Stiri Cupa României Masculin

Darko Planinic: „Acest club este îndreptățit să aibă aspirațiile pe care le are”

Darko Planinic: „Acest club este îndreptățit să aibă aspirațiile pe care le are”

În ultima etapă jucată înainte de suspendarea campionatului, fanii baschetului din România au putut vedea unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale sezonului. Este vorba de duelul dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea, disputat în BTarena și încheiat cu scorul de 89 la 88 pentru alb-negri.

Datorită acestui succes, elevii lui Mihai Silvășan au trecut pe prima poziție în clasament și au dovedit că rămân principalii favoriți la titlu. În luna ce a precedat această partidă, U-BT reușise să câștige Cupa României și să se califice în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup.

Unul dintre liderii formației clujene în această stagiune a fost Darko Planinic, un baschetbalist ce posedă o carte de vizită impresionantă. Jucătorul trecut pe la Maccabi Tel Aviv, Laboral Kutxa, Gran Canaria sau Dinamo Sassari și-a luat în serios rolul de căpitan și a evoluat excelent, în special în jocurile europene.

În prezent, Planinic se află în Bosnia & Herțegovina, într-un hotel pe care îl deține în țara ex-iugoslavă. Dosta Sporta, o publicație croată, a profitat de această perioadă de carantină și a făcut un amplu interviu cu jucătorul în vârstă de 29 de ani.

Iată ce a avut de spus Darko Planinic:

Dacă se va anula campionatul, noi ar trebui să fim campioni și, în acest caz, munca depusă până în acest moment nu ar fi degeaba. În același timp, îmi pare rău fiindcă știu că am fi putut să câștigăm și în maniera corectă, cea obișnuită. În România, Oradea era principala noastră contracandidată, chiar dacă mai sunt două sau trei echipe care ar fi putut să ne încurce planurile. Totuși, trofeele au fost împărțite între noi și Oradea. În Cupa României i-am învins și sunt sigur că așa s-ar fi întâmplat și în finala campionatului așa că ar fi păcat să se anuleze campionatul. Însă, informațiile pe care le am sunt că 99% se va anula.

Să fiu sincer și realist în totalitate, opinia mea e că, în ciuda faptului că ne este dificil să acceptăm, pentru viitor ar fi mai bine să se pună capăt acestui sezon și să înceapă unul nou atunci când situația este mai calmă. Dacă riscăm, există șansa să periclităm chiar debutul următoarei stagiuni. Totuși, dincolo de campionat, cea mai importantă e sănătatea jucătorilor, a antrenorilor și a suporterilor.

În general, a fost un sezon foarte bun, atât individual, cât și din punct de vedere al echipei. E mare păcat că nu am putut termina campionatul pentru că titlul este ceea ce contează. De asemenea, ne pare rău de partida-retur contra lui Bayreuth din Top 8. În opinia mea, noi eram echipa mai bună, însă înainte de acele jocuri am avut câțiva baschetbaliști la loturile naționale și am pierdut continuitatea antrenamentelor, aspect ce ne-a costat calificarea în semifinale. În același timp, am obținut un succes istoric în Europa, am câștigat Cupa și suntem primii în campionat. De asemenea, sunt mulțumit cu felul cum am evoluat individual.

O altă persoană care a avut un aport foarte important în succesul lui U-BT este Dusko Vujosevic, antrenorul ce a rămas în istoria lui Partizan Belgrad. Acesta l-a impresionat foarte tare pe Planinic care îl consideră pe tehnicianul de 61 de ani drept tată.

Merită menționat și Dusko Vujosevic fiindcă toți știm cum pregătește Dusko meciurile și ce impact are asupra unei echipe. Am avut oportunitatea de a lucra împreună cu el și cred că am folosit această șansă spre bine. Mă bucur pentru acest lucru. Dule se simte destul de bine acum. Mergea de trei ori pe săptămână la dializă și atunci nu era cu noi la antrenamente, dar, în rest, era implicat 24/7. El nu e doar un antrenor de baschet, ci e și un psiholog și un tată pentru noi toți. Asta încearcă să fie și așa am funcționat anul acesta. Nu e nevoie să zicem prea multe despre el fiindcă știm cu toții ce a făcut în cariera lui și că baschetul înseamnă totul pentru el. Întotdeauna abordează meciurile ca și cum ar fi o finală de Euroligă. Pentru el nu există adversar mai ușor sau mai greu, ci fiecare este abordat în aceeași manieră corectă și sănătoasă. Da, sănătatea lui a slăbit, dar era cu noi. În Europa era alături de noi fiindcă nu putea zbura cu avionul, însă a venit în România cu mașina și era în sală la meciurile noastre. Nu era antrenor principal, ci stătea la capătul băncii și ne mai dădea instrucțiuni. La fiecare întâlnire, înainte sau după un joc, el era la conducere și simțeam mereu că e cu noi. În zilele de dializă, chiar dacă nu era prezent, știam că facem ceea ce el a pregătit. Fiecare dădea ce avea mai bun.

