Stiri Cupa României Masculin

De la îndoială la credință: Cum a ajuns CSU Sibiu în semifinalele Ligii Naționale

De la îndoială la credință: Cum a ajuns CSU Sibiu în semifinalele Ligii Naționale

După ce aruncarea lui Dominic Morris nu și-a atins ținta și a auzit sunetul sirenei, care semnala calificarea lui CSU Sibiu în semifinale, pentru prima oară după stagiunea 2018-2019, Tomas Rinkevicius a ridicat pumnii în aer, apoi a dat mâna cu staff-ul echipei adverse și, în cele din urmă, s-a dus înspre mijlocul terenului, punându-și mâinile pe cap.

Gestul a reprezentat o manifestare a bucuriei și uimirii pe care tehnicianul galben-albaștrilor le-a resimțit la capătul uneia dintre cele mai frumoase serii de playoff din ultimii ani. În urmă cu trei zile, în Sala Transilvania, în fața a 1800 de fani sibieni, Rinkevicius privea cum elevii săi au pierdut un avantaj de șase puncte în 45 de secunde și, implicit, o șansă uriașă de a se califica în penultimul act al playoff-ului.

A fost o înfrângere dureroasă pentru gruparea din orașul de pe malul Cibinului, care a controlat repriza secundă și a părut că nu mai are cum să fie învinsă. Susținătorii lui CSU Sibiu se uniseră în jurul echipei, speranța și bucuria li se citea în privire, iar timp de 39 de minute părea că dragostea le va fi răsplătită.

Odată cu intrarea în Sala Transilvania, suporterii au lăsat la ușă orice nemulțumire, orice amintire a începutului de sezon, care nu a fost deloc ușor pentru galben-albaștri, și și-au luat locul în tribune pentru a fi alături de formația lor.

Într-adevăr, CSU Sibiu a avut parte de o stagiune extrem de complicată, iar primele meciuri, jucate sub comanda lui Miguel Angel Hoyo, nu au adus rezultatele dorite. Viitorul părea tot mai sumbru pentru ardeleni, punându-se sub semnul întrebării inclusiv calificarea în Top 10.

Antrenorul spaniol a fost înlocuit cu Tomas Rinkevicius și au urmat câteva meciuri bune ale galben-albaștrilor, însă apoi a venit o nouă serie de rezultate negative. Această perioadă proastă a reactivat anumite conflicte între conducere și fani, care au dus la câteva săptămâni zbuciumate pentru CSU Sibiu. Însă, treptat, lucrurile au început să arate din ce în ce mai bine, au avut loc mai multe schimbări în lot și, cu multă muncă și dăruire, sibienii au urcat în clasament.

Tehnicianul lituanian a condus echipa în Top 10 și apoi în playoff-ul Ligii Naționale și, astfel, speranțele suporterilor s-au reaprins. Mai mult decât atât, CSU Sibiu a început cu dreptul sferturile de finală ale campionatului, reușind să câștige primul meci, pe terenul lui CSO Voluntari.

Vicecampioana stagiunii precedente s-a impus în jocul al doilea, dar galben-albaștrii au răspuns în prima partidă de pe teren propriu și au dus scorul la 2-1. Urma meciul sezonului, cel care putea să o califice pe CSU Sibiu în semifinalele LNBM.

Toate biletele s-au vândut în trei ore și, cu toate acestea, s-a mai găsit un bilet pentru un copil de 11 ani, Sebastian, care în ziua jocului, venise pe jos din Șelimbăr, cu două ore și jumătate înainte de startul partidei, pentru a vedea confruntarea din Sala Transilvania.

Publicul sibian și-a încurajat cu multă pasiune favoriții și elefanții care tulburaseră apele în urmă cu câteva luni au fost și ei alături de echipă. Însă în ultimele minute ale meciului 4, Maurice Watson, cel mai scund jucător al ilfovenilor, s-a transformat el în elefant și a marcat șapte puncte în 36 de secunde, aducând victoria lui CSO Voluntari: 86-87.

Cu toate că, în urmă cu cinci, șase luni, puțini ar fi crezut că CSU Sibiu va fi atât de aproape de calificarea în semifinalele Ligii Naționale, dezamăgirea și durerea era la fel de ușor de citit pe fețele sibienilor, precum era entuziasmul și încântarea de-a lungul primelor 39 de minute de joc.

