Stiri Cupa României Masculin

Editorial. Turnurile gemene din angrenajul lui FC Argeș

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
12.03.2022

Editorial. Turnurile gemene din angrenajul lui FC Argeș

La primul meci cu 100% capacitate după doi ani de pandemie, FC Argeș a învins vicecampioana României în Sala Sporturilor Trivale. Vulturii s-au impus cu 82-63 în fața Leilor Roșii.

Un aport important l-a avut „frontcourt-ul” titularizat de Tudor Costescu: Raynere Thornton și Toarlyn Fitzpatrick. Ray a terminat în double-double (11 puncte, 11 recuperări), iar Fitz a avut 13 puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive, 3 intercepții și un capac.

Cei doi americani au fost cei mai buni jucători la recuperare din această dispută, din ambele echipe, iar evoluția lor a contribuit decisiv la precizia defensivei argeșenilor.

În absența lui Nikola Jevtovic, care va lipsi de pe teren după o accidentare la degete, amândoi au trebuit să joace pe alte poziții decât cele naturale. Cei doi nu au înălțimea unor jucători clasici de pozițiile 4 și 5 (Thornton: 1.98 metri, Fitzpatrick: 2.06 metri), dar au îndeplinit cu brio rolurile cerute.

De altfel, este pentru a treia oară când cei doi sunt parteneri sub panou în acest sezon, după victoriile cu CSM Focșani și SCM Timișoara, când Jevtovic a absentat cu o accidentare la inghinali.

Astfel, în cele trei meciuri în care Nikola nu a evoluat, mediile celor doi jucători din SUA sunt:

  • Raynere Thornton: 12.3 puncte, 9 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție și un capac
  • Toarlyn Fitzpatrick: 13.6 puncte, 7.3 recuperări, 4.3 pase decisive, 2.6 capace, 2.3 intercepții

Aceste cifre ilustrează versatilitatea celor doi conaționali. La nivel ofensiv, cei doi contribuie cu 25 de puncte pe meci în aceste instanțe. La capitolul defensiv, Toarlyn este responsabilul cu protejarea inelului, prin abilitățile sale atletice și timing-ul excelent. De cealaltă parte, Raynere este jucătorul mai bătăios, mai agresiv în duelurile individuale și mai prolific la recuperare.

În aceste trei meciuri menționate, FC Argeș primește în medie 65 de puncte. Statistica ar fi și mai impresionantă dacă în ultimul sfert al duelului cu SCM Timișoara ar fi evoluat mai mult titularii.

De nouă meciuri, trupa din Trivale nu a mai pierdut. De-a lungul săptămânii, Ilari Seppala, Tudor Gheorghe, dar și antrenorul Tudor Costescu au lăudat defensiva alb-violeților, care este la un nivel excelent în această perioadă.

Chiar dacă Jevtovic a jucat în șase dintre cele nouă victorii din această serie, în minutele în care sârbul a stat pe bancă, Fitzpatrick și-a asumat rolul de pivot și a făcut o treabă excelentă. Din 10 ianuarie și până acum, FC Argeș primește în medie sub 70 de puncte pe meci. În acest win streak, el are următoarea linie de statistică: 14.5 puncte, 8.1 recuperări, 4.2 pase decisive, 1.4 capace, 1.2 intercepții

După victoria cu CSM Oradea, Thornton și Fitzpatrick au acordat un interviu în exclusivitate pentru baschet.ro despre disputa în cauză și despre parteneriatul american de la Pitești. Din partea noastră, ei au primit porecla de „Twin Towers” (Turnurile gemene), ca aluzie la legendarul parteneriat din NBA dintre Hakeem Olajuwon și Ralph Sampson.

Raynere: „Știam de la început că va fi un meci greu. Cred că ne-am descurcat bine. Ne-a lipsit Nik (n.r. Nikola Jevtovic), dar am reușit să ținem piept absenței lui și să ne impunem.”

Toarlyn: „Când m-am trezit de dimineață, soarele strălucea puternic, iar asta mi-a dat un feeling că vom avea un meci mare. Atmosfera a fost excelentă. Am avut o săptămână foarte bună de antrenamente. Avem două luni foarte prolifice. Moralul este foarte ridicat, spiritul din lot este încântător.”

Cei doi jucători au o relație foarte bună și în afara terenului, lucru ce reiese din story-urile de pe conturile personale de pe Instagram. Iată ce au avut de răspuns americanii la întrebarea despre duo-ul pe care îl formează.

„Merge ca uns. Nu ați mai văzut niciodată așa ceva.”, au declarat la unison cei doi baschetbaliști.

Următorul meci pentru Raynere, Toarlyn & co va avea loc sâmbăta viitoare, pe terenul celor de la CSO Voluntari.

*foto: FC Argeș Basketball/Facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!