Stiri Cupa României Masculin

Dusko Vujosevic a oferit o explicație pentru care tinerii români se retrag din baschet

Dusko Vujosevic a oferit o explicație pentru care tinerii români se retrag din baschet

Marți, 19 ianuarie, U-BT Cluj-Napoca a organizat o conferință de presă înaintea turneului 6 al Ligii Naționale de Baschet Masculin, iar printre subiectele abordate de Dusko Vujosevic s-a regăsit și cel al tinerilor jucători români.

Cu această ocazie, l-am întrebat pe antrenorul coordonator al clujenilor cum își explică retragerile din baschet ale unor jucători de 19-20-21 de ani. De-a lungul ultimelor sezoane, am văzut o mulțime de baschetbaliști care au decis să renunțe la cariera lor și să continue în alt domeniu. Printre cele mai recente exemple, chiar de la U-BT, se numără Andrei Mureșan și Toma Lungoci, doi jucători care au făcut parte din echipa de seniori.

Iată ce a declarat Vujosevic:

Regula U23 a Federației Române de Baschet a oferit un cadou și o șansă jucătorilor tineri. Dar, la fel ca orice regulă, și aceasta are două tăișuri. Mulți jucători ajung să se simtă prea protejați, să devină relaxați și să nu mai muncească în plus. Nu se folosesc de oportunitatea pe care o au pentru a se dezvolta, pentru a crește numărul antrenamentelor astfel încât atunci când ies de sub incidența regulii U23 să fie la un nivel similar cu cel al străinilor și să joace în continuare. De asemenea, această regulă îi face pe unii tineri să creadă că fără ei nu se poate și, în plus, agenții cer niște bani pe care jucătorii nu au dovedit că îi merită. Fiecare regulă are o parte pozitivă și o parte negativă. Problema principală e că cei mai talentați tineri, care sunt încă jucători în formare, decid să plece din România.

Reamintim că în urmă cu patru luni ne-am propus să documentăm fenomenul retragerilor din baschet a tinerilor și, în prezent, acest proiect se află în lucru.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

16 comentarii la aceasta stire:
  • admold :

    Drept la replica
    Ar fi interesant ca si cei doi jucatori dati ca exemplu sa raspunda la "acuzatii"! Nu de alta, dar orice "moneda" are doua fete.

    cu 3 ani în urmă (20.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      hmm
      tinand cont ca Vujosevic nu s-a referit la un jucator anume, ci a generalizat, nu stiu daca cei 2 jucatori nominalizati de baschet.ro ar trebui sa se simta vizati si sa raspunda.
      cred ca era foarte sanatos ca acesta sa spuna clar la cine se refera; de altfel la fel a procedat si cand a vorbit despre Somacescu... daca tot a lansat atacul, sa fi spus cine este acel malefic agent, conducator, antrenor, jucator, care strica de minti tinerii jucatori...

      cu 3 ani în urmă (20.01.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    @gyke
    ...referitor la ”persoana” despre care ”ar fi vorba”...

    ...dacă ai văzut interviul (dacă nu, e disponibil pe pagina UBT) ai sesizat probabil următoarele elemente distincte în expunerea despre situația lui Șomăcescu...

    a) antrenor + jucător + conducător + AGENT
    b) vârsta la care poate obține pașaport SPANIOL (deci să nu mai joace pentru România)

    Paranteză: subliniez că (din ce am înțeles eu) ce-a spus Dule e că nu-i moral să spui că pe de-o parte susții baschetul românesc dar pe de altă parte să faci tot ce poți să scoți un tânăr din țară. Practic, a spus că bine, fă asta e meseria ta, etc - DAR - nu fii ipocrit să spui că vrei să susții baschetul din România. Cred că a fost destul de clar spusă treaba asta.

    Revenind la a + b... mă întreb unde în România avem jucător care nu-i chiar doar jucător ci e implicat mult mai adânc în organizație, care se mai implică și în activități de antrenament și transferuri... undeva unde, în același timp, mai avem și legături cu baschetul spaniol, legături despre care toată lumea știe în virtutea unor evenimente/proiecte desfășurate deja... hmm? Tu ce zici?

    Totodată, părerea mea este că nu e cazul să o băgăm pe aia cu ”stricat de minți” în contexul ăsta când (repet) s-a făcut referire la binele baschetului ROMÂNESC și nu la echipa UBT (că nu doar de la UBT poți fi luați juniori, în definitiv).