În continuare, unul dintre candidații la titlul de MVP al FIBA Europe Cup a vorbit despre ocazia de a juca alături de compatriotul său, Karlo Zganec.

Karlo a fost cu mine. Voi, cei din Croația, știți că el a jucat acolo toată cariera, la Cedevita Zagreb, și că aceasta a fost prima oportunitate pentru el de a evolua altundeva. Mă bucur că am fost împreună fiindcă el e extraordinar, atât ca jucător, cât și ca om. Cred că a profitat de acest an în care a fost antrenat de Dule și și-a îmbunătățit câteva din slăbiciunile pe care le avea. A progresat foarte mult și sunt fericit pentru asta. Cu siguranță, va reuși lucruri mult mai mari în sezonul următor decât în acest an.

Planinic a rămas plăcut surprins de ceea ce a găsit la U-BT și în Cluj-Napoca și prevede un viitor strălucit formației universitare. În același timp, pivotul de 2m11 consideră că Liga Națională are mai multe probleme care nu o lasă să fie relevantă pe plan european.

Legat de Cluj, nu știu cât de mulți știu despre el, însă e un oraș destul de plăcut. Are o populație de aproape 600.000 de oameni și e un oraș studențesc, de aceea una dintre poreclele noastre este „Studenții”. Are tot ce îți trebuie, este foarte viu și mi-a plăcut cu adevărat echipa și orașul. Clubul este superb organizat, are condiții foarte bune și, în 2017, o grupă de la EuroBasket a fost găzduită în arena noastră. Prin urmare, atât echipa, cât și orașul se ridică deasupra reputației pe care România o are. Ca o persoană care am fost în multe locuri în Europa, pot să zic cu siguranță că acest club este îndreptățit să aibă aspirațiile pe care le are de juca la un nivel mai înalt în competițiile europene.

Ei au o problemă cu jucătorii autohtoni pentru că nu prea există calitate și asta slăbește valoarea campionatului. Ești obligat să ai șase baschetbaliști români în echipă și unul dintre ei, cu o vârstă mai mică de 23 de ani, trebuie să joace întreaga primă repriză. Aceștia nu au calitatea de a evolua timp de 20 de minute, nu au atât de mult talent și de aceea echipa suferă. De asmenea, regula în a doua repriză necesită ca un jucător român, indiferent de vârstă, să se afle pe teren. Deci, fiecare formație are șase străini și aceștia mențin calitatea ligii la un anumit nivel. Doar dacă își îmbunătățesc baschetbaliștii autohtoni vor reuși facă mai multe pe plan european. Este dificil să construiești o echipă și jumătate să joace în campionatul intern, iar cealaltă jumătate în competițiile europene. Ei lucrează la asta în acest moment. Dule a fost adus fiindcă clubul are ambiții mari și știe ce important e să dezvolți tinerii jucători. Cred că dacă acest proiect cu Dule persistă, Clujul poate să facă lucruri mari în baschet în următorii ani. E greu de prezis când se va întâmpla asta.

Cred că e greu să faci ceva extraordinar într-un singur sezon. Am câștigat Cupa, am făcut un pas înainte în Europa și conducem în campionat. Echipa probabil că va fi mai bună în următorul an. Pentru a avea obiective mai mari, trebuie să investești în jucătorii autohtoni fiindcă e dificil să ai mai mulți străini în lot și să fii nevoit să îi lași în afara foii de joc în campionatul României. Echipa noastră avea opt străini și am fost nevoiți să facem schimbări în liga internă, dar cu toții am jucat în Europe Cup. Cu tot respectul, este greu să te aștepți ca românii să joace 40 de minute în Europa.

