Stiri Cupa României Masculin

F4. Cine rupe blestemul din Cupa României?

F4. Cine rupe blestemul din Cupa României?

Finala Cupei României 2020 se dispută astăzi, 10 februarie, între U BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea. Cele două favorite și-au respectat statutul de la startul Final Four-ului găzduit de Sala Horia Demian și au ajuns în ultimul act, unde se vor duela pentru primul trofeu al anului.

Așa cum prezentam înaintea înaintea turnelului final, cele două echipe nu aveau de partea lor istoricul recent al competiției, numit metaforic „blestem”, după cum urmează:

Echipa organizatore nu câștigă

În 2008 a fost ultima dată când gazda Final Four-ului Cupei României a reușit să câștige turneul. CSU Asesoft Ploiești învingea atunci în Sala Olimpia pe Elba Timișoara cu scorul de 90-73. Au urmat 9 turnee finale consecutive în care echipa organizatoare nu s-a putut apropia de trofeu. De menționat este faptul că două turnee finale s-au desfășurat pe teren neutru, în 2010 la Sibiu și în 2018 la Sfântu Gheorghe. Mai mult decât atât, echipa gazdă ratează și finala. Acest lucru s-a întâmplat în opt din cele nouă cazuri în care a existat o echipă organizatoare. Următorul tabel este extrem de edificator:

An

Gazdă TF

Câștigătoare

2008

Ploiești

CSU Asesoft Ploiești (vs. Elba Timișoara 90-73)  

2009

Târgu-Jiu

CSU Asesoft Ploiești (vs. CS Otopeni 83-63)

2010

Sibiu (neutru)

Elba Timișoara (vs. Gaz Metan Mediaș 92-83)

2011

Târgu Mureș

Gaz Metan Mediaș (vs. Steaua CSM 71-61)

2012

București (CSM)

BCM U Pitești (vs. Elba Timișoara 91-78)

2013

Timișoara

Gaz Metan Mediaș (vs. U Mobitelo Cluj 76-62)

2014

Ploiești

Energia Târgu Jiu (vs. CSM CSU Oradea 58-55)

2015

Pitești

BC Timișoara (vs. BC Mureș 78-73 OT)

2016

Oradea

U-BT Cluj (vs. CSM Oradea 82-75)

2017

Sibiu

U-BT Cluj (vs. BC Mureș 79-78)

2018

Sfântu Gheorghe (neutru)

U-BT Cluj (vs. CSM CSU Oradea 64-61)

2019

Cluj-Napoca

BC CSU Sibiu (vs. CSM CSU Oradea 88-78)

 

U BT Cluj-Napoca a trăit pe propria piele blestemul organizatoarei chiar la ediția precedentă. La Final Four-ul găzduit la BT Arena, clujenii au cedat încă din semifinale, când au fost învinși de CSM CSU Oradea, cu scorul de 70-66.

Așadar, U BT Cluj-Napoca are avantajul terenului propriu la acest Final Four-ul dar are împotrivă istoricul recent al turneelor finale, în care echipele gazdă nu câștigă. De menționat este faptul că U BT va găzdui Final Four din acest an în Sala Horia Demian, după ce anul trecut s-a jucat în BT Arena.

CSM CSU Oradea, echipa cu cele mai multe finale pierdute în acest interval

Actuala campioană a României nu a fost ocolită de „blestem” în Final Four-ul Cupei României, deși a organizat o singură dată un turneu final. În 2014 echipa lui Cristian Achim disputa prima finală în această competiție și pierdea finala contra Energiei Târgu Jiu la Ploiești, cu scorul de 58-55. De atunci bihorenii au mai disputat alte trei finale, toate pierdute, de două ori în fața lui U BT Cluj-Napoca și în ediția precedentă în fața lui BC CSU Sibiu.

După cea de a 4-a finala pierdută în Cupa României, pe data de 18 aprilie 2019, Cristian Achim a avut o următoarea remarcă: „Da, bat un record. N-am ce să spun, e foarte dureros.”

După meciul din această seară, programat de la ora 19:00, este cât se poate de limpede că una dintre formații va trece peste acest hop.

Față de ediția precedentă a Final Four-ului Cupei României, U BT Cluj-Napoca are un lot cu totul schimbat în ceea ce privește jucătorii străini. Aceștia probabil nu cunosc acest istoric. Nici jucătorii celorlalte organizatoare, care din 2008 nu au mai pus mâna pe trofeu, nu au pus mare preț pe acest istoric dar cu siguranță au fost afectați de un alt aspect, presiunea avantajului terenului propriu într-un meci decisiv. Rămâne de văzut dacă U BT Cluj-Napoca va putea transforma atmosfera vulcanică din Sala Horia Demian într-un avantaj sau echipa lui Mihai Silvășan va fi copleșită, cum s-a întâmplat de multe ori cu gazdele Final Four-ului Cupei României.

CSM CSU Oradea are în componență aceiași jucători care au pierdut finala de anul trecut de la Cluj-Napoca, în fața lui BC CSU Sibiu. Aaron Broussard și Cătălin Baciu sunt singurele noutăți față de stagiunea precedentă din lotul lui Cristian Achim.

Campioana României va juca a 3-a finală consecutivă de cupă. În 2018, bihorenii pierdeau la Sfântu Gheorghe în fața lui U BT. Din acea echipă se mai regăsesc patru jucători și acum, Kris Richard, Tudor Fometescu, Arturas Valeika și Bobe Nicolescu. Ultimii doi nu vor evolua în finala de astăzi fiind accidentați. Elevii lui Cristian Achim știu ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Cupa României și este intersesant de urmărit dacă ambiția cuceririi unui trofeu care lipsește din vitrina clubului poate învinge teama unui nou eșec.

Așadar, ca în orice finală factorul mental va juca un rol important iar cele două aspecte prezentate mai sus își pot pune amprenta asupra unor momente din meci, poate chiar decisive.

*foto: Roby Boros

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Superstiții
    Prea multe. Se oferă prea multă încredere pentru acest secol-milenium îndepărtat. Eu unul îmi doresc să avem parte de un spectacol pe teren, dar și în tribune, iar echipa care joacă mai bine sa câștige (în speranța că o sa câștigăm noi clujeni). Haide U

    cu 4 ani în urmă (10.02.2020) Raspunde
  • CSM CSU Oradea unguru1432 :

    sanse...
    Unii ar spune ca sansele sunt 50-50, dar punand toti factorii in balanta as spune ca aceasta trage spre U mai mult decat spre CSM...
    Aceste fiind spuse imi doresc spectacol pe teren si fie ca Oradea sa se incununze in aceasta seara!!! :P

    cu 4 ani în urmă (10.02.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!