Câțiva suporteri afișaseră un banner cu mesajul „Bun venit în Infern”. Pentru cea mai mare parte a confruntării, CSO Voluntari a fost în Infern, însă în ultimul minut, situația s-a schimbat și galben-albaștrii au trecut de la extaz la agonie.

Totuși, Tomas Rinkevicius a a avut puterea de a-și lăuda jucătorii și de a cere respectul cuvenit echipei sale, una care a luptat extraordinar de-a lungul sezonului. „Primul lucru pe care vreau să îl fac e să le mulțumesc jucătorilor mei. Au fost luptători. Fie că au fost în teren sau pe bancă, aceștia au avut o energie foarte bună. Acești jucători merită cel mai mare respect”, a spus tehnicianul lui CSU Sibiu la scurt timp după eșecul cu CSO Voluntari.

Cu Roberts Blumbergs, cel mai bun jucător al echipei, accidentat și cu un meci decisiv pe terenul formației din Ilfov, situația devenise tare complicată pentru sibieni. Însă reveniți în postura care le-a convenit cel mai mult ardelenilor în acest sezon, cea de underdogs, aceștia au făcut ce știu cel mai bine – au luptat.

Primul semnal a fost dat de Gaston Whelan, prin interviul acordat în Sala Transilvania, după înfrângerea dureroasă cu alb-albaștrii:

„Această echipă nu s-a dat bătută niciodată. Mereu am luptat. Nimeni nu a crezut în echipa noastră, dar antrenorul a avut încredere întotdeauna și la fel și cei din jurul clubului. Cred că acesta este secretul nostru. De fiecare dată luptăm. Ne-a rămas o singură viață și vom continua să luptăm.”

Apoi Monyea Pratt, în ciuda unei accidentări, a depus eforturi uriașe pentru a fi alături de colegii săi. Confruntarea din Sala „Gabriela Szabo” din Voluntari a fost o imagine a sezonului pe care l-a avut CSU Sibiu.

Gazdele au început foarte bine, au arătat o precizie deosebită de la distanță și și-au construit un avantaj de 17 puncte. Însă, oaspeții nu au cedat, au rămas uniți și au practicat un joc foarte frumos, revenind ușor, ușor pe tabelă.

Apărarea a funcționat din ce în ce mai bine, sibienii au profitat și de decizia lui Ainars Bagatskis de a-l lăsa în afara lotului pe Darko Planinic și au dominat sub panou, unde Mouhamed Barro și Rareș Uță au jucat excelent.

Încurajați de inimoșii suporteri ai galben-albaștrilor care au venit în deplasare, aceștia au trecut peste accidentarea lui Uță și au revenit la conducere. Elevii lui Rinkevicius au demonstrat că au învățat din greșelile făcute în meciul 4, au gestionat mult mai bine finalul și s-au impus cu 82 la 77, calificându-se în semifinalele Ligii Naționale.

După trei zile de agonie, în Duminica Tomii, când mulți dintre fanii Sibiului au fost precum Toma necredinciosul, Tomas și jucătorii lui au făcut minuni și au dus mai departe una dintre cele mai frumoase povești din baschetul românesc.

„E foarte greu să vorbesc. Sunt atât de mândru de jucătorii mei. Acum cinci luni de zile am început să lucrez cu acești băieți și, evident, nu a fost ușor. Am jucat și am antrenat la diferite echipe, însă ce avem aici e extraordinar. E o mare plăcere să mă aflu în acest moment cu această echipă”, a spus Rinkevicius, vizibil emoționat, la finalul jocului.

Primul baschetbalist pe care l-a îmbrățișat antrenorul lui CSU a fost Mirel Dragoste, jucătorul care întruchipează, poate, cel mai bine spiritul acestora. Înaintea sezonului, într-o discuție, acesta spunea: „Știu că mulți sunt sceptici, însă eu cred că vom fi bine. Cred că vom avea o stagiune reușită”.

