000 de spectatori au fost cele disputate de echipa gazdă. În Horia Demian a fost un procentaj de ocupare a locurilor de 35%, în timp ce în BT Arena de 43%.

În 2023 la Constanța, Final 8-ul a strâns în tribune un total de 5.423 de spectatori. Un procent de ocupare de 51% în condițiile în care vorbim de o sală cu o capacitate de 1500 de locuri.

Un format nepotrivit pentru realitatea baschetului românesc

Organizarea unui Final 8 presupune alocarea de multiple resurse. Din păcate, acest format pare prea amplu pentru baschetul românesc actual. Tribunelor goale le-au lipsit nu doar spectatorii, ci și atmosfera de competiție intensă, cea care poate transforma astfel de evenimente într-o veritabilă atracție pentru fani.

Un format Final 4 ar avea avantajul de a aduce direct în competiție cele mai puternice echipe, eliminând meciurile mai puțin atractive și crescând nivelul de intensitate al turneului. În loc să avem un Final 8 extins, cu meciuri care nu reușesc să atragă suficient public, un Final 4 ar putea oferi două semifinale de top și o finală spectaculoasă.

Poate singurul plus pentru echipele din Final 8 este reprezentat de meciurile eliminatorii, care sunt bune teste de caracter și mentalitate, mai ales dacă astfel de jocuri se repetă în campionat sau în competițiile internaționale.

Doar finala dintre CSM CSU Oradea și CSO Voluntari mai poate schimba imaginea Final 8-ului în privința audienței. Totuși, impresia unui eveniment care nu a reușit să capteze interesul publicului va rămâne și nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Problema este una de fond și nu poate fi pusă în spatele organizatorilor orădeni.

Baschetul românesc are potențial, dar fără o schimbare de strategie și o mai bună organizare, riscurile de a se transforma într-un sport marginal devin tot mai mari. Este momentul ca factorii de decizie să gândească o strategie pe termen lung, care să pună din nou baschetul în prim-plan și să atragă publicul în tribune.

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    Mda
    Vorbim si de Oradea prieteni, aici lumea in weekend e in Beiusul natal nu la baschet. Acum au fost si la restaurante ca a fost Valentines. Plus ca daca nu e Europa, sala e cam goala constant.

    cu 1 lună în urmă (16.02.2025) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe coconero :

    Nu aș zice
    Că baschetul românesc nu mai atrage publicul, dimpotrivă, eu am impresia ca acest parametru este in creștere.
    Desigur, conteaza si la ce ne raportăm, cu ce alte sporturi comparăm baschetul. Se cunoaște ca in România nu e baschetul sportul nr.1 si nici nr.2, poate ca nici pe podiium.
    Normal, fotbalul e primul, handabalul ar fi pe 2 [nimic anormal daca ne amintim ca odată eram singura națihne cu 4 titluri mondiale], voleiul ar fi pe 3 in preferintele spectatorilor, spun unii, altii considerând ca acolo a sauns astazi baschetul [care nu a avut niciodata rezultatele internationale la nivel de nationala ale voleiului]
    Mai avdm si hocheiul. foarte iubit in unrle xone din țară.
    Si cam astea sunt cred eu, sporturile de echipa care pot aduna la noi, mai mult de o suta-doua de spectatori.
    Oradea este totusi un oraș mic, aflat intr-o zona periferică a țării., dpdv geografic. Nu este realist sa astepti migrație de spectatori acolo.
    Mai repede veneau mai multi suporteri daca se juca Cupa la Sf.Gheorghe [cum a fost dealtfel o editie].

    cu 1 lună în urmă (16.02.2025) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!