    Și-asa, o întrebare pentru toată lumea.... ca idee, oare cum e să muncești, să investești în ceva pe termen lung (zile/luni/ani), încet se văd rezultate și chiar...
    ... între timp vine altul, face tot ceea ce poate să culeagă cele mai bune roade ale muncii tale, chiar reusește...
    ...le ia și pleacă...
    ...tu rămâi ca fraierul și... și cu banii luați...
    ...si o iei de la capăt, fără vreo siguranță că nu se va întâmpla iar la fel în viitor...

    Cum e oare chestia asta?... Cam cât de bine i-ar pica oricăruia dintre noi?...

    cu 3 ani în urmă (20.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @hunter
      Am vazut ieri live vreo 10 minute, exact partea despre Somacescu. Paranteza... traducerea lui Cuic din sarba in romana mi s-a parut extrem de poticnita, sunt convins ca au scapat multe chestii netraduse sau denaturate... Paranteza la paranteza... poate era bine sa traduca Cuic in engleza si chemat si Petrica sa traduca din engleza in ardeleneste :)
      Nu am inteles mare lucru ieri, dar am avut astazi miste discutii cu mai multi initiati si am inteles la cine s-a referit Vujosevic. Nu e treaba mea sa spun cine, dar nu cred ca are mare dreptate aici.
      Jucatorul oricum era chitit pe liceu in America si nu a ascultat de nimeni.
      Partea cu pasaportul e o neintelegere.. e vorba de pasport sportiv, de formare in Spania; acesta i-ar fi permis sa obtina mult mai usor un eventual contract in Spania ulterior. Nu e vorba de a nu mai juca pentru Romania. Cate beneficiaza de asa ceva si joaca bine-mersi in nationala Romaniei.

      cu 3 ani în urmă (20.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      păreri...
      Într-o bună zi vom afla ce și cum și vom putea spune atunci clar dacă a fost vorba sau nu despre ”cine” nimeni nu vrea să dea nume și prenume...

      ”Jucatorul oricum era chitit pe liceu in America si nu a ascultat de nimeni.” - da, era chitit...

      Dar un tânăr la 15 ani reacționează puternic la influențele altora... acea ”chiteală” e rezultatul unei munci dusă de multă vreme. Iar problema, de fapt, nu e că a plecat - toată lumea se aștepta să o facă la sfârșitul acestui sezon.

      Probabil planul nu era să plece acuma, când echipa de juniori urmează să joace în Euroligă, competiție în care chiar ar fi putut avea atât o expunere majoră cât și parte de adversari pe măsură.

      Am mai spus-o întrebând mai sus (chiar, părerea ta care-i?) - cred că e frustrant să investești, să-ți faci planuri, să depui eforturi și să vină alții să-ți tragul covorul de sub picioare, asta în timp ce se bat cu pumnul în piept despre cât de tare-i interesează soarta baschetului românesc.

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      ok, fiecare judeca...
      dar daca tot a deschis subiectul, Vujosevic trebuia sa spuna cine l-a influentat pe copil... asa e radio sant

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      ok, fiecare judeca...
      dar daca tot a deschis subiectul, Vujosevic trebuia sa spuna cine l-a influentat pe copil... asa e radio sant

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Fratilor,
    nu cunosc amanuntele cu Somacescu, dar am mai scris despre demotivarea cluburilor privind cresterea de valori . Adica UBT baga bani la copii si juniori, vin si rezultatele, dar cei mai muti pleaca pe gratis sau pe aproape nimic la altii, care nu investesc aproape de loc in cresterea de talente, si atunci ?! Rade lumea de noi, risipiti banii desteptilor, ca noi ne descurcam si fara investitii, ha, ha, ha ! Pai este normal ?

    cu 3 ani în urmă (20.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @vass bela
      Somacescu a fost adus la U BT si a jucat 2 sezoane, de la Targu Jiu; cu siguranta au fost investitii in el, dar Clujul stia ce isi asuma de la bun inceput.
      O singura observatie vis-a-vis de rezultatele obtinute la juniori. Principalul obiectiv al unei academii este cred eu cresterea de jucatori bine pregatiti, care sa performeze ulterior la seniori. Daca dintr-o generatie valoroasa precum cea de 2002, multipla campioana nationala la toate categoriile de varsta, cu jucatori precum: Carcoana, Lungoci, Rotaru, Axinte, Domocos sau altii, nu ai reusit sa promovezi nici macar unul la echipa mare, atunci acele medalii nu valoreaza mai mult decat niste tinechele.
      Ok, anul asta au aparut niste nume noi, copii foarte talentati; eu unul sper sa creasca in continuare si sa devina curand jucatori importanti in angrenajul lui U. Doar dezvoltand astfel de exemple poti sa ai argumente pentru cei mai tineri sa ramana in continuare in club si sa munceasca din greu pentru dezvoltarea lor. Altfel, situatii precum cea a lui Somacescu vor aparea in fiecare an...