Căpitanul lui CSU Sibiu a avut dreptate. Galben-albaștrii au depășit toate așteptările și au revenit în careul de ași al baschetului românesc. În semifinale îi va aștepta o confruntare cu CSM Oradea, iar sibienii vor fi din nou underdogs. Însă, de data aceasta nimeni nu se mai îndoiește că Tomas și compania pot să își continue aventura.

*foto: Facebook – BC CSU Sibiu

10 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Sibiul
    si-a salvat sezonul. Si eu cred ca orice victorie de acum incolo nu poate fi decat un bonus.
    Si inca ceva:
    -are (din nou, asa cum ne-a obisnuit) rezultate peste buget deci suporterii (si sponsorii) au de ce sa fie mandri.
    -pare ca si-a gasit antrenorul de care avea nevoie si pot (re)construi pornind de la cei cativa jucatori (tineri) care au crescut in joc sau au confirmat.

    cu 1 an în urmă (24.04.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Markus :

    completare
    Citez: “ Publicul sibian și-a încurajat cu multă pasiune favoriții și elefanții care tulburaseră apele în urmă cu câteva luni au fost și ei alături de echipă. “
    .
    .
    Asta suna de parca apa era crystal clear si se vedea un sfarsit de sezon asa de vis cum il avem acum. Pentru ca da, la cum am inceput, acum chiar pare ca visam.
    .
    Dar sa revenim on-topic, acel moment de care vorbesti, eu il consider extrem de important. Probabil inca auzeam de la acest Hoyo, care trebuie sa “ trabajar” sau ca nu am “ trabajar” destul. Sa nu uitam ca el nu l-a vrut pe Pratt, dar din pacate conducerea l-a vrut pe el, pe Hoyo.
    In rest, orice meci de acum incolo e bonus, fara Blumbergs si Uta suntem victime sigur, dar ne place sa mur frumos.

    cu 1 an în urmă (24.04.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sebas :

    Posibil chiar spre Probabil
    Cea mai frumoasa poveste interna din ultima perioada... anticipasem in urma cu vreo 3 saptamani prin comentarii ca vor face semifinala, eram convins dupa meciul 1, aproape sigur dupa meciul 3, insa dupa meciul 4 a aparut certitudinea faptului ca Voluntarii vor avansa. Nu din pricina avantajului terenului propriu, ci mai degraba din vina accidentarii celui mai bun jucător din tabara sibiana plus alte incertitudini. Tocmai de aceasta ma declar uluit de rezultat si pana la urma chiar multumit pentru ca a invins echipa mai buna!

    cu 1 an în urmă (24.04.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu DND :

    ..
    Pe lângă bucuria de care am avut parte după această partidă (calificare) apreciez foarte mult emulația fanilor celorlalte echipe pentru reușita noastră (de ținut minte). În curând o să revenim la rivalitățile noastre, dar până atunci să ne bucurăm de comunitatea de baschet...

    cu 1 an în urmă (24.04.2023)
    • Soare:

      :)
      Ai văzut pe cineva să felicite echipa comunală după meciul 4? Sportul este în final despre și pentru fani nu despre dezmățul cheltuirii banului public în favoarea unor beneficii politice vremelnice. Ăia se lăudau că au făcut sold out dar singurii care și-au cumpărat bilete la meciul de duminică au fost suporterii sibieni. Iar la pauza mare mulți "suporteri" comunali au vrut să plece acasă (culmea, echipa lor conducea cu 9 puncte) și NU au fost lăsați de firma de pază să iasă, cam prin sfertul 3 a început să se golească sala de "fanii" înfocați. Și ca să pună capac la toate pe frbaschet, la caseta meciului, apar 1000 spectatori deși sala comunală are mai puțin de 500 locuri (asta ca să ne dăm seama cum se manipulează statisticile).
      În altă ordine de idei, chiar dacă pornim din nou cu șansa a doua în cele două serii care vor urma nu cred că o să-și permită cineva să ne mai trateze de sus cum au făcut-o pandelicii, o să fie care pe care. Să fie baschet!

