Stiri Cupa României Masculin

Cupa României masculin - Sezonul 2012/13 demarează cu turnee în locul unei duble manşe

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.09.2012

 

Cupa României, 'acaparată' în ultimul sezon de Tudor Costescu şi BCM U Piteşti 

Sezonul 2012/13 în baschetul masculin va demara cu prima fază a Cupei României. Evenimentul se va desfăşura, în premieră, prin trei turnee la care vor lua parte 12 din totalul de 16 echipe înscrise în primul eşalon.  Va fi un început de sezon inedit pentru baschetul masculin românesc.

A fost eliminat primul tur al Cupei României, desfăşurat până de curând în sistem dublă manşă (tur-retur). În schimb au fost introduse aceste turnee. O schimbare radicală.

Una să joci pe teren propriu şi apoi, şapte zile mai târziu jocul revanşă, pe terenul oponentului sau invers. Cu totul altceva e să participi la un turneu pe teren neutru, dar mai ales să dispuţi trei meciuri în zile consecutive. Ca să nu mai vorbim despre faptul că acestea sunt primele meciuri oficiale ale noului sezon pentru fiecare dintre cele 12 echipe direct implicate. Un lucru e să joci nişte meciuri de pregătire, oricâte ar fi ele şi oricât de competitive şi un altul este să dispuţi meciuri oficiale. Trei în tot atâtea zile.

În aceste condiţii putem spune că şi turneele de pregătire desfăşurate în acelaşi sistem, cu trei meciuri pentru o echipă în tot atâtea zile, au o cu totul altă semnificaţie. Bine-nţeles acest lucru nu trebuie înţeles greşit. Oamenii şi echipele se pregătesc pentru noul sezon competiţional ca şi întreg. Nicidecum nu doar pentru participarea la turneul de Cupa României programat a se desfăşura între 28 şi 30 septembrie. Însă, turneele de pregătire organizate în acelaşi sistem precum cele de cupă pot avea o altă semnificaţie. De exemplu îi poate ajuta pe jucători să înţeleagă mai bine care e treaba cu aceste meciuri, dar mai ales cu le oferă exerciţiul şi şansa de înţelege mai uşor cum decurge partea cu recuperarea rapidă.

Este clar că unele echipe mizează foarte mult pe scouting. Pregătirea în detaliu a unui meci în funcţie de atuurile adversarului poate constitui un aspect extrem de important, poate chiar decisiv pentru anumiţi antrenori. Astfel, în condiţiile în care sezonul începe cu meciuri în trei zile consecutive necunoscutele vor fi multe, chiar dacă, să presupunem, echipele vor face rost de înregistrări ale meciurilor adversarilor. Va fi prea puţin concludent ce se vede pe acele DVD-uri, CD-uri sau ce sunt ele. Pentru că pur şi simplu nimeni nu arată chiar tot ce poate în meciurile de pregătire. Ba mai mult, sunt echipe care folosesc meciurile de pregătire pentru a exersa lucruri pe care poate le vor pune în aplicare în meciurile oficiale. Sau pentru a încerca nişte lucruri pe care antrenorul e conştient că echipa nu le poate executa în jocuri oficiale, însă îşi testeză jucătorii în acest fel.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că e destul de dificil să faci scouting cum trebuie la trei meciuri în zile consecutive, pentru tot atâţia adversari şi în acelaşi timp să poţi transmite fiecărui jucător în parte particularităţile baschetului jucat de adversar. Aşadar, o scurtă explicaţie a faptului că nu e acelaşi lucru să întâlneşti acelaşi adversar în dublă manşă, la distanţă de o săptămână între cele două partide sau să joci trei meciuri, în tot atâtea zile, împotriva a trei adversari complet diferiţi.

La startul turneelor de Cupa României vor fi mai multe echipe cu cel puţin două turnee de pregătire disputate în acelaşi format. Iar exerciţiul ar putea fi destul de util în acest sens.

CSM Bucureşti va fi cel mai bine pregătită pentru Cupa României desfăşurată în sistem turneu, cu meciuri în trei zile consecutive. Trupa lui Hristu Şapera a participat deja la Cupa Mureş şi Memorialul Elemer Tordai, urmând să fie prezentă şi la Brazi, pentru Cupa Asesoft, programată a se desfăşura la finele acestei săptămâni, cu exact două săptămâni înaintea turneului de la Dobroeşti, unde CSM-ul se va duela cu alte trei echipe.

Pe de altă parte, echipe precum CSM Oradea, CSU Sibiu şi BC Mureş vor avea câte două turnee de acest fel. Alte cluburi care vor avea exerciţiul a cel puţin unui turneu de pregătire în acelaşi sistem. Este vorba despre U Mobitelco Cluj, Energia Rovinari, SCM U Craiova, CSŞ Giurgiu şi Dinamo Bucureşti.

Cele trei turnee de vor desfăşura după cum urmează:

- grupa 1, la Dorboeşti: U Mobitelco Cluj, CSM București, CSȘ Giurgiu, Dinamo București

- grupa 2, la Sibiu: BC Mureș, BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc, Energia Rovinari, CSM Oradea

- grupa 3, la Mediaş: CSU Sibiu, BC Timba Timișoara, Farul Constanța, SCM Craiova.

Câştigătoarea fiecărui turneu se califică mai departe. Cel mai bun loc 2 la aceste turnee va completa tabloul echipelor din sferturile de finală. Reprezentantele României în cupele europene, în speţă CSU Ploieşti, BC Timişoara, BCM U Piteşti şi Gaz Metan Mediaş, sunt calificate direct în faza următoare a cupei.

Prin urmare, pe lângă valoare (fără ea nu poţi să faci nimic), trebuie ţinut cont şi de faptul că anumite echipe nu se vor simţi bine să joace trei meciuri oficiale în zile consecutive. Poate fi vorba de uzură, probleme în ceea ce priveşte refacerea rapidă de la o zi la alta sau pur şi simplu de probleme în ceea ce priveşte pregătirea corectă a fiecărui meci (şi) în funcţie de jocul adversarului.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!