Stiri Cupa României Masculin

F4 Craiova. CSO Voluntari și U-BT Cluj-Napoca luptă pentru calificarea în finala Cupei

F4 Craiova. CSO Voluntari și U-BT Cluj-Napoca luptă pentru calificarea în finala Cupei

Marți, 15 februarie, Sala Polivalentă din Craiova va găzdui semifinalele Cupei României la baschet masculin. De la ora 17:00, în direct la Digisport și Look Sport, CSO Voluntari și U-BT Cluj-Napoca luptă pentru calificarea în ultimul act.

Cele două formații s-au mai întâlnit o singura dată în actualul sezon, în SuperCupa României. Atunci, într-un meci disputat la Târgu Jiu, alb-negrii au reușit să se impună cu scorul de 89 la 82. Principalii marcatori ai învingătoarei au fost Elijah Stewart (22 de puncte), Andrija Stipanovic (17 puncte), Patrick Richard (17 puncte) și Toni Katic (12 puncte). De partea cealaltă, s-au remarcat Vlad Moldoveanu și Sarunas Vasiliauskas cu câte 17 puncte, Malcolm Lee cu 16 puncte și Toddrick Gotcher cu 13 puncte.

În campionat, U-BT și CSO trebuiau să se întâlnească de mai multe ori, însă toate meciurile au fost amânate, din diverse motive: apariția cazurilor de Covid-19 în rândul ilfovenilor și jocurile în BCL ale clujenilor. Ambele grupări parcurg sezoane excelente. Elevii lui Mihai Silvășan au 33 de victorii și o singură înfrângere, în timp ce jucătorii lui Sașa Ocokoljic au un bilanț de 18-4 în toate competițiile.

CSO Voluntari este deținătoarea Cupei României, pe care a reușit să o câștige în ediția trecută, chiar la Cluj-Napoca. Atunci, la Final Eight, alb-albaștrii au trecut de FC Argeș Basketball (75-74), de SCM U Craiova (81-80) și de CSM CSU Oradea (72-65). Liderii lui Voluntari în finala cu roș-albaștrii au fost Marcu Badiu (20 de puncte), Vlad Moldoveanu (19 puncte), Anthony Hickey (17 puncte) și Devoe Joseph (10 puncte).

În schimb, U-Banca Transilvania și-a adjudecat patru din ultimele șase ediții ale Cupei României. Ardelenii s-au impus în 2016 (82-75 vs. CSM CSU Oradea), 2017 (79-78 vs. BC Mureș Târgu Mureș), 2018 (64-61 vs. CSM CSU Oradea) și 2020 (68-61 vs. CSM CSU Oradea).

Pentru a ajunge în Final Four-ul Cupei României din acest sezon, CSO Voluntari le-a depășit, în dublă manșă, pe CSM Târgu Jiu și pe BC CSU Sibiu, în timp ce U-BT Cluj-Napoca a învins două formații din Capitală: CSA Steaua București și CS Dinamo București.

În stagiunea 2020-2021, adversarele primei semifinale de marți s-au întâlnit de șapte ori. Clujenii au avut câștig de cauză în cele două partide din campionat și au început cu dreptul și seria de playoff din semifinalele Ligii Naționale. În ciuda faptului că erau conduși cu 0-2, ilfovenii au egalat și au trimis lupta pentru finală în decisiv. În meciul cinci, baschetbaliștii lui Mihai Silvășan nu au avut emoții, câștigând la o diferență de 19 puncte: 75-56.

Liderii lui CSO Voluntari sunt Sarunas Vasiliauskas (14.9 puncte, 5.4 pase decisive) și Eric Thompson Jr. (9.5 recuperări). Sașa Ocokoljic mai dispune de nume importante precum Malcolm Lee sau Toddrick Gotcher, dar și de autohtoni foarte valoroși: Vlad Moldoveanu, Rolland Torok, Marcu Badiu.

Din tabăra adversă, cel mai bun marcator este Elijah Stewart (15.4 puncte), cel mai bun pasator este Patrick Richard (5.3 pase decisive), iar cel mai bun recuperator este Dustin Hogue (5.1 recuperări). Alți jucători extrem de importanți ai alb-negrilor sunt Brandon Brown și Andrija Stipanovic. De asemenea, la capitolul baschetbaliștilor români, U-BT stă bine, avându-i, pe lângă cei doi naturalizați (Watson și Richard), pe Nandor Kuti, Luca Colceag și Ștefan Grasu.

În Cupa României, Regulamentul Specific impune obligativitatea utilizării a doi jucători autohtoni pe întreaga durată a meciului, unul dintre ei trebuind să fie U23. Aici duelul se va da între duetul Badiu-Vida și duetul Colceag-Grasu.

Din punct de vedere statistic, U-BT Cluj-Napoca are avantaje la următoarele capitole: puncte (91.1 – 86.0), pase decisive (23.7 – 19.0), intercepții (9.9 – 7.4), procentajul aruncărilor de două puncte (66.0% - 52.0%) și la procentajul aruncărilor de trei puncte (39.4% - 39.1%). În schimb, CSO Voluntari recuperează mai mult (39.6 – 34.7), au mai multe capace (3.1 – 2.6), mai puține greșeli (11.1 – 16.4) și aruncă mai bine de la linia de libere (73.4% - 73.2%).

Prima semifinală a Final Four-ului organizat de SCM U Craiova are loc marți, 15 februarie, de la ora 17:00, în direct la Digisport și Look Sport. Mai târziu, începând cu ora 20:00, gazda turneului se va lupta cu CSM Galați pentru un loc în actul decisiv.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Meci
    in care castigatoarea are prima sansa sa ia si Cupa in finala.

    Daca pentru jucatorii U23 situatia e oarecum clara, pentru mine cel putin a ramas in ceata daca Watson va putea juca din postura de jucator autohton. Daca da, atunci "U" ar putea avea un usor avantaj.

    Altfel, acest meci (si care vor mai fi in acest campionat) dintre Voluntari si Cluj ne vor permite sa ne facem o impresie de ce vom putea vedea maxim in viitor daca se va permanetiza regula cu 2 romani permanent pe teren.

    cu 2 ani în urmă (15.02.2022)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca msarto:

      un moment bun sa pierdem
      Probabil cel mai bun moment pentru un adversar din Ro sa o bata pe U.

      cu 2 ani în urmă (15.02.2022)
    • pipzn:

      Re
      @ msarto

      La cum s-a desfasurat pana acum acest sezon sunt de aceeasi parere.

      cu 2 ani în urmă (15.02.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii