Stiri Cupa României Masculin

F8. Concluzii după turneul de la Constanța: aspecte pozitive și negative

F8. Concluzii după turneul de la Constanța: aspecte pozitive și negative

În perioada 11-15 februarie, la Constanța, în Sala Sporturilor „Simona Amânar”, a avut loc Final 8-ul Cupei României, trofeul ajungând la U-BT Cluj-Napoca, după o finală adjudecată cu 78 la 65 în fața lui CSM CSU Oradea.

Câștigarea dreptului de organizare de către CSM Constanța a stârnit o mulțime de reacții în spațiul online, iar anumite declarații oferite de-a lungul turneului au provocat un nou val de comentarii la adresa organizării turneului. Redacția baschet.ro a fost prezentă vreme de cinci zile la Constanța, de-a lungul cărora ni s-a format o imagine de ansamblu, un puzzle al întregului eveniment. Având această perspectivă, scriem următoarea evaluare a Final 8-ului, trecând în revistă atât aspectele pozitive, cât și cele negative.

Aspecte negative

1. Sala

Construită în anii 1954-1960, în cadrul celui de-al doilea plan cincinal de dezvoltare a României, Sala Sporturilor din Constanța nu are cele mai bune condiții. Așa cum au declarat Mihai Silvășan, Dragan Petricevic și Cristian Achim, a fost frig în sală, mai ales în ziua cu sferturile de finală și în cea cu semifinalele. Însă, pe lângă temperatură, au mai existat și alte probleme: vestiarele sunt foarte mici, la băile publice nu există WC-uri normale, ci doar turcești și nu există prize pentru reprezentanții presei. Masa presei este undeva în tribună iar, dacă în prima zi, spectatorilor le-a fost interzis accesul pe acel rând, în a doua zi, am scris cronica de lângă niște copii care mișunau în continuu, băteau în masă și suflau în vuvuzele.

2. Comunicare și promovare

Primele informații legate de modalitatea de acces la Final 8 au apărut cu doar două, trei zile înainte de startul competiției. Noi, ca redacție, am încercat să luăm legătura cu organizatorii, să aflăm informații legate de procesul de acreditare, însă nu ni s-a răspuns nici din partea clubului, nici din partea Federației Române de Baschet vreme de câteva zile. Cu toate că orice competiție de top are un proces de acreditare, am fost nevoiți să insistăm pentru a obține acreditările, răspunzându-ni-se că intrarea este oricum liberă. Nu au existat badge-uri pregătite în acest sens, astfel că am purtat badge-uri de organizator sau de VIP, necomunicându-ni-se informații legate de wi-fi (dacă a existat) sau legate de cum se procedează cu interviurile după meci. Astfel, după primul meci, cel dintre U-BT Cluj-Napoca și SCM Timișoara, într-un capăt al sălii a avut loc un interviu cu Karel Guzman, iar în celălalt capăt al sălii, în același timp, s-a desfășurat un interviu cu Mihai Silvășan.

3. Alte probleme

Sonorizarea nu a fost la nivel înalt, muzica fiind foarte tare în anumite momente, chiar și atunci când se luau declarații la panoul oficial. De asemenea, de multe ori nu se înțelegea ceea ce spunea MC-ul evenimentului. Au mai existat momente în care reflectoarele erau pornite înainte de meci, astfel că lumina intra în ochii jucătorilor aflați la încălzire sau alte gafe precum faptul că s-a uitat de intonarea imnului național înaintea finalei sau că MC-ul a uitat să îl strige la prezentarea oficială pe Karel Guzman.

Aspecte pozitive

1. Mulți voluntari

Echipa de organizare a fost foarte prezentă de-a lungul turneului, încercând să se asigure că totul merge conform planului. Voluntarii au fost implicați și s-a văzut multă dorință de a organiza Final 8-ul la un nivel înalt. Atât partea de branding, cât și cea de foto și video au fost foarte reușite.

2. Entertainment

În timpul pauzelor s-au organizat o mulțime de concursuri, au existat echipe de majorete, s-au dat premii, a existat un ”dance cam” și partea de DJ și MC a fost acoperită foarte bine, în ciuda problemelor de sonorizare menționate anterior. De asemenea, au existat două photo booth-uri și locuri de unde se puteau cumpăra snack-uri sau băuturi, iar show-ul de lumini de la începutul partidelor a fost impresionant.

3. Public

Chiar dacă sala nu a fost plină la niciunul dintre jocuri, s-a observat o creștere a numărului de spectatori și la meciurile echipei gazdă a fost o atmosferă foarte frumoasă. De asemenea, am văzut mulți copii în tribună, pasionați de baschet și dornici să facă o fotografie și să ceară un autograf de la favoriții lor.

4. Acțiuni sociale

Cu o zi înainte de începerea Final 8-ului, echipa gazdă a organizat un meet & greet la unul dintre mall-urile din oraș, iar acțiunea s-a repetat și două zile mai târziu, când lui CSM Constanța li s-au alăturat cei de la SCM U Craiova. În mod normal, ar fi trebuit să fie prezente și celelalte două formații însă, din nou, comunicarea a fost deficitară, cluburile au fost anunțate târziu de această inițiativă, iar unele dintre ele aveau deja programul stabilit. Cu toate acestea, cele două meet & greet-uri au fost un succes, mulți copii răspunzând invitației primite și venind să își întâlnească jucătorii preferați.

