Stiri Cupa României Masculin

F8. U-BT Cluj-Napoca este câștigătoarea Cupei României pentru al doilea an consecutiv

F8. U-BT Cluj-Napoca este câștigătoarea Cupei României pentru al doilea an consecutiv

Duminică, 18 februarie, într-o BTarena plină, U-BT Cluj-Napoca și CS Rapid București au jucat cu trofeul pe masă în ediția 2024 a Cupei României. Alb-negrii au condus în cea mai mare parte a meciului și au câștigat competiția pentru al doilea sezon consecutiv: 84-70.

U-BT Cluj-Napoca: David Lăpuște, Patrick Richard, Adam Mokoka, Mareks Mejeris, Andrija Stipanovic

CS Rapid București: Tudor Șomăcescu, Josip Bilinovac, Sayeed Pridgett, Paulius Petrilevicius, Ben Altit

Șomăcescu, încercând să repete isprava din semifinala cu CSM Oradea, și-a asumat patru din primele cinci aruncări ale echipei sale, izbutind să marcheze o singură dată, o triplă. Petrilevicius a înscris și el șapte puncte, în timp ce oaspeții au răspuns prin Mejeris, Stipanovic și Mokoka. Șomăcescu a continuat să domine duelul cu Lăpuște și a mai reușit un and-one, dar a și ajuns rapid la două faulturi personale, iar Tudor Costescu a luat decizia de a-l înlocui. Pe finalul sfertului, s-au remarcat Eddie și Fitzpatrick, veniți de pe bancă, iar ultimul a încheiat secvența cu un buzzer-beater prin care scorul a devenit 23-22 pentru Rapid București.

Clujenii, conduși de DJ Seeley, au început mai bine actul secund și au făcut un run de 5-0, oprit după o triplă a lui Tudor Gîrbea. Au urmat alte cinci puncte consecutive ale gazdelor și Costescu s-a văzut nevoit să ceară un timp de odihnă. Indicațiile sale n-au dat roade și, după reluarea jocului, Eddie și Cățe au mai pus cinci puncte în coșul adversarilor, iar tehnicianul bucureștenilor a mai solicitat un time-out, la scorul de 37-26. Alb-negrii s-au apărat mai bine preț de câteva minute și au jucat mult pe contraatac, în timp ce alb-vișiniii nu au arătat o precizie foarte bună în ofensivă. În oglindă cu primul sfert, actul secund s-a încheiat cu un coș pe sirenă a lui Richard, iar U-Banca Transilvania conducea cu 48-37 la pauză.

Cea mai mare diferență, după primele două sferturi, s-a consemnat la nivelul aruncărilor libere, clujenii având 20 de libere primite, iar bucureștenii doar 4. De asemenea, „studenții” stăteau mai bine la pase decisive (14-7), la turnovers (5-8) și la recuperări (19-15).

Începutul sfertului al treilea a fost identic cu cel al actului inaugural, Stipanovic pasându-i la alley-oop lui Mejeris. Pivotul lui U-BT a mai dat încă două pase decisive și scorul a devenit 54-39, înainte de o intercepție și două puncte marcate de Șomăcescu de la linia de libere. Stipe a continuat să se remarce și a izbutit trei coșuri consecutive, însă Pridgett și Altit și-au făcut treaba pentru Rapid, iar Șomăcescu a reușit încă o fază defensivă excelentă. Gazdele nu au mai arătat aceeași precizie în ofensivă și penultimul act s-a încheiat cu un avantaj de opt puncte al lui U-BT: 62-54. 

Eddie a fost primul marcator al secvenței decisive, punctând de la distanță și aducând puțină liniște în tabăra clujeană. Cățe s-a remarcat și el, însă Gîrbea și Hunter au adus-o pe Rapid la două posesii de adversari: 70-64. Eddie și Cățe au dus scorul la 74-64, dar Șomăcescu a continuat să impresioneze și și-a mai trecut două puncte în cont. Susținuți de peste 7000 de fani, clujenii au gestionat mai bine următoarele minute și, cu 68 de secunde înainte de final, conduceau cu 79 la 70. Eddie a marcat o nouă triplă, iar U-BT Cluj-Napoca a câștigat Cupa României pentru a doua oară la rând: 84-70.

