Stiri Cupa României Masculin

Duminică are loc primul episod din acest sezon al rivalității dintre Cluj și Oradea

Duminică are loc primul episod din acest sezon al rivalității dintre Cluj și Oradea

Duminică, 10 octombrie, BTarena din Cluj-Napoca va găzdui confruntarea dintre U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea, din etapa a treia a Ligii Naționale. Cele două formații au fost, în ultimii ani, principalele favorite la câștigarea trofeelor interne și s-au întâlnit adesea în finalele sau semifinalele competițiilor.

Desigur, meciul de la finalul acestei săptămâni nu are o miză la fel de mare ca alte confruntări disputate între Cluj și Oradea, însă este un joc care oferă o primă impresie asupra diferențelor dintre cele două tabere.

Finala sezonului 2020-2021 a avut nevoie de cinci partide pentru a decide campioana, iar terenul propriu a jucat un rol important. Alb-negrii și-au adjudecat primele două meciuri și au devenit favoriți la câștigarea campionatului. De partea cealaltă, roș-albaștrii nu au renunțat la luptă și, după un joc trei încheiat cu un goaltending nevăzut de către arbitri, s-au impus cu ușurință în cel de-al 4-lea duel și au egalat la general.

În disputa decisivă, la fel ca în precedentele întâlniri din BTarena, formația gazdă a controlat jocul și a obținut o victorie la 19 puncte, scor: 86-67. Astfel, U-BT Cluj-Napoca a câștigat primul titlu după cel obținut în 2017, pe terenul Stelei București.

De la acel moment, însă, ambele grupări au efectuat mai multe modificări, atât la nivel de lot, cât și la nivel de staff. De exemplu, Dusko Vujosevic a plecat de la trupa clujeană, iar noul antrenor secund al echipei a devenit Milorad Perovic.

Din punct de vedere al lotului, Marquis Wright, Justin Edwards, Karlo Zganec, Donatas Tarolis, David Vida, Dragoș Lungu și Szabolcs Santa nu se mai regăsesc sub comanda lui Mihai Silvășan. În locul acestora au venit Giordan Watson, Brandon Brown, Stefan Bircevic, Dustin Hogue, Elijah Stewart și Luca Colceag.

Watson a fost „furat” chiar de la Oradea, dar acesta a venit accidentat din finală. De asemenea, Brown s-a accidentat la unul dintre antrenamentele din presezon și, pentru o scurtă perioadă, din lotul „studenților” au mai făcut parte Toni Katic și Will Cherry.

De partea cealaltă, pe lângă Watson, au mai plecat din lotul vicecampioanei Dragan Zekovic, Aaron Broussard, Arturas Valeika, Ramone Moore, Edward Petrescu și Luca Năstruț. Cel mai mare transfer al roș-albaștrilor a fost reprezentat de revenirea lui Kris Richard. Pe lângă americanul naturalizat, vor mai evolua, sub comanda lui Cristian Achim, Alexandre Gavrilovic, Dovis Bickauskis, Martynas Paliukenas și Raul Mureșan.

U-Banca Transilvania are parte de un început de sezon perfect, din punct de vedere al rezultatelor. Alb-negrii au obținut o calificare impresionantă în grupele Basketball Champions League, au câștigat SuperCupa României, s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei României și au debutat cu succes în Liga Națională și în BCL.

În schimb, CSM CSU Oradea, după înfrângerea surprinzătoare suferită în fața lui SCM U Craiova în Cupa României, a reușit să se redreseze și a câștigat primele două meciuri din campionat: unul cu Dinamo București și celălalt cu CSM Târgu Jiu.

Pe lângă jucătorii deja consacrați în Liga Națională, precum Patrick Richard, Andrija Stipanovic, Kris Richard și Stephen Holt, merită menționați, în mod special, doi dintre noii sosiți în campionatul nostru. Este vorba de Elijah Stewart și de Alexandre Gavrilovic.

Stewart a demonstrat până acum calități deosebite de marcator, dar și abilitatea de a se apăra excelent. Prin urmare, exceptând meciurile din Cupa României, americanul lui U-BT are medii de 16.4 puncte, 4.4 recuperări, 2.0 intercepții și 1.4 pase decisive.

În schimb, Gavrilovic este un pivot care nu joacă doar în stilul clasic al poziției sale, ci poate arunca foarte bine și de-afară. Francezul Oradiei a adunat până acum următoarele statistici: 15.5 puncte, 4.8 recuperări și 2.5 pase decisive.

La nivelul autohtonilor, gazdele derby-ului din BTarena mizează pe niște baschetbaliști foarte tineri, Ștefan Grasu și Luca Colceag, în timp ce oaspeții pun accent pe experiența lui Cătălin Baciu și Bobe Nicolescu.

Disputa dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea are loc duminică, 10 octombrie, la ora 19:15. Meciul poate fi urmărit, în direct, pe Digisport.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

4 comentarii la aceasta stire:
  • Popescu Marcu-George :

    Mult succes
    Este greu sa aleg dintre echipele astea doua , pentru ca ambele sunt echipe foarte bune care se bat pentru titlu in fiecare an

    cu 2 ani în urmă (09.10.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ereticus :

    U vs Oradea
    Dacă nu merge să-i batem normal apelăm la metoda asesoft și le rupem fâșul....

    cu 2 ani în urmă (09.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      :-)...
      ...asa cum il citesc eu, e foarte bun comentariul tau :-)... acuma, vorba aia, brace yourself...

      cu 2 ani în urmă (09.10.2021)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      :D
      Il citesti foarte bine :))))))

      cu 2 ani în urmă (09.10.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!