Stiri Cupa României Masculin

F8. CSO Voluntari și SCM U Craiova se întâlnesc pentru al treilea an la rând în Cupa României

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
09.02.2023

F8. CSO Voluntari și SCM U Craiova se întâlnesc pentru al treilea an la rând în Cupa României

Pentru al treilea sezon la rând, CSO Voluntari dă piept cu SCM U Craiova în turneul final al Cupei României. Disputa dintre cele două formații în Final Eight-ul de la Constanța are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 14:30.

Ultimul duel direct în a doua competiție internă a baschetului masculin românesc a avut loc chiar în finala ediției precedente a Cupei României. Voluntari și Craiova au luptat pentru trofeu la Final Four-ul organizat chiar de olteni, după ce cu un an în urmă adversarii lor îi eliminaseră în semifinale, printr-o victorie cu 81-80.

Disputa a condus către un succes clar al ilfovenilor, scor 89-75, prin care „The Experts” și-au adjudecat a doua cupă consecutivă. Oaspeții au condus de la un capăt la altul, însă ambele formații se află în situații foarte diferite față de acel moment.

În primul rând, niciuna dintre cele două grupări nu mai are același antrenor pe banca tehnică. În cazul vicecampioanei României, Sașa Ocokoljic a fost înlocuit de Ainar Bagatskis, pe când „The Misterious Ones” nu mai sunt pregătiți de Michalis Kakiouzis, ci de Vitaly Stepanovski.

De asemenea, nucleul de autohtoni al Voluntariului a suferit câteva modificări. Marcu Badiu, MVP-ul ultimelor două finale din Cupa României, a ajuns la Rapid București, în timp ce Vlad Moldoveanu, baza reconstrucției echipei începută în 2020, evoluează acum la Dinamo București.

Cele două grupări au bifat câte o bornă istorică în acest sezon, și anume prima participare în grupele unei competiții europene. CSO Voluntari a luptat inițial pentru calificarea în grupele Basketball Champions League, dar eșecul cu Tofaș Bursa a trimis-o în FIBA Europe Cup. Craiovenii au ajuns în grupele aceleiași competiții după ce au trecut de un turneu preliminar.

Soarta a făcut ca ambele echipe să fie repartizate în Grupa H, alături de Norrkoping Dolphins și HAKRO Merlins Crailsheim. Oltenii au avut câștig de cauză în ambele dispute directe (70-61 pe teren propriu și 74-60 în deplasare). La final, aceștia au avut un bilanț de 5-1 și au terminat grupa pe prima poziție, în timp ce Voluntari s-a aflat pe locul trei cu două victorii și patru eșecuri.

Cele două echipe nu traversează cea mai bună formă înaintea acestui duel. Elevii lui Vitaly Stepanovski au pierdut opt dintre ultimele nouă meciuri. Patru eșecuri au venit în Europe Cup (de două ori cu Chemnitz, acasă cu Cholet și în deplasare cu FC Porto) și alte patru în Liga Națională (cu CSM Constanța, Rapid București, CSU Sibiu și CSM Târgu Jiu). Singurul succes din această perioadă a venit în confruntarea cu Petrolul Ploiești din 18 ianuarie, încheiată cu 71-61.

De cealaltă parte, ilfovenii au reușit să ajungă în Top 10 în Liga Națională, în ciuda emoțiilor de pe finalul Conferinței A, datorită unei victorii în ultima etapă a primei faze cu CSM Focșani. Trupa pregătită de Ainars Bagatskis a pierdut totuși deja două dispute în această parte a campionatului, 76-98 acasă cu Rapid București și 73-74 pe terenul lui CSU Sibiu, din cauza unui game-winner al lui Roberts Blumbergs.

În cele două meciuri de Cupa României, Sharas Vasiliauskas a fost principalul marcator al lui Voluntari, cu o medie de 18 puncte pe meci, dar între timp el a fost înlocuit cu Maurice Watson. Eric Thompson a fost principalul recuperator, cu 8.5 astfel de realizări pe meci, pe când Toddrick Gotcher s-a remarcat la capitolul paselor decisive, cu 8 assist-uri în medie.

De partea cealaltă, principalul realizator a fost Topias Palmi, care a avut o medie de 20.5 puncte pe meci, în timp ce Cortez Edwards a fost lider la recuperări (6.5 pe meci) și pase decisive (9.5 pe meci).

Disputa dintre CSO Voluntari și SCM U Craiova este programată sâmbătă, 11 februarie, de la ora 14:30 și poate fi urmărită în direct pe Digi Sport 4, Prima Sport 5 și FRB TV.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!