Liderii învingătoarei au fost Jarell Eddie (23 de puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive), Emi Cățe (13 puncte, 8 recuperări) și Andrija Stipanovic (13 puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive).

De partea cealaltă, s-au remarcat Toarlyn Fitzpatrick (14 puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive), Tudor Șomăcescu (13 puncte, 2 recuperări) și Alex Hunter (12 puncte, 2 recuperări).

Pentru U-BT Cluj-Napoca aceasta este a șasea Cupă a României câștigată, după cele din 2016, 2017, 2018, 2020 și 2023.

*foto: Bogdan Isailă/Baschet.ro

14 comentarii la aceasta stire:
  • varu silvois :

    meci intens, frumos si de calitate
    Doi jucatori romani au jucat slab si slabut, restul in dispozitie buna iar mana lui Eddie a strapuns blestemul echipei gazde din Cupa Romaniei. Felicitari maxime, mereU nUmai U.

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024) Raspunde
  • Silvois :

    Silva's on fire
    Frumos meci, superba atmosfera. Imbucurator este faptul ca exista, in acest moment, trei echipe care pot, mai mult sau mai putin, sa conteste suprematia Clujului in plan intern: Voluntari, in primul rand, Oradea si Rapid, in planul al doilea, dupa propria parere. E benefic si pentru aceste echipe sa se poata confrunta si autoevalua in raport cu o forta de certa valoare europeana, e benefic si pentru U sa aiba competitori de valoare. Intr-o astfel de emulatie, putem spera la o crestere a baschetului nostru, independent fata de politica debila a federatiei!
    Inca ceva: mi-ar place sa-l revad in echipa Clujului pe Somacescu, un real talent. Felicitari, U!

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca John Ioan:

      +1
      Pentru Somacescu, un jucător de viitor, cu un mare potențial. Cand il vad cum joaca la 18 ani…
      Si mie mi-a placut mult. Ar fi genial sa-l putem lua la anul.

      cu 2 luni în urmă (18.02.2024)
    • CSM CSU Oradea TheOptimiser:

      -1
      Pentru Oradea, cel puțin în momentul de față. La ce lipsă de interes există la echipă în momentul de față nu vedem cum putem să punem probleme vouă, dar cine știe, poate declarația lui Coach îi va face pe jucători să-și limpezească mințile :))

      cu 2 luni în urmă (19.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Nu stiu
      Daca a plecat in conditii bune de la noi si daca o revenire e posibila.

      cu 2 luni în urmă (19.02.2024)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Delekon :

    Frumoasa organizare.
    Apreciez progresul fata de anul trecut. Mai ales echipa de acrobati si eventurile pentru copii de afara. Sper sa mai fie si alta data.

    Reiau propunerea de a muta toba in B, pe mijloc. E greu sa ne sincronizam cat călătorește sunetul si mai e si ceva ecou de la acoperiș.

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    FELICITARI
    Pentru primul trofeu al sezonului. Cum au spus o mai multi, finala a fost in sferturi. Cu Guzman in teren nu vad ce echipa ne poate scoate in sistem cel mai bun din 5 jocuri. Trebuie doar busy work, concentrare, odihna, doing more of the same si n mod normal ne indreptam si inspre titlu.
    In Eurocup obiectivul a fost depasit, orice rezultat pozitiv de acum intainte va fi mega bonus.
    Una peste alta, un sezon cam pe plus. Sper asa sa se si finalizeze.
    Meciul din seara asta - subtire de tot, nu stiu ce ati vazut voi asa spectacol. Organizarea si atmosfera destul de faine. Nu over the top though.
    Si mie mi-a placut somacescu.
    Haide U!

