Stiri Cupa României Masculin

Conducerea lui CSM Târgu Mureș a analizat situația echipei într-o conferință de presă

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
30.11.2022

Conducerea lui CSM Târgu Mureș a analizat situația echipei într-o conferință de presă

CSM Târgu Mureș traversează o formă nefastă în ultimele runde, fiind învinsă în cinci dintre ultimele șase runde. Multe dintre aceste eșecuri au venit la limită. Cel mai recent a fost cel din duelul cu CSM Miercurea Ciuc, 87-98.

Cu acest prilej, conducerea echipei nou-promovate a realizat o conferință de presă în care a fost analizată situația echipei. Primul care a vorbit a fost antrenorul George Trif.

„Am început pregătirea acestei echipe cu intenția de a aduce echipa în formă sportivă maximă la începutul sezonului. Fiind o echipă nou promovată aveam nevoie de un start bun…. Am prins vârf de formă la Cupa României și în primele meciuri din campionat când am jucat bine și dacă aveam mai multă șansă am fi avut încă minim două victorii.

Din păcate semnele că această forma sportiva este în scădere au apărut la meciul cu Rapid. Totuși nu trebuie să uităm că rotația în echipa noastră este una destul de scurtă, plus că avem mulți jucători importanți trecuți de prima tinerețe sportivă şi ceilalți foarte tineri fără experiența jocurilor şi presiunea din prima Divizie. Din păcate pe lângă toate acestea, nici accidentările nu ne ocolesc, exemplul cel mai elocvent este contribuția lui Goran Martinic, om de bază care din cauza problemelor de sănătate nu poate juca şi nici să se antreneze la 100% din potențial. De asemenea Jonathan (Person) a fost răcit în ultima săptămâna şi Gajovic cu dureri de spate. Asta nu scuza lipsa de atitudine şi concentrare din meciul cu Ciuc. În meciul din Cupa României am jucat tot fără Goran Martinic şi am câștigat.

La orice echipă sunt momente bune şi momente mai puțin bune, important este să stăm uniți şi prin muncă să depășim momentele grele. Am construit această echipă păstrând în lot toți jucătorii de anul trecut – mai puțin Steff Norbi care s-a retras – pe ideea de a clădi sănătos pas cu pas o echipă competitivă și pe lângă jucătorii cu experiență să crească cei tineri din Târgu Mureş ca ei să devină piese de bază peste câțiva ani. Îmi pare rău că nu am reușit să le dau mai multe minute din cauza jocurilor strânse şi presiunea rezultatelor. Târgu Mureş are tradiție în baschet iar suporterii târgumureșeni sunt cunoscători de fenomen, de asemenea după atâta pauză de baschet le este și lor foame de rezultate, mai ales că au fost obișnuiți cu o echipă competitivă care a jucat atâtea finale. Nu trebuie să uităm un lucru: în acea perioadă, cel puțin la ultima finală, aveam 7, 8 străini în lot și bugetul de salarii nu se compara cu ce este în prezent.

Dacă vrem să construim ceva frumos și sănătos, de durată, este nevoie de timp și răbdare. Nu putem să cerem unui copil ca și Nistor sau Mureșan să intre se să câștige meciurile, dar îi putem acorda încredere, asta depinde de ce obiectiv ne propunem: avem bani să aducem jucători străini care să facă diferența sau avem răbdare și clădim pe acești jucători târgumureșeni doar cu câțiva străini?

Suntem echipa din divizia A cu cei mai mulți jucători  localnici, aici nu vorbesc de jucători români ci de jucători târgumureșeni. Sánta, Borșa, Bölöni, Engi, Sólyom, Mureşan, Nistor plus alți copii care vin din spate. Pentru mine asta e o mândrie ca antrenor târgumureșean.”

Szászgáspár Barnabás, director adjunct al clubului sportiv, a confirmat că la CSM nu există vreo datorie față de jucători, antrenori sau colaboratori și a întărit susținerea față de jucători și antrenori.

„Referitor la secția de baschet, sunt toate condițiile pentru a crește treptat şi a se face performanță bună şi nu sunt datorii față de jucători.

Echipa a fost construită acum doi ani pe un proiect bazat pe jucători şi antrenori locali şi în urma promovării în Liga națională a urmat o întărire a lotului cu trei jucători străini pe posturi deficitare, care au fost finanțate exclusiv şi în totalitate de sponsorii noștri.

Știm că lotul este la limită cu o rotație scurtă, dar asta a fost bugetul disponibil pentru primul pas în Liga națională.

Este greu de calculat cu accidentările care au survenit în ultima vreme şi din păcate avem jucători de bază care lipsesc de 5 etape şi nu au putut fi  recuperați 100%.

În formulă completă echipa a dovedit şi în campionat şi în cupă că se poate lupta de la egal la egal cu echipele de top al campionatului.

Suntem alături de ei în totalitate pentru că avem lotul cu cei mai mulți jucători locali din campionatul național şi merită să le dăm credit şi continuitate, îmbinat experiența cu tineretul talentat care vine din urmă.

Vom analiza situația actuală cu comitetul director al clubului si cu sponsorii noștri, să găsim soluția cea mai bună pentru viitor.”