Concluzii

CSM Constanța și-a asumat organizarea Final 8-ului, poate, într-un moment nepotrivit, având în vedere problemele de infrastructură din oraș. Dacă ar fi fost gata sala nouă, probabil că situația ar fi arătat altfel. De asemenea, au existat probleme de comunicare și lacune în organizare, iar Federația Română de Baschet ar fi trebuit să asigure un caiet de sarcini. În cazul în care a făcut-o, ar fi trebuit să se asigure că organizarea merge conform planului.

În același timp, așa cum am spus anterior, s-a văzut dorința de a organiza turneul la un nivel înalt, voluntarii au răspuns pozitiv în majoritatea cazurilor, iar anumite aspecte au fost îndeplinite excelent. De asemenea, consider că s-a creat o emulație în oraș, datorită acestui Final 8, iar copiii prezenți în număr mare, cu siguranță, nu vor uita experiența trăită.

Una peste alta, a fost un turneu frumos și probabil că experiența câștigată în acest an va putea fi folosită cu prisosință în următorii ani și, poate, după ce sala nouă va fi gata, se va putea organiza un nou Final 4/Final 8 la Constanța.

*foto: CSM Constanța Baschet

11 comentarii la aceasta stire:
  • Silvois :

    Aiuritor
    Treaba cu buzile turcesti e antologica. Bine ca au asigurat entertainment-ul!

    cu 1 an în urmă (17.02.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    S-a stat cam rau
    la capitolul organizare, daca am ajuns sa ne bucuram de entertainment si nush'ce lumini. Dar fara comunicare, fara wi-fi, fara conditii optime de transmisii si relatari ( apropo, au fost alti ziaristi in afara de voi ?), ca sa nu amintim de conditiile de civilizatie urbana. Parerea personala este ca a fost o editie total fusherita organizatoric, dar macar am vazut un baschet cit de cit acceptabil spre bun.
    Nu inteleg un lucru : de ce daca Sala e veche nu s-a putut organiza onorabil, dar daca Sala era noua ar fi fost alt ceva. Probabil sonorizarea ar fi fost mai buna si erau alte WC-uri ( altele decit turcesti). Era sa uit si cu vreo 25-30 specatori in plus. Ca MC-ul oricum uita de de Guzman... asta nu tine de locul de desfasurare.

    cu 1 an în urmă (17.02.2023) Raspunde
  • Suporterrrr :

    Cred ca nu stiti sa cititi
    Toaletele publice aveau WC turcesc. Toate baile din sala au WC normal, iar in vestiar incap lejer 20 de oameni

    cu 1 an în urmă (17.02.2023)
    • Istrate David:

      Toalete
      Prin toalete publice mă refer la cele din sala. Cel puțin la cea la care am fost eu nu am văzut nicio toaleta normala. Sau poate prin toalete normale, va referiți la pișoare.

      cu 1 an în urmă (17.02.2023)
    • Silvois:

      Ha, ha, ha,
      Am ajuns sa dezbatem aici si despre tipurile de buzi din salile de sport mioritice, e un progres semnificativ! David Istrate, baietilor din Constanta li se par normale buzile turcesti, Dobrogea a trait sute de ani la umbra Portii otomane. Dar, stai asa, tu de ce nu te-ai multumit cu un pisoar banal?! 😜

      cu 1 an în urmă (17.02.2023)
    Raspunde
  • Suporterrrr :

    David Istrate
    Eu ma refer la baile din vestiare, pt ca domnii de mai sus cred ca jucatorii au avut parte de conditii ostile

    cu 1 an în urmă (17.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Conditii ostile...
      ...inseamna frig. Foarte frig, bataie de joc de frig. Pentru multi nu "merge si asa". Au facut gura cei din Cluj, Timisoara si Oradea... in zonele alea se pare ca nu e normal asa ceva.
      Buzile turcesti nu sunt conditii ostile pentru jucatori. Pentru spectatori sunt doar chestii din alta lume pentru noi astia de dupa Carpati cel putin...
      Iar vestiarele alea (am vazut vestiarul pe o filmare de pe pagina UBT) sunt cam ce aveam noi la liceu. Si arata (in cel mai bun caz) cam tot asa.
      E clar, avem standarde si asteptari diferite. Si vedem normalitatea altfel.

      cu 1 an în urmă (17.02.2023)
    Raspunde
  • Silvois :

    Manifestul buzilor
    Nu, domnule suporterrr, nu mi-am imaginat nici o clipa ca s-ar putea, ca ar fi posibil ca sportivii sa aiba chiar un astfel de tratament, om fi noi tara tuturor posibilitatilor, dar nici chiar asa ... In schimb, mi-ar fi placut ca oficialii federatiei sa, la vreme de nevoi, sa aiba surpriza unor asemenea wc -uri ... traditionale. Iar acum imaginatia mi-o ia cu totul razna si parca o vad pe madam Tocala ...
    Crezi ca daca asiguri, intr-o sala ce gazduieste un eveniment sportiv de importanta celui de la Constanta, buzi decente la VIP, este suficient si ok?! Nu, domnule suporterrr, nu e ok, tu, ca suporterrr, eu, ca suporter si toti ceilalti suporteri au dreptul sa aiba si ei acces la buzi decente!!

    cu 1 an în urmă (17.02.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Erata
    ... avem dreptul sa avem acces la buzi decente

    cu 1 an în urmă (17.02.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Hunter
    Traduci te rog "chestii de pe alta lume ptr noi cei de peste carpati ",eu fiind din "dinaintea carpati "şi nu vreau sa mâ exprim greşit fațâ de pârerea ta. Vrei sâ spui câ sunteți mai avansati şi civilizați?

    cu 1 an în urmă (23.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ:

      Traducere
      "Stuff from another world for those of us over the Carpathians"

      cu 1 an în urmă (26.02.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!