Stiri Cupa României Masculin

F8. A patra finală a Cupei României între U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea

F8. A patra finală a Cupei României între U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea

Astăzi, 15 februarie, în Sala Sporturilor din Constanța va avea loc confruntarea dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea, din finala Cupei României la baschet masculin, ediția 2022-2023. Conform statisticilor de care dispunem, va fi cea de-a 80-a întâlnire între alb-negri și roș-albaștri.

După aproape cinci luni de la începerea sezonului competițional, fanii baschetului românesc vor putea vedea pentru prima oară un derby Cluj-Oradea. Cele două formații care au dominat competițiile interne în ultimele șapte stagiuni au fost repartizate în conferințe diferite și nu s-au întâlnit până în acest moment.

Cele două echipe au dominat în Liga Națională

Atât elevii lui Mihai Silvășan, cât și cei ai lui Cristian Achim au terminat prima fază a campionatului cu un bilanț de 15-1, câștigându-și grupele din care au făcut parte. Clujenii au pierdut cu CS Rapid București, iar orădenii au fost învinși de SCM Timișoara.

În Cupa României, U-Banca Transilvania a debutat cu o înfrângere în fața lui Dinamo București însă, după ce Steaua București și-a învins marea rivală, campioana României s-a calificat în Final 8-ul Cupei României. La Constanța, „studenții” au trecut la scor atât de SCM Timișoara (76-56), cât și de SCM U Craiova (88-64).

De partea cealaltă, CSM Oradea este neînvinsă în Cupa României, câștigând în primul tur, cu FC Argeș Basketball și cu CSM Ploiești, și, în Final 8, din nou cu FC Argeș Basketball (89-78) și cu gazda turneului, CSM Constanța: 81-73.

Pe plan european, Patrick Richard și compania au făcut, în acest sezon, pasul spre 7DAYS EuroCup, acolo unde au un bilanț de 4-10, cu patru partide rămase din sezonul regulat. Ardelenii au mici șanse de calificare în playoff-ul competiției, urmând confruntări cu Bursaspor, Joventut Badalona, Prometey și Ulm.

În schimb, Kris Richard și colegii săi au evoluat în FIBA Europe Cup și au fost aproape de sferturile de finală ale competiției. Bihorenii au învins de-a lungul acestor luni grupări precum Cholet Basket sau Brose Bamberg însă, în Top 16, au avut un bilanț de 3-3 și, astfel, au ratat calificarea în faza eliminatorie.

Istoric bogat de confruntări decisive între Cluj și Oradea

U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea au un lung istoric de finale sau serii de playoff disputate. În Cupa României, cele două rivale s-au mai întâlnit de trei ori: în 2016, în 2018 și în 2020. Toate cele trei confruntări au fost câștigate de către clujeni. De asemenea, adversarele de astăzi și-au disputat și două finale de SuperCupă (2016 și 2019) care au fost, la fel, câștigate de către jucătorii lui Mihai Silvășan. În finala Ligii Naționale, alb-negrii și roș-albaștrii s-au duelat o singură dată, la finalul stagiunii 2020-2021, când, în BTarena, gazdele și-au adjudecat meciul 5, cel decisiv.

Așadar, în finale, fie că vorbim de campionat, cupă sau SuperCupă, bilanțul le este favorabil „Șepcilor Roșii”: 6-0. Însă, „Leii Roșii” au izbutit în mai multe rânduri să câștige serii de playoff împotriva rivalilor din Cluj. În stagiunea 2012-2013, CSM Oradea a trecut cu scorul de 3 la 1 de U Mobitelco, în sferturile de finală ale Ligii Naționale. Apoi, în 2015-2016, jucătorii lui Cristian Achim au câștigat, tot cu 3 la 1, semifinalele Ligii Naționale în fața clujenilor. Trei sezoane mai târziu, în 2018-2019, scenariul s-a repetat, iar orădenii s-au impus din nou cu 3 la 1 în fața „studenților”. În schimb, în stagiunea 2016-2017, U-Banca Transilvania a câștigat cu 3 la 2 semifinala campionatului cu CSM Oradea. Așadar, dacă ne uităm la serii de playoff (sferturi de finală sau semifinale), roș-albaștrii conduc cu 3 la 1.

