Stiri Cupa României Masculin

Cupa României: Avancronica grupei B (Oradea, Cluj, Dinamo)

Cupa României: Avancronica grupei B (Oradea, Cluj, Dinamo)

Una dintre cele mai interesante grupe din prima fază a Cupei României este grupa B. Aceasta este găzduită de CSM CSU Oradea, vicecampioana României și finalista ediției precedente a Cupei, și în aceeași grupă se mai află U-BT Cluj-Napoca, formația care a câștigat titlul și Cupa, și CS Dinamo București.

Cele trei meciuri se vor desfășura la Oradea Arena, în perioada 15-17 septembrie, după următorul program:

  • Vineri, 15 septembrie, ora 19:00 U-BT Cluj-Napoca vs. CSM Oradea
  • Sâmbătă, 16 septembrie, ora 19:00 CS Dinamo București vs. U-BT Cluj-Napoca
  • Duminică, 17 septembrie, ora 19:00 CSM Oradea vs. CS Dinamo București

Câștigătoarea acestui turneu se va califica la Final 8-ul Cupei României. De asemenea, ocupanta poziției secunde are șansa de a accede mai departe, în cazul unui coșaveraj bun.

Iată cum arată cele trei componente ale grupei B:

CSM Oradea

Bihorenii vin după un sezon foarte bun în care, în ciuda faptului că nu au obținut niciun trofeu, au avut un procentaj extrem de ridicat al victoriilor și au arătat un baschet frumos. Cristian Achim și Rade Markovic au rămas pe banca tehnică a Leilor-Roșii, iar aceștia au izbutit să păstreze doi din cei trei jucători care au reprezentat nucleul de bază al echipei: Erick Neal și Donatas Tarolis. În schimb, Mark Ogden a ales să plece în Italia, la Fortitudo Bologna.

Pe lângă cei doi, CSM Oradea i-a mai păstrat în lot pe Nikola Markovic, Kris Richard, Cătălin Baciu, Bobe Nicolescu, Tudor Gheorghe, Luca Năstruț și Enzo Vescan. Ogden a fost înlocuit cu Lennard Freeman, iar Nijal Pearson și Toddrick Gotcher au venit după plecările lui Josh Bostic, Justin Carter și Stephen Holt.

În presezon, roș-albaștrii au disputat patru partide de verificare, toate câștigate: 88-86 vs. SCM Timișoara, 85-63 vs. Szolnoki Olajbanyasz, 103-81 vs. Spisska Nova Ves și 98-87 vs. KK Zlatibor.

U-BT Cluj-Napoca

Alb-negrii au cucerit toate trofeele interne în stagiunea 2022-2023 și au participat pentru prima oară în EuroCup dar, cu toate acestea, au schimbat o bună parte din echipă. Mai exact, Leo Meindl, Stefan Bircevic, Jalen Jones, Nemanja Gordic, Kasey Shepherd, Nandor Kuti și Akos Szentkuti nu mai fac parte din lotul lui Mihai Silvășan. De asemenea, două modificări au avut loc și în staff-ul tehnic, clujenii despărțindu-se de Milorad Perovic, care a devenit coordonatorul academiei U-BT, și de Ștefan Odea, care s-a reunit cu Tudor Costescu la Rapid. În schimb, au venit în staff Srdjan Flajs și Răzvan Cenean.

Din punct de vedere al lotului, U-Banca Transilvania i-a păstrat pe liderii Patrick Richard și Andrija Stipanovic, pe energicul Karel Guzman și pe românii Emanuel Cățe, David Lăpuște și Eduard Roschnafsky. În plus, au semnat cu „studenții” Mareks Mejeris, Bryce Jones, Jarell Eddie, DJ Seeley, Mihai Măciucă, David Fîntînă și Alexis Petric.

U-BT a jucat cinci amicale, doar cu echipe din străinătate, și a avut un bilanț de 3-2: 77-73 vs. Dynamic Belgrad, 81-73 vs. Spartak Subotica, 83-77 vs. Mega Basket Belgrad, 76-82 vs. AEK Atena și 82-98 vs. Panathinaikos Atena.

CS Dinamo București

În ediția 2022-2023, trupa din Capitală și-a construit strategia în jurul unui nucleu de români, condus de Vlad Moldoveanu, însă rezultatele nu au apărut, iar Dinamo a ratat playoff-ul. Între timp, Moldoveanu s-a retras din baschet, Radu Vîrnă a plecat la CS Vâlcea 1924, singurii autohtoni care au rămas fiind Andrei Mandache, Ștefan Grasu, Sasha Son, David Pătru, Luca Alexandru și Alexandru Moroșanu.

La capitolul autohtonilor, Sotiris Manolopoulos i-a mai transferat pe Alexandre-Christian Maticiuc și pe David Antonescu. Dinamo a înlocuit toți străinii din stagiunea precedentă, aducându-i în schimb pe Zarko Djuric, Petar Avlijas, Andre Jones, Sean Evans, Cortez Edwards și Shaquillo Fritz.

Iată rezultatele obținute de „câinii roșii” în presezon: 48-72 vs. FC Argeș Basketball, 70-52 vs. CSM Constanța și 77-70 vs. CSM Târgu Jiu.

Uitându-ne la loturi, putem spune că U-BT Cluj-Napoca este favorită în acest turneu, însă CSM Oradea poate pune probleme foarte mari, mai ales luând în considerare faptul că joacă pe teren propriu. De altfel, cu siguranță, alb-negrii nu au uitat ce s-a întâmplat în sezonul trecut în turneul de calificare la Final 8-ul Cupei României, atunci când tot din postura de favorită a fost învinsă de CS Dinamo București și doar victoria surprinzătoare a Stelei împotriva lui Dinamo a calificat-o pe U-BT la turneul final.

Nu în ultimul rând, trupa din Ștefan cel Mare nu trebuie subestimată deloc. Chiar dacă a început mai greoi, fără Sotiris Manolopoulos care a fost plecat cu naționala Greciei la Campionatul Mondial, Dinamo pare să se fi redresat, izbutind să obțină rezultate bune în a doua parte a presezonului.

Așadar, se anunță un turneu interesant în Oradea Arena, iar faptul că sezonul debutează cu un derby între CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca nu face altceva decât să adauge spectacolului care va fi pe teren.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Ba-i bai!
    Prin autoritatea dată aici de pronosticarea corectă a ultimelor trei jocuri ale campionatului mondial cîștigat pe merit de nemți, anunț pe această cale pe toți cei interesați de fenomen, pronosticul grupei orădene: se califică Oradea și Dinamo, iar U vede ce probleme mai sînt după atîtea schimbări, că începe deja sezonul și-i mare bai...

    cu 7 luni în urmă (13.09.2023)
    • pipzn:

      Re
      Nu am urmarit pronosticurile dvs. pentru Campionatul mondial, dar daca mai tin bine minte, cele legate de campionatul intern nu prea le-ati nimerit.

      Altfel, exista modificari mari in toate echipele care evolueaza in aceasta grupa (si nu numai). Eu unul nu am vazut nici macar un joc de pregatire, al niciunei echipe ca sa imi pot face o cat de mica idee in afara de vesnicul "calcul al hartiei".
      Asadar oricare varianta mi se pare posibila si implicit aceea in care "U" nu va merge mai departe.

      cu 7 luni în urmă (13.09.2023)
    Raspunde
  • m4riu5 :

    Oradea - game over
    „CSM Oradea poate pune probleme foarte mari”. Cui?! Poate sie însăși! Cu lotul actual, cu mentalitatea de old-boys mereu aceeași de sezoane întregi și mai ales cu actuala bancă tehnică, echipa va avea probleme să termine campionatul în primele 8. Cupe europene? Pfff...

    cu 7 luni în urmă (15.09.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!