      cu 1 an în urmă (25.04.2023)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      do not disturb
      Chiar meritati felicitari. nu e vorba despre vorbele aruncate pe aici pe site. Consider ca de cele mai multe ori discutiile apar din cauza arbitrajelor care stim cu totii cum sunt. apoi mai apar discutiile cu antrenorii nervosi si care cat de des se ridica de pe banca si intr-un final comportamentul inadecvat al suporterilor, care uneori de prea mult entuziasm mai sar calul si isi ies din pepeni. Nu am adus in discutie episodul vs csm ca eu sper ca asa ceva sa nu se mai intample. Dar si aici la baza lui tot niste comportamente aiurea au fost. Pana una alta sa va bucurati de meciurile din Semi finala si apoi om vedea. Noi sper sa castigam cu Rapid desi cum le trag astia de la 3 p greu ne va fi.

      cu 1 an în urmă (25.04.2023)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu mircealitCSU :

    Cezarului ce-i al Cezarului
    Personal, am inceput sezonul extrem de suparat si de sceptic fata de deciziile pe care conducerea le-a luat in timpul verii. Nu eram deloc multumit de mentinerea lui MAH pe banca, de jucatorii pe care acesta i-a adus sau de nepastrarea a unor anumiti jucatori. Cu toate acestea, am continuat sa sustin echipa, desi, recunosc, de multe ori din fata televizorului si nu din tribune. Nu m-am alaturat niciodata grupului "elefantilor" in scandarile lor anti-conducere, insa as minti daca v-as spune ca uneori, dupa cateva infrangeri dureroase, nu am simpatizat puternic cu punctul lor de vedere.
    Toate acestea

    cu 1 an în urmă (25.04.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mircealitCSU :

    Cezarului ce-i al Cezarului
    Personal, am inceput sezonul extrem de suparat si de sceptic fata de deciziile pe care conducerea le-a luat in timpul verii. Nu eram deloc multumit de mentinerea lui MAH pe banca, de jucatorii pe care acesta i-a adus sau de nepastrarea a unor anumiti jucatori. Cu toate acestea, am continuat sa sustin echipa, desi, recunosc, de multe ori din fata televizorului si nu din tribune. Nu m-am alaturat niciodata grupului "elefantilor" in scandarile lor anti-conducere, insa as minti daca v-as spune ca uneori, dupa cateva infrangeri dureroase, nu am simpatizat puternic cu punctul lor de vedere.
    Toate acestea

    cu 1 an în urmă (25.04.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mircealitCSU :

    continuare(greseala)
    Totul s-a schimbat insa in iarna, cand parca in Postul Craciunului s-au mai luminat si ei si au facut niste mutari foarte, foarte reusite, care au schimbat in totalitate cursul acestui sezon. In primul rand, demiterea lui MAH si aducerea lui TR - o decizie destul de riscanta, avand in vedere putina experienta a lituanianului, insa, care s-a dovedit a fii una inspirata (in ciuda faptului ca a facut si multe greseli, in special in meciul 4 din sferturi)-. Dupa, au reusit sa faca doua mutari foarte bune - defapt, sa-si repare greselile facute in vara- prin readucerea lui Pratt si a lui Uta (acesta a venit pe 2 sezoane, o miscare foarte buna) care au schimbat complet dinamica echipei. Am scris si dupa meciul cu Ploiesti ca acum avem unul dintre cele mai bune 5-uri initiale din liga, ceea ce s-a dovedit a fi adevarat (mereu suntem pe plus cu ei pe teren).
    Asa ca as vrea sa felicit conducerea pentru salvarea acestui sezon si sper ca am invatat foarte multe din aceasta experienta si ca la anul nu vom mai repeta aceleasi greseli!
    In alta ordine de idei, nu am sperante prea mari pentru semifinale, avand in vedere ca ii avem pe Blumbergs si pe Uta accidentati, cu ei doi, sau macar cu unul dintre ei pe teren, chiar cred ca aveam o sansa buna dar fara ambii o sa fie cam greu. Ne bucuram oricum de aceste meciuri, orice s-ar intampla si sa speram ca o sa fim in efectiv complet la finala mica! Locul 3 este al nostru ! Hai CSU!

    cu 1 an în urmă (25.04.2023)
    • andreea3w0:

      Abia astept
      Meciul cu echipa lui Costescu acasa, la Sibiu. O sa ii torturam PSIHIC! :))

      cu 1 an în urmă (25.04.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!