Conform statisticilor de care dispunem, bilanțul general este de 52 la 27 pentru U-BT Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă că urmează confruntarea cu numărul 80 între cele două rivale. În duelurile directe dintre Mihai Silvășan și Cristian Achim scorul este 28 la 15 pentru tehnicianul clujean.

Fun facts

Aruncând o privire asupra loturilor celor două formații observăm câteva aspecte interesante:

  • CSM Oradea are în componență trei baschetbaliști care au evoluat la U-BT: Donatas Tarolis, Tudor Gheorghe și Cătălin Baciu.
  • Luca Năstruț și David Lăpuște, principalii U23 ai celor două formații, au jucat împreună în echipa de juniori ai lui U-BT care a participat la Adidas Next Generation Tournament, fiind antrenați de Milorad Perovic, secundul lui Mihai Silvășan.
  • Bogdan Nicolescu, Tudor Gheorghe, Emanuel Cățe și Nandor Kuti, o parte din autohtonii pe care se bazează antrenorii celor două grupări, sunt colegi de generație și au reușit în 2017, la Oradea, să câștige Campionatul European U20, divizia B.
  • Fiecare echipă are câte un Richard. Atât Kris, cât și Patrick au petrecut mai multe sezoane la Oradea și Cluj și au fost naturalizați, jucând la echipa națională a României.
  • Kris Richard, Cătălin Baciu, Nikola Markovic, Donatas Tarolis, Nandor Kuti și Patrick Richard au evoluat și în finala din 2020, din Sala Sporturilor „Horia Demian”, dintre cele două formații.
  • Kris Richard, Bobe Nicolescu și Nandor Kuti au jucat și în finala din 2018, organizată în Sala Polivalentă din Sfântu Gheorghe.
  • Bobe Nicolescu, Tudor Gheorghe, Cătălin Baciu, Radovan Markovic (secundul lui Cristian Achim) și Nandor Kuti s-au aflat pe teren în finala din 2016, jucată în Arena Antonio Alexe din Oradea.

Așadar, există o bogată istorie care le leagă pe cele două finaliste de astăzi. CSM Oradea se află la a șaptea finală de Cupă, pierzându-le pe precedentele șase, în timp ce, pentru U-BT Cluj-Napoca, este a șasea finală de Cupă. Alb-negrii au câștigat patru și au pierdut una singură.

De altfel, în ultimii 11 ani au existat doar două finale ale Cupei României (2015, 2022) fără cel puțin una dintre CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca.

Finala Cupei României va începe la ora 19:00 și va putea fi urmărită, în direct, pe Digi Sport 2 și Prima Sport 1.

*foto: Silviu Isailă/svidesigner, Manases Sandor/u-bt.basketball

8 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Go King Richard!
    Coach Ach a stabilit punctele forte față de Silvă în Finala Șapte: el vine bărbierit frumos în timp ce omologul său poartă smocurile alea de șocîte, el rămîne calm și-l lasă pe celălalt să se agite pînă-și pierde ochelarii și nu mai vede partida, el îi lasă pe "quinta royală" (Neal, Richard, Holt, Ogden și Bostic) să joace ce știu ei mai bine în vreme ce dincolo o să vedem tot felul de scheme băgate cu forța și în final nereușite. Dar mai ales avem punctul forte principal: la noi joacă însuși King Richard, la ei joacă numai Petrică Richard!

    cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    • Silvois:

      Voia Domnului sa fie!
      Cu toata strategia imbatabila a lui CoAch, cu tot talentul quintei royale, cred ca blestemul cupei e foarte greu de batut, prietene Malone. Cred ca doar justitia divina va poate ajuta, dar necunoscute si incurcate sunt caile Domnului, nu-i asa?!

      cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea unguru1432 :

    hmmmmm
    4-0?
    va fi un 7 din 7?

    cu 1 an în urmă (15.02.2023) Raspunde
  • pipzn :