Darko Planinic a semnat cu trupa de sub Feleac doar pentru stagiunea 2019-2020 și va decide în vară care este pasul următor.

Am semnat pentru acest sezon și vom vedea ce va fi după această situație. Dacă acest campionat va fi anulat, atunci voi fi liber de contract, dacă se va relua, atunci voi continua să joc până la final. Vom vedea în vară ce se va întâmpla mai încolo.

La finalul interviului, componentul naționalei Croației a răspuns la un scurt quiz și a spus cine este modelul lui, cine este cel mai bun jucător de baschet din istorie și ce preferă dintre NBA și Euroligă.

Modelul meu este Drazen Petrovic și, dacă vorbim doar de poziția mea, atunci Nikola Pekovic și „Baby Shaq” Sofoklis Schortsanitis. Am încercat să imit stilul de joc pe care l-au practicat ei, dar, din nou, Drazen Petrovic este unic și este deasupra tuturor.

Voi răspunde din nou cu Drazen. El este numărul 1 pentru mine și, chiar dacă Lebron, Kobe și Jordan au avut multe calități, îl apreciez cu adevărat pe Drazen și mi-a părut rău de sfârșitul tragic pe care l-a avut.

Cu siguranță, prefer Euroliga și baschetul european fiindcă e mai apropiat de stilul de joc pe care îl am eu și mi se pare că e mai interesant și mai neașteptat. Urmăresc foarte mult competițiile europene: Euroliga, EuroCup, Liga ABA. Încerc să mă uit la orice, baschetul este parte din mine și e pasiunea mea.

În 34 de meciuri, Darko Planinic a înregistrat medii de 14.8 puncte, 5.6 recuperări și 1.3 pase decisive.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

3 comentarii la aceasta stire:
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Planinic
    Am citit interviul si nu ma surprinde... Deci nu avem calitate la jucatorii sub 23 ani.... Oare coechipierul sau Kuti ce parere are?
    Romani

    600.000 populatia din Cluj Nappca? A citit pe Google si a confundat Clujul cu Cluj Napoca?

    In final, are a aceeași logica privitor la campioana ca si Ciuc : am batut Oradea in Cupa Romaniei deci e clar ca ii bateam si finala!

    Pt el conteaza un singur lucru : mai vrea un titlu in palmares indiferent cum il obtine.

    cu 4 ani în urmă (13.04.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      MJ
      lasa hate-ul ca-ti strici sanatatea.

      Ne place sau nu, are dreptate omul. Nu cred ca a vrut sa jigneasca pe nimeni. Kuti face un meci bun si 5 medii sau mediocre. Mai sunt 4-5 jucatori romani de perspectiva la momentul asta in LNBM. In rest, praf si pulbere. Wake up!

      Despre campionat a zis ca 99% se anuleaza.

      Daca dai pe google populatie cluj napoca 2019 o sa ti dea 706905 si ca surse de date Eurostat sau UN-Natiunile Unite. Nevand un recensamant de data recenta nu poti aprecia dar vazand cum a evoluat zona metropolitana nu m-ar mira sa fie 600k oameni in zona metropolitana Cluj-Napoca.

      In final, da, omul vrea trofee. Pentru asta munceste, prin asta isi castiga existenta. Prin sportul de performanta. Ce ai vrea sa vrea? Pace si infratire? E un tip competitiv.

      Bafta, sarbatori cu bine.

      cu 4 ani în urmă (13.04.2020)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      Populatie
      La ultimul recensămînt din 2011 Cluj Napoca era la putin peste 300.000. Vrei sa spui ca in 9 ani s-a dublat? Nu cred. Sunt intre 700 si 800.000 in tot judetul Cluj.

      Referitor la "hate" , nu e asa. Nu mi-a placut niciodata Planinic ca om, dar sa-l urasc e exagerat.

      Uita-te la toate interviurile date de fosti jucatori din Romania. 99% din ei lauda jucatorii tineri romani. Poate ca spun asta doar asa dar e important ca o spun. Pe Planinic nu-l intereseaza aceste aspecte, el e prea sus ca sa-i incurajeze pe unii care nu consideră el ca merita asta.

      Sarbayori fericite si sa fim sanatosi!

      cu 4 ani în urmă (13.04.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!