La această conferință a fost prezent și Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș.

„În primul rând vreau să mulţumesc echipei de baschet pentru rezultatele superbe din sezonul trecut, pentru promovarea în Liga Naţională. Ştiu că mulţi suporteri în prima fază erau nemulţumiţi, dar trebuie să înţeleagă că acesta este un alt nivel, un nivel la care trebuie să se adapteze. Este un campionat mult mai dificil decât liga secundă. Cel mai frumos lucru este să dăm sprijinul nostru maxim, fiindcă sunt sigur că o să vină şi rezultatele.

Fără susţinerea suporterilor şi a noastră va fi foarte greu. Aş ruga pe toată lumea să se abţină de comentariile negative la adresa echipei şi a jucătorilor, antrenorilor, fiindcă şi ei ştiu ce au de făcut. Sunt oameni valoroşi în echipă, începând cu antrenorul George Trif până la toţi jucătorii. Vă rog răbdare şi susţinere maximă! De la mine sigur vor primi, am fost la meciuri şi am văzut că echipa a crescut de la meci la meci.”

Nu în ultimul rând au vorbit și veteranii echipei, Szabolcs Santa și Goran Martinic. Iată ce au avut de spus cei doi:

„Asta este viaţa sportivă. Antrenorul George Trif nu trebuie să-şi asumă răspunderea, fiindcă noi am fost pe teren. Când iei aproape 100 de puncte de la Miercurea Ciuc – chiar dacă nu au o echipă deloc rea -, nu poţi să dai vina pe nimic. În primul rând este vina noastră. Nu trebuie să omitem faptul că chiar dacă avem câţiva jucători cu experienţă, totuşi suntem o echipă nou promovată. Să ştiţi că m-am gândit şi eu mult ce ne a cauzat această cădere – am avut probleme cu somnul – poate – în afară de accidentări şi indisponibilităţi – ne-a afectat subconştient şi faptul că am pierdut câteva meciuri la mustaţă.

Dar caracterele mari nu atunci se arată când echipa câştigă la 20-30 de puncte… Acum trebuie să dăm dovadă de caracter, nu este târziu pentru nimic, trebuie să ne regăsim forma sportivă. Trebuie să luăm totul pas cu pas din nou. Toţi trebuie să ne analizăm jocul, să facem mea culpa şi de aici să creştem.

Trebuie să mergem în continuare înainte, cu spirit pozitiv şi să arătăm ce putem, împreună cu susţinerea suporterilor!”, a declarat Santa.

„Înainte să vorbesc despre meciul de la Ciuc, trebuie să vorbesc despre mine. Aproape de la începutul sezonului mă chinuie o accidentare, nu am putut da 100% nici la antrenamente. Nu este o scuză, nu vreau să mă spăl de responsabilitate, şi trebuie să spunem că nu numai eu am avut probleme. Şolopa şi Bölöni au revenit după operaţie, Gajovic a avut şi el problemele, iar acum aşteptăm cât de grav este accidentarea din Ciuc al lui Alin Borşa. Inclusiv Jonathan Person a fost bolnav ultima săptămână. Nu este o scuză pentru nimeni, fiecare îşi ia partea de responsabilitate şi mergem mai departe.

Referitor la meciul de la Miercurea Ciuc. Ei numai sunt o echipă naivă, au arătat un baschet de calitate, au pierdut meciuri la limită împotriva unor adversari puternici. Ar fi fost o victorie obligatorie, dar acum ne vedem de drumul nostru care va urma. Nu este o tragedie, deoarece vin două meciuri, cu Piteştiul şi cu Sibiul, dacă le câştigăm revenim pe drumul pe care ni l-am închipuit. Trebuie să arătăm caracter şi să revenim la forma sportivă. Am arătat şi până acum că ne putem lupta de la egal cu echipe cu bugete mult mai mari şi cu un lot mult mai valoros decât echipa noastră.

Referitor la unele comentarii din media de socializare: de obicei nu citesc comentariile, dar am auzit că unii au comentat negativ referitor la unii jucători sau antrenori. Fanii trebuie să înțeleagă că suntem acum acolo unde nu am mai fost de mulți ani. A trebuit să începem totul de la zero. Trebuie să mulțumesc primăriei, consiliului local și sponsorilor că am ajuns de la zero acolo unde suntem acum. Când am venit acum zece ani în România, Oradea abia se califica în play-off. Pentru a avea rezultate mari, trebuie să ai răbdare. Este primul an, când ne adaptăm din mers. Trebuie să luăm totul pas cu pas.

Cum a spus și George Trif, nu mai este o echipă în România care să aibă atâția jucători locali. Cred că suntem pe drumul bun, ne trebuie doar timp și totul se va îndrepta, dar avem nevoie și de susținerea adevăraților fani, care ne înțeleg și nu dau importanță comentariilor negative, și care ne susțin așa cum ne au susținut în toți acești ani!”, a completat Martinic.

**Toate declarațiile sunt preluate de pe site-ul oficial al echipei, csmtgm.ro.

Pentru CSM Târgu Mureș urmează o etapă în care echipa va sta pe tușă, pentru ca la o săptămână distanță să evolueze din nou cu FC Argeș.

*foto: csmtgm.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!