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      @gyke
      Carcoana - e în US
      Lungoci - s-a lăcat de baschet (opțiune personală)
      Rotaru - e la voi, la CSU
      Axinte - e la Pitești
      Domocoș - nu știu ce e cu el, știi tu?

      Lungoci și Rotaru au luat minute bune anul trecut, ca idee.

      La începutul sezonului erau în lot la capitolul tineri români Șomăcescu, Grasu, Lungu, Diaby, plus Vida.
      Nu ți se pare că era cam mare înghesuiala pe minute dacă mai rămâneau și alți doi care acuma-s în România, de exemplu?
      Oare n-a fost în beneficiul lor că Rotaru și Axinte au plecat la echipe unde pot juca mult mai multe minute?

      Expectanța că un tânăr talentat ce iese din academie trebuie să joace neapărat și obligatoriu la echipă e un pic greșită. Normal că se vor selecta unii care să rămână și altora cărora și se dă drumul, în funcție de niște criterii pe care le gândește managementul.

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Ok
      Vedem lucrurile diferit, nu e o problemă...
      O singură nelămurire... Dacă tot sunt așa mulți jucători lăsați să plece, nu e o contradicție cu nemulțumirea asta că se investește la Cluj și alții profită?

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      @gyke
      hmm.... vedem lucrurile nu doar foarte diferit ci încep să-mi pun întrebarea dacă azi ești într-o pasă în care nu ești obiectiv (așa cum mi s-a părut de-a lungul timpului că ai fi mai mereu)...

      Nu-i deloc contradictie, pentru că-i evident - una e să vină cineva să-ți ia ce dorește și alta e să dai tu ce vrei. Una e să-ți ia ultimul jucător pe care l-ai lăsa, alta e să lași tu niște jucători să plece pentru că-ți gândești o strategie care nu-i cuprinde și pe ei.

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    gyke,
    Eu am vorbit la general . Apoi dupa spusele tale, UBT nu creaza adevarate valori, adica jucatori apti pt seniori si dai exemplele Carcoana etc . Pai cu 7 straini in lot, ar fi cam de domeniul fanteziei ( poate ale tale ) sa poti promova mai multi jucatori ca titulari la seniori , nu crezi ? Sa presupunem, ca de maine se interzice importul de jucatori, atunci la noi ar curge cu promovari la seniori, nici Rotaru si ceilalti mentionati, n-ar fi plecat, sau daca unii da, atunci pe bani frumosi, nu mai pe nimic ca acuma . Si atunci datorita academiei, am domina baschetul mai ceva cum facea Asesoftul pe vremuri !

    cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      @vass bela
      nu-s obișnuit să fie așa referitor la ce spui pe baschetro, dar trebuie să fiu corect... sunt 100% de acord cu tine :-)

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca vass bela:

      hunter,
      ce-i drept, si eu cu tine !

      cu 3 ani în urmă (21.01.2021)
    Raspunde
  • george d :

    Povesti
    Majoritatea tinerilor se retrag deoarece nu au unde sa joace dupe ce sa terminat campionatul de U18.
    U20 e o gluma cu 6-7 echipe care joaca 10-12 meciuri pe an iar numarul echipelor de baschet din Romania este de cca 22-23 .
    Daca iei in consideratie cati jucatori straini sunt si ca in fiecare an la U18 termina aproape 6-700 de jucatori, tinerii acestia nu au unde sa joace,nu sunt locuri ,poate daca am renunta pentru o perioada de 1-2 ani la jucatorii de import am putea relansa si baschetul autohton care la nivel de juniori se face 99%pe banii parintilor in cluburi private.
    Deci declaratiile domniei sale sunt partial adevarate.

    cu 3 ani în urmă (23.01.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!