    Finala
    Nu stau cu statistici in fata, ma bazez mai mult pe ceea ce am vazut (si retinut) in ultimele meciuri:
    Oradea
    -are un joc mult mai coerent fata de ultimele 2 sezoane
    -se bazeaza pe un joc constant bun sau foarte bun a jucatorilor Ogden, Neal, Tarolis si Richard
    -sta bine spre foarte bine la libere
    -are grija de minge bine

    Clujul
    -are joc oscilant, prea oscilant as spune, in ultima perioada. Cand a intalnit echipe bune acestea au stiut sa profite de asta. Oradea poate fi o astfel de echipa
    -Un joc cat de cat constant bun l-a avut Guzman, Cate. Sper cu aceasta ocazie sa inceapa revenirea de forma a lui Richard. La nivel de finala de Cupa Romaniei este esential.
    -cosmarul liberelor (aici vorbesc gandindu-ma la foarte multe meciuri din acest sezon, intern si din pacate extern)
    -eterna problema a mingilor pierdute

    Eu vad un usor avantaj pentru Cluj doar prin prisma faptului ca per ansamblu are un lot de jucatori mai valoros si daca vor juca TOTI cu intensitate mare, inclusiv cei veniti de pe banca, vor reusi sa mai slabeasca eficienta celor mai valorosi jucatori de la Oradea.

    Nu am spus nimic de jucatorii U23 pentru ca ma astept sa vad mai degraba un joc 4 la 4 pentru ca miza e prea importanta pentru ca de ex. Lapuste sa aiba voie sa arunce de 6 ori de la 3.

    Da, in spiritul regulamentului, ar fi frumos ca un astfel de meci sa fie decis de evolutia unor jucatori U23 (si nu americani naturalizati) si as prefera asta decat sa vad o infrangere bazata pe o multime de mingi pierdute aiurea si ratari de la libere.

    cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    • CSM CSU Oradea TheOptimiser:

      Pipzn
      Din păcate pentru noi, deși poate sunt puțin subiectiv aici, mi se pare că în ultimele meciuri suntem într-o scădere de formă față de prestația per general a întregului sezon...
      Absența lui Carter contează destul de mult și Bostic e departe de capabilitățile lui momentan...
      Și eu o văd favorită pe Cluj, sper să fie totuși un meci de suspans și nu un blow-out din ăla sec la +15 puncte...
      Sau cine știe? Fiind un meci și nu o serie poate prinde Clujul o zi neinspirată sau ceva și reușim să punem și noi mâna pe o cupă a României...

      cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    • pipzn:

      @TheOptimiser
      In subiectivitatea mea eu spun ca pana acum in acest sezon (comparativ cu sezonul anterior) Richard "al vostru" este mai in forma decat Richard "al nostru", ca Neal se descurca sensibil mai bine decat Shepherd/Gordic (care se pare ca nici nu va juca diseara) si ca la pozitia 5 vad un echilibru in sensul in care poate sub inel Stipanovic si Cate stau mai bine dar Ogden compenseaza din plin la aruncari din toate pozitiile si libere.
      La pozitia 4 din nou mi se pare echilibrat poate cu un usor plus pentru Cluj. Tarolis e in forma (si sunt unul dintre cei care a regretat plecarea de la Cluj), Marcovic sub ceea ce a fost vs. Bircevic in scadere evidenta de forma fata de sezonul trecut si Jones de la care eu unul astept mai mult.
      Daca e ceva la care as spune ca cei de la Cluj stau clar mai bine este pozitia 3 cu Guzman si Meindl

      Nota: incercarea de comparatie se bazeaza pe perceptia mea in urma meciurilor vazute si nu pe cartile de vizita sau filmuletele de prezentare

      cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    • CSM CSU Oradea unguru1432:

      pai...
      "Da, in spiritul regulamentului, ar fi frumos ca un astfel de meci sa fie decis de evolutia unor jucatori U23..."

      Fix asa a pierdut Oradea finale, neacordand prioritate acestor jucatori... (ultima finala pierduta cu Badiu MVP).

      cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    • CSM CSU Oradea unguru1432:

      nu
      nu prioritate ci atentie...

      cu 1 an în urmă (15.02.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!