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca John Ioan :

    Congrats 🎉
    O finală frumoasa, încheiată frumos. Echipa a jucat exact cat a avut nevoie ca să castige fara prea mari emotii. E buna si pauza care urmeaza. Se mai odihnesc putin si jucatorii.
    Organizarea a fost buna, ma bucur ca majoritatea spectatorilor au ramas la final sa sarbatorim impreuna. De apreciat si coregrafia din pauze 👍.
    Una peste alta, felicitări pentru primul trofeu al anului. Poate o sa ma creadă unii prea optimist, dar de ce nu, sa speram si in Eurocup la inca cel putin 2 meciuri pe terenul nostru 😁. Dar mai e mult pana departe. Pana una alta sa ne bucuram. Haide U!

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    A, da
    1. Mejeris e din ce in ce mai prezent. Imbucurator.

    2. La cata €&@? si-a luat Burlacu vazand tot parcursul nostru - a fost oficial la toate cele 3 meciuri- si a mai luat si la premiere🤣🤣
    Mai trimite l mama lu Vlad, ca mai avem carne, Cluju’ e bogat😁

    cu 2 luni în urmă (18.02.2024) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    No așe da!
    Putem merge să ne spălăm în Someș ca tot o pus boc pietre noi.
    Până una alta: cum să îți bați joc de burlacu direct fără să-i spui? Îl trimiți la Cluj la pt cupa României unde fain frumos i se aude numele și este huiduit de fiecare dată. Oare Dna tocană are întindere sau bătături de la tocuri ca nu s-a prezentat și a trimis argatul?
    Organizare chiar faină, rapidul aplaudat frumos. Chiar a fost un turneu bun. Repet f4 ar fi mai indicat decât f8. Petrica e mintea echipei, iar stipe sufletul. Stipe nu mai are mult și ne bate uneori când tăcem ca porcii în cucuruz:)) cu schema lui de fluierat atacurile adversarilor:))

    cu 2 luni în urmă (19.02.2024) Raspunde
  • pipzn :

    Meci
    frumos, Rapid a dat o replica mai buna decat ma asteptam. Felicitari si lor pentru o evolutie cu un lot decimat.

    Felicitari lui "U" pentru indeplinirea primului obiectiv pe plan intern!

    Organizare buna, o scapare a prezentatorului la final, l-a omis in prima faza pe Richard, a trecut direct la urmatorul jucator. De iertat scaparea pentru ca sezoane intregi nr.35 era ultimul.

    cu 2 luni în urmă (19.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @
      daca imi permiti o corectie. Pe Petrica l-a lasat ultimul pentru ca era capitanul echipei si urma sa primeasca cupa. In schimb pe Guzman nu l-a pomenit pina nu s-a dus Karel si a inceput sa se scalimbaie in fata lui. Normal era sa-l cheme primul pe scena pentru ca prezentarea s-a facut in ordinea numerelor de pe tricou. Dar , ma rog... nu-i obligatotiu sa te pricepi la ceva ca sa urli din toti bojocii la microfon.

      Mai dar si lui burlacu ii place sa o fure ...
      Cit de talimb, neghiob, idiot etc. sa fii , sa vezi ca-i huiduit ( deh, se mai huiduie la baschet....) si sa-l pui dar mai ales sa accepti sa fi huiduit, nu o data , de mai multe ori. In orice caz multi au avut ocazia sa vada si NALUCA ( stafia, pentru neuronas ), indispensabilul ( adica izmana) ferebeului, marimea-sa-mica berceanu ! Ce nu face omu' pentru un sprotz !

      cu 2 luni în urmă (19.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      evident
      Șpriț!

      cu 2 luni în urmă (19.02.2024)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    TİTİMBECİL
    Mai degrabâ tu eşti "talimb,neghiob,idiot",nu te duce lemnul sâ vezi câ omul poate face mişto de voi,ıl doare pe el câ este huiduit de un bou ca tine. Eu ın locul lui aş aplauda sâ mori de ciudâ

    cu 2 luni în urmă (19.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!