Stiri Cupa României Masculin

Cupa României - Câteva întrebări

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.09.2012

Sezonul competițional 2012/13 la baschet masculin demarează la finele săptămânii în curs. Vom avea parte de trei turnee contând pentru prima fază a Cupei României la baschet.

12 cluburi vor susține primele jocuri oficiale în noua stagiune. O discuție se poate naște aici. Echipele vin după două luni de pregătiri și intră direct în pâine cu participarea la un turneu în cadrul căruia fiecare echipă va disputa câte trei jocuri. Oficiale.

Se impune întrebarea: cât este de inspirată decizia de a organiza primul tur al Cupei României în sistem turnee?

Și începem discuția.

În primul rând, ca și opinie personală, să pui o echipă să joace trei meciuri în zile consecutive nu este prea inspirat. La modul general. Dar cu atât mai mult că prin acest turneu începe sezonul competițional.

Argumente contra există destule. Unul dintre ele ar fi acela că echipele nu sunt racordate din toate punctele de vedere la nivelul unei întreceri oficiale. După cantonamente și foarte multe acumulări din punct de vedere fizic și destul de puțină muncă specifică.

În plus experiența turneelor de pregătire ar trebui să tragă câteva semnale de alarmă. Aproape toate echipele au suferit accidentări la aceste turnee. Nu spun că în alte cazuri, adică în jocurile disputate la distanță de 3-5-7 zile jucătorii nu se accidentează. Însă, cred că în oarecare măsură acest lucru se poate preveni. Altfel decurge recuperarea când nu ai meci a 2-a și a 3-a zi.

Dar, haideți să nu fim avocații jucătorilor. Ca să-l parafrazez pe un antrenor din Divizia A, dacă ești jucător profesionist joci atunci când ți se cere.

Un alt aspect pur sportiv și de pe urma căruia calitatea întrecerii are de suferit se referă la faptul că majoritatea antrenorilor nu au suficiente informații despre adversari. Ei se află într-un punct în care nici propria echipă nu și-o cunosc așa cum ar trebui. E drept că poți să te pregătești și un an de zile dacă nu ai parte de meciuri oficiale. Până la urmă jocul oficial e cel mai bun test. Revenind însă la necunoscute, mulți antrenori mizează destul de mult pe scouting. Dar când nu ai prea multe informații ce fel de scouting poți să faci?

Înaintea și în timpul unui turneu în cadrul căruia întâlnești trei adversari diferiți în condițiile în care nu ai suficiente date și informații despre adversar e cât se poate de evident faptul că și calitatea jocului are de suferit. Echipele vor intra pe teren fără să știe exact care sunt plusurile și minusurile echipelor. Bine, există și cealaltă variantă. Și anume că o astfel de competiție poate să fie una a surprizelor, a neprevăzutului. Una care să avantajeze echipele ce nu se axează pe scouting.

În fine, organizarea unor astfel de turnee pe teren neutru nu aduce vreun beneficiu echipelor participante. Credeți că publicul neutru va fi atât de atras de meciuri încât să se umple sălile? În afara rețetei financiare nici expunere nu vor avea echipele participante întrucât baschetul la noi în țară nu prezintă un astfel de interes încât să atragă publicul de orice fel într-o sală neutră.

Un alt lucru despre care aș vrea să vorbesc. De ce trebuie să protejăm în acest mod echipele care participă în cupele europene? E chiar atât de obositor să joci două meciuri în plus? De ce trebuie să li se acorde un avantaj important acestor echipe la câștigarea unui trofeu?

Revenind la modul de disputare al primului tur al Cupei României, sub formă de turnee, să nu uităm că echipele au fost întrebate ce format preferă. Desigur nu avem nicio idee cât de mult a contat părerea cluburilor. Chiar s-a ținut cont de opinia lor sau FR Baschet s-a folosit de chestiunea asta ca să fie acoperită?

O ultimă întrebare. Organizezi competiția cu aceste turnee. După cum bine știți câștigătoarele acestor turnee se califică în sferturile de finală. Tabloul este completat de cel mai bun loc 2 de la aceste turnee. Cât este de corect acest lucru în opinia dumneavoastră din moment ce la Sibiu vor juca trei dintre primele opt echipe ale țării în sezonul precedent, iar la Mediaș vor participa două nou promovate și alte două echipe care nu s-au calificat în playoff? Departajarea între locurile 2 se va face pe baza coeficientului de coșaveraj dacă acestea vor avea același număr de victorii și înfrângeri la încheierea turneelor. Pe hârtie sunt șanse mici ca locul 2 de la turneul de la Sibiu să aibă șanse la calificarea mai departe.

Bine-nțeles o echipă dacă este cu adevărat bună va câștiga în pofida oricărei adversități și împotriva oricărui adversar. Dacă ești bun o demonstrezi împotriva celor mai buni. Asta nu se discută. Însă aceste întrebări se impun a fi puse. Așa, de